Loading

Et helt vilt skoleår Når skolen inviterer til viltaften på vårparten, er det Helge K. Næstad (19) som har sørget for råvarene.

19-åringen fra Elverum er godt i gang med et år utenom det vanlig som elev på Skogn Folkehøgskole.

- Jeg har hatt jakt og fiske som hobby så lenge jeg kan huske. Årsaken til at jeg søkte på folkehøgskole, var at jeg ble tipset av en kamerat som selv hadde gått på ei jaktlinje. Deretter søkte jeg litt rundt på nettet og leste om tilbudet på Skogn Folkehøgskole. Jeg syntes dette virket som ei variert og fin linje, forteller Helge.

Får teste ut bueskyting

Skolen ligger i en liten bygd i Nord-Trøndelag med umiddelbar nærhet til både fjord og fjell, cirka sju mil nord for Trondheim. Her går han på linja Jakt og fiske Norge og USA, ei skreddersydd linje for de som lever og ånder for alle former for jakt.

- Da jeg søkte akkurat på denne jakt og fiske-linja, var det mest på grunn av fokuset på bueskyting, og turen til USA. Mye av det de tilbyr her på Skogn er helt nytt for meg. Jeg har sett masse bilder og video på nett, og nå får jeg sjansen til å teste ut mange av de ulike jaktformene selv.

Viltaften med egen fangst

Ifølge Helge er maten på skolen også veldig god. Sunn, variert og hjemmelaget mat fra bunnen av.

- Mye av det vi skyter av dyr havner på matbordet, blant annet i form av en viltaften vi skal arrangere utpå våren. Da får alle på skolen smake på viltkjøtt av blant annet rådyr, elg og gås. I tillegg skal vi jakte på rev, skogsfugl, sel, hvithalehjort, rype, due, kråke og gaupe. Som du skjønner så blir dette er år med mye jakt, humrer han.

Helge K. Næstad (19), Elverum

Sammensveiset jaktklasse

Den varme mottakelsen sørget for en myk overgang fra en tygg tilværelse hjemme i Elverum til den første perioden som hybelboer.

- Skolen her har dyktige lærere som kjenner plassen og kan faget. Lærerne blir med kamerater og venner av oss elevene, enn ordinære lærere. På folkehøgskole og spesielt her på Skogn, er de litt mer ungdommelig. Og de har en spesiell form for humor, smiler Helge.

- Skolen har et variert linjetilbud fra livslinja med yoga til jakt og fiske. Men her er alle velkommen, uansett interesser og bakgrunn. Alle blir kjent med alle og vi blir veldig sammensveiset. Spesielt vi som jakter mye sammen. Vi er ofte ut på jakttur i nærmiljøet over flere dager, og da får man etter hvert en veldig god kjemi.

Alle blir inkludert

Det sosiale er minst like viktig som det faglige utbyttet av året på folkehøgskole, ifølge 19-åringen.

- Det er veldig sosialt å være elev her. Vi spiller biljard, volleyball, arrangerer elevkvelder og andre faste fellesaktiviteter. Brettspill og kortspill, bowling og kino, for å nevne noe. Folk er flinke til å finne på ting. Og viktigst av alt er at alle blir inkludert.

Jakteleven fra Elverum er klar på hva han ønsker å få ut av dette året på folkehøgskole.

- Jeg vil først og fremst lære mye nytt om jakt og utvikle meg selv som jeger. Samtidig håper jeg å bli et mer selvstendig og voksent menneske etter dette året. Og samtidig bli mer sosial og oppleve nye ting, sammen med andre.

- Av mer jaktspesifikke ting, gleder jeg meg til å jakte på sel og gaupe. Det blir to helt nye erfaringer for min del.

Vårens viltaften med selvskutte råvarer er et av høydepunktene i skoleåret for jaktelevene ved Skogn Folkehøgskole.

Jakt på hvithalehjort i USA

Høydepunktet i skoleåret er som hos de fleste av elevene som går på linja Jakt og fiske Norge og USA på Skogn folkehøgskole, nemlig studieturen til USA.

- USA-turen vi hadde i høst er nok et av skoleårets største høydepunkt. Jeg fikk skutt en hjort, en hin – damehjort. Det største dyret vi skjøt var på mellom 50 og 60 kilo.

- Og vi besøkte Mall of America, verdens tredje største kjøpesenter. Det har de fire etasjer med tivoli og karuseller midt i kjøpesenteret, og for å ikke glemme en gedigen jaktbutikk som vi selvsagt måtte innom. Dette var i tillegg min første tur til USA og det i seg selv var en stor opplevelse.

På spørsmål om han kan anbefale jevnaldrende å søke folkehøgskole, er ikke Helge i tvil.

- Ja, det vil jeg virkelig. Å gå et år på jaktlinje på folkehøgskole er veldig lærerikt, og ikke minst sosialt. Man får er stort utbytte, faglig og sosialt av å gå her. Noen har blitt sendt hit av foreldre, og skjønner kanskje ikke hvor bra det er før etterpå, men for min del var dette det beste valget jeg har tatt i mitt liv. Deilig å flytte litt vekk hjemmefra også, smiler han.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.