'Vanaf 12 jaar zou iedereen een vakantiebaantje moeten kunnen krijgen.'

Zoektips

Als jij voor school of een andere gelegenheid iets moet op zoeken op internet. Wat doe je dan? En hoe doe je dat? Maar vooral: waar moet je opzoeken?

Daarvoor heb ik de zes beste tips op een rijtje gezet:

 • Zoek met trefwoorden en niet met hele zinnen.
 • Zet een -teken achter een woord om sites uit te sluiten.
 • Als je een bepaalde afbeelding zoekt, filter dan op kleur.
 • Zoek in het Engels, zo filter je minder. (Let op! Dit kan alleen als het om een internationaal begrip gaat.
 • Bedenk van tevoren wat voor bronnen het meest relevant zouden zijn. Denk aan: artikelen, documenten, verslagen...
 • Gebruik " " (dubbele aanhalingstekens) aan het begin en het einde van je zoekopdracht. Als je alleen opzoek bent waarin het precies zo staat. ( bijvoorbeeld: "ik wil een cavia" hiermee zul je nooit een bron vinden waarin staat: ik wil graag een cavia.)

Bronnen

Waar gaat de bron over? Wat vind je van wat er in gezegd wordt? Is de bron betrouwbaar? Bevatten het een bronvermelding?

Dat zijn allemaal dingen waar je op moet letten wanneer je een bron wilt gebruiken of omschrijven.

Astrid, D.G. (2010, bijgewerkt: 2017)

Vakantiewerk voor jongeren

Geraadpleegd op: 5 februari 2017

Deze bron is neutraal tegenover de stelling. Hij geeft alleen de regels en wetten weer.

In deze bron staat eigenlijk niks over vakantiewerk voor 12- jarigen. Maar het viel mij wel op dat bij het kopje 'vakantiewerk als je 13 of 14 bent' al de uiterst lichte baantjes staan zoals: folderen of oppassen bij vrienden of familie. Ik ben het niet met deze bron eens, omdat je ook al wel een krantenwijk kan hebben als je nog geen 13 bent aangezien er geen gevaren aan verbonden zitten.

De redactie van Jurofoon (2016)

Alles over vakantiewerk

Geraadpleegd op: 10 februari 2017

Deze bron valt de stelling aan.

In deze bron staat dat je als 12 jarige nog niet mag werken tenzij het voor een stage of taakstraf is. Maar ook met deze bron ben ik het niet eens, omdat er eigenlijk gezegd wordt dat je bij een stage of taakstraf wel gewoon moet werken. Zelfs een bepaald aantal uren. Er wordt natuurlijk wel gekeken naar de veiligheid. Maar waarom mogen 12 jarigen zonder rede dan niet werken, als er ook gewoon gekeken wordt naar de veiligheid? Daarom ben ik het niet eens met deze stelling.

Rijksoverheid (jaar, niet bekend)

Welk werk mogen kinderen van 12 jaar doen en hoe lang mogen ze werken?

Geraadpleegd op: 10 februari 2017

Deze bron valt de stelling aan.

In deze bron staat dat 12 jarigen alleen mogen werken wanneer ze een taakstraf hebben. Daar ben ik het niet mee eens, maar ook weer wel. Ik ben het er wel mee eens omdat het ,vind ik, goed is dat ze een straf krijgen als ze dat verdienen. Maar er staat in deze bron eigenlijk dat andere 12 jarigen niet mogen werken omdat er sprake is van gevaren. Maar voor kinderen die een fout begaan hebben, maakt het dus niet uit dat ze in de buurt van "gevaren" zijn. En dan kun je zeggen:' ja maar die taakstraffen in bejaardentehuizen etc. zijn niet gevaarlijk.' Maar waarom mogen gewone 12 jarigen daar niet werken?

Beer de, P. (1999)

Wat is het nut van werken?

Geraadpleegd op: 12 februari 2017

Deze bron verdedigt de stelling.

In deze bron staat eigenlijk niet zo veel interessants, op een ding na. In deze bron staat namelijk dat werken ook een positieve invloed heeft op hoe sociaal je bent/word.Ik ben dus vóór deze bron omdat het één van mijn argumenten ondersteund. Namelijk dat het op sociaal gebied maar ook op praktisch gebied.

Mijn inspiratie

Voordat ik aan mijn eigen explainervideo begon, mocht ik eerst even bij anderen spieken...

by Magnus Östergren,

Spotify Promo

14 juli 2011

Wat ik sterk vind aan deze explainer video, is dat er niet gepraat word maar er binnen een minuut is je toch duidelijk gemaakt waarom jij die app moet downloaden. Daarnaast duurt hij niet lang waardoor je aandacht er bij blijft. Ik hoop mijn Explainervideo ook zonder stem doen maar met muziek eronder waardoor je alert blijft.

by grumomedia

Why PadMapper?

5 januari 2011

Wat ik goed vind aan deze explainer video is dat hij simpel is, maar hij laat je wel alle mogelijkheden zien, zodat je na het kijken van dit filmpje weet of het iets voor je is of niet. Ook vind ik de stijl erg leuk. Ik hoop mijn explainer video ook zo duidelijk mogelijk te laten zijn.

Geen bron

Michelin

Aan deze video vind ik het goed dat de makers een model van een voertuig hadden en dat hebben uitgelegd aan de hand van een video. Dat is beter dan een klein miniatuur model vind ik. Want zo hebben ze er ook voor gezorgd dat iedereen in de zaal het kan zien, en zou je het ook thuis terug kunnen bekijken. Ook hebben ze het vanaf het begin uitgelegd, ze hebben de context en de aanleiding naar... uitgelegd.

Uitlegtips

Hoe kun je het publiek nou mee slepen naar je eigen wereld, waar je hen alles perfect uit kan leggen en ze hun ogen uit zullen kijken? En hoe kan je hen goed overtuigen?

Ik heb hiervoor de 5 beste uitlegtips op een rijtje gezet.

 • Laat het de luisteraar vanaf het begin interesseren.
 • Denk je in de luisteraar in.
 • Geef vergelijkingen.
 • Begin bij het begin, leg de context uit.
 • Vergeet details en wees niet te precies.

Het script

Voordat je een video gaat maken is het natuurlijk wel belangrijk om een filmscript te maken, zodat je het perfecte plan voor de perfecte video hebt.

Dat heb ik dan ook voor mijn explainer video gedaan.

Explainer video

Created By
Mirjam 2015071
Appreciate

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.