Loading

МОЈ ГРАД И ЈА

На фотографијама се смењују мотиви убрзаног и урбаног са онима окренутим природи и њеним медитативним ритмовима. Различити су сензибититети, ауторски рукописи, извори инспирације. Преливи светлости преко фасада, одбљесци са река, ноћне светиљке, даљине, патина напуштених зграда, лепота и чаролија тренутка или прикривена меланхолија у слици свакодневног, све су то тренуци које су наше младе фотографкиње и фотографи ухватили својим објективом. Лепота је у оку посматрача. Преобликовати свакодневно и познато, онеобичити га, учинити стварност личном, био је њихов задатак.

Јелица Пајић, менторка

Булевар краља Александра, Сергеј Владисављевић 2/1

Увек ме инспиришу широкоугане фотографије других фотографа јер се подударају са мојим доживљајем простора и естетичким схватањима. Тихи и мирни предели, као они приказани на фотографијама, у мени изазивају осећање сједињености са амбијентом. Зато се трудим да објективом ухватим све што осећам.

Сергеј Владисављевић 2/1

Булевар краља Александра, Сергеј Владисављевић 2/1
Љуљашка, Мина Ивановић 2/2
Шума, Мина Ивановић 2/2

Слика с љуљашком призвала је у мени осећање самоће. Окружена је дрвећем и зградом која баца тамну сенку. Допале су ми се тамне нијансе. За разлику од љуљашке, шума је светла, приказује сунчеве зраке како се пробијају кроз дрвеће. Вибрира светлим нијансама. Свиђа ми се због игре између сенке и светлости.

Мина Ивановић 2/2

Живот, Мина Ивановић 2/2

Продавница је окупана сунцем. Жуте тенде и мотор. Осећај удобности, вибрантности и среће у граду. Доказује колико Миријево може бити шарено насеље.

Мина Ивановић 2/2

Мој крај, Јован Пејчиновић 2/2

Враћао сам се из школе и застао. Преда мном се указала слика као са филмског плана. Улица, људи, небо. Осетио сам лепоту и дух града.

Јован Пејчиновић 2/2

Победник, Марија Радисављевић 2/7

Осећала сам благи умор, корачала све споријим ходом Калемегданском тврђавом када ми се указала статуа Победника. Доживљај је био као и сваки претходни пут интензиван, али овај тренутак је био ипак нешто другачији. Срцолики облик у нијансама плаве и беле боје са примесама наранџастих сунчевих зрака био је осликан небеским сводом. И тако, надахнуће и извор инспирације, емотивни набој уз помисао колико је живот леп, све се слило у само један кадар. Срце на месту и тамо горе и у мојим грудима.

Марија Радисављевић 2/7

Тренутак , Ања Кајганић 2/2

Била сам у граду, чекала сам аутобус на станици и у тренутку кад је пролазио жути аутомобил синуло ми је да је то тренутак који треба да ухватим својим телефоном.

Ања Кајганић 2/2

Небом мог града, Гала Пижурица, 2/3
Ноћу булеваром, Теодора Петровић
Мој град ноћу, Страхиња Мојсиловић 2/7

Град је из даљине личио на звездану прашину расуту космосом. Пожелео сам да забележим тај тренутак.

Страхиња Мојсиловић 2/7

Ада зими, Андеј Милатовић 2/6

Враћајући се с тренинга застао сам пред сликом која се пружала преда мном. Сликао сам одраз сунчеве светлости у води и помислио да је то најлепши пејзаж који сам видео.

Андреј Милатовић 2/6

Дунав, Страхиња Мојсиловић 2/7

Слика је настала приликом изливања Дунава из свог корита. Вода ствара ефекат огледала и чини да се осећамо као да смо у неком другом свету.

Страхиња Мојсиловић 2/7

Ушће, Милица Павловић 2/6

Рана јесен. Поглед са брда изнад Миријева на ушће Саве у Дунав. Игра.

Милица Павловић 2/6

Ауторка насловне фотографије Карађорђева је Бјанка Алексов 2/2.