Loading

Što je oznaka eTwinning škole?

eTwinning škole - kao modeli odgojno-obrazovnih ustanova koje su se istaknule kvalitetom integracije informacijsko-komunikacijskih tehnologija i međunarodne suradnje, te modelom upravljanja podijeljene odgovornosti - okupljaju učitelje i učenike budućnosti – jer su i učenici eTwinning škola važan čimbenik u inovaciji i implementaciji digitalnih kompetencija u odgojno-obrazovnom procesu

Misiju eTwinning škole pronađite na poveznici u nastavku:

IDENTIFIKACIJA PRIHVATLJIVIH USTANOVA

Identifikacija eTwinning škola zasniva se na proceduri koja se sastoji od dva koraka. Pri svakom koraku škola mora ispuniti nekoliko kriterija.

Prvi korak sastoji se od automatizirane provjere tri kriterija:

• škola je registrirana u eTwinningu više od dvije godine

• u školi su najmanje dva eTwinning odgojno-obrazovna radnika aktivna u eTwinningu

• najmanje jedan europski eTwinning projekt nagrađen je Nacionalnom oznakom kvalitete (unazad dvije godine od datuma prijave).

Vaša je škola ispunila sve uvjete? Čestitamo! To znači da su svi odgojno-obrazovni radnici škole registrirani u eTwinning dobili e-poštu s obrascem koji treba ispuniti. Upravo ste učinili prvi korak prema dobivanju oznake eTwinning škole.

Drugi korak sastoji se od obrasca samoprocjene koji uključuje sljedeće dijelove:

• eTwinning i osvještavanje o eSigurnosti u školi

• eTwinning i poučavanje, načini učenja, interdisciplinarnog poučavanja i projektnog rada

• eTwinning i strateško profesionalno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika

• eTwinning i strateški razvoj škole

Ne brinite, obrazac samoprocjene možete ispuniti tijekom sljedeća tri mjeseca, odnosno do 8. veljače 2021. godine, točno u ponoć. To vam daje dovoljno vremena da prikupite potrebne materijale, te da pripremite vaš obrazac na najbolji mogući način!

Nakon toga će Nacionalna služba za podršku eTwinningu evaluirati, odnosno validirati sve prijave, a objava dobitnika oznake eTwinning škole održat će se krajem ožujka 2021. godine ili početkom travnja 2021. godine.

OBRAZAC SAMOPROCJENE

Obrazac se sastoji od četiri područja iz kojih treba odgovoriti na osam pitanja. Pogledajte tablicu!

Vaše odgovore morate potkrijepiti popratnim dokazima u obliku prijenosa dokumenata u sustav ili poveznice na relevantan sadržaj. Za većinu pitanja će sustav sâm unijeti odgovore koje nećete moći promijeniti. Ti odgovori već su zabilježeni u eTwinning sustavu.

Obrazac samoprocjene može ispuniti bilo koji odgojno-obrazovni radnik registriran u eTwinning. Ipak, preporučujemo vam da međusobno, te u dogovoru s ravnateljicom/ravnateljem odaberete jednu osobu koja će ispuniti obrazac samoprocjene. Na taj način ćete izbjeći zaključavanje obrasca koje onemogućuje upisivanje u obrazac 15 minuta nakon svake izmjene u obrascu.

Kriterij A: Dovoljno je prenijeti dokument ili poveznicu u kojoj je objašnjena školska politika koja se tiče eSigurnosti (etički kodeks, politike protiv nasilja, zaštita djece i slično).

Kriteriji B i C: U ovom ćete dijelu sustav automatski navesti sve aktivne i završene projekte u koje su se eTwinneri vaše ustanove uključili tijekom 2019., 2020. i 2021. godine (do 8. veljače 2021.), a Vi morate odabrati najmanje dva.

Kriterij D: Ovdje će sustav navesti sve eTwinnere vaše ustanove koji su sudjelovali u događanjima eTwinning profesionalnog usavršavanja tijekom 2019., 2020. i 2021. godine (do 8. veljače 2021.). U slučaju da Vaši kolegice ili kolege eTwinneri nisu sudjelovali u događanju ili je samo jedan/na sudjelovao/la, pozvani ste sudjelovati u drugim događanjima, a iste možete provjeriti u eTwinning Live-u, pod sekcijom STRUČNA USAVRŠAVANJA.

eTwinning događanja profesionalnog usavršavanja? To su događanja u organizaciji Središnje ili Nacionalne službe za podršku eTwinningu. Provjerite popis događanja koje je organizirala Nacionalna služba za podršku eTwinningu:

2019.:

• eTwinning konferencija

eTwinning National Conference: eTwinning - for Teachers of the Future, 07.11.

• Info dan mreža i inicijativa

National conference for career counsellors, psychologists and pedagogues 2019 (Info dan mreža i inicijativa u okviru programa Erasmus+ 2019: Euroguidance, Eurodesk, Europass, eTwinning, ECVET, Youthpass), 30.09.

• Dani Erasmusa

#ErasmusDays: Erasmus+ Teach Meet Webinar, 10.10. Alenka Miljević, Tomislav Pavlović

  • Learning Events

Learning Event 2019: Democratic participation through eTwinning projects, 01.-12.10.2019., Suzana Delić, Andreja Sedlar

Learning Event 2019: eTwinning i digitalne kompetencije u predškolskim ustanovama, 21.10.2019. - 31.10.2019., Zorica Durman Marijanović, Alen Ptičar

2020.:

• eTwinning konferencija

eTwinning Conference Developing Digital Competences: eTwinning for Innovative and Creative Challenges, 11.11.

• Dani Erasmusa

#ErasmusDays: Erasmus+ Teach Meet Webinar, 16.10. Alenka Miljević

#ErasmusDays: eTwinning course for experienced eTwinners: We excel with eTwinning and Erasmus+, 16. i 17.10. Ana Marketin Sedlar

• Info dan mreža i inicijativa

National conference for career counsellors, psychologists and pedagogues 2020 (Info dan mreža i inicijativa u okviru programa Erasmus+ 2020: Euroguidance, Eurodesk, Europass, eTwinning, ECVET, Youthpass), 28.10.

• Mrežno događanje

Web alati u TwinSpaceu, 04.02.2020., Ana Marketin Sedlar, Daniela Usmiani

  • Learning event

Learning Event 2020: Jačanje digitalnih kompetencija strukovnih nastavnika kroz eTwinning suradnju, 08.12.2020. - 18.12.2020., Ana Marketin Sedlar, Daniela Usmiani

2021. (do 08.02.2021.)

Kriterij E: Ovdje je važno potkrijepiti odgovor dokumentom ili poveznicom (npr. na stranicu škole) kojom se dokazuje da vi i vaša škola diseminirate vaše eTwinning aktivnosti.

Za ovu generaciju eTwinning škola (2021.-2022.) dio kriterija bit će opcionalan, odnosno, nastavnici će dobiti jedan bod čak i ako nisu organizirali nijedno događanje!

Na temelju vaših odgovora, dokaza koje ste prenijeli u sustav i Izjavom o časti, sustav će vam izdati određeni broj bodova za svaki dio pitanja.

Ako ne ostvarite dovoljan broj bodova, sustav će vas na to upozoriti i predložiti potrebne promjene. Iste možete unositi sve do 8. veljače 2021. godine, točno u ponoć!

Nemojte brzati! Obrazac ne morate ispuniti u jednoj sesiji.

Izjava o časti / Declaration of Honour

Izjavu o časti preuzimate tijekom procesa prijave za eTwinning škole, nakon odgovaranja na pitanja – ne koristite druge dokumente umjesto Izjave o časti i nemojte učitavati u sustav u prostor za Izjavu ništa osim Izjave.

O rezultatima evaluacije bit ćete obaviješteni krajem ožujka 2021. godine ili početkom travnja 2021. godine.

Detaljnije o oznaci eTwinning škole i dosad nagrađene eTwinning škole možete vidjeti klikom na poveznicu.

Imate li pitanja? Kontaktirajte nas: etwinning@mobilnost.hr

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Youtube.