Loading

DubbelBelicht Jong en oud op fotoexpeditie in Schalkwijk haarlem

'DubbelBelicht' is een initiatief van Marisa Beretta. Zij is sinds 1997 werkzaam als fotograaf en werkt sinds die tijd ook aan projecten waar zij fotografie inzet als middel om de samenleving mooier te maken en mensen te verbinden. Fotografie is de leidraad om verhalen te verzamelen en gemeenschappen op verschillende lagen te verbinden en te versterken. Onder de noemer DubbelBelicht worden fotoprojecten ontwikkeld en uitgevoerd waarin de samenwerking wordt gezocht met partners.DubbelBelicht in de prijzen als onderdeel Haarlems Goud!

DubbelBelicht in de prijzen als onderdeel Haarlems Goud!

Uit het persbericht; Haarlem is gekozen tot dé Age Friendly Cultural City van 2018/2019! Deze prijs is voor steden die ouderen succesvol betrekken bij hun cultuurprogramma. Haarlem kreeg deze prijs voor de projecten die onder de noemer 'Haarlems Goud' georganiseerd zijn. DubbelBelicht was 1 van de projecten hiervan. Foto: Michel Groen

'Schalkwijk Belicht' 2019 Museum Haarlem –Winkelcentrum Schalkwijk

Vanaf 10 oktober is de tentoonstelling ‘Schalkwijk Belicht” te zien in Museum Haarlem. Tegelijk is dan tot 1 december een foto-installatie te zien in Theater Schalkwijk in Winkelcentrum Schalkwijk. Er kleeft een negatief beeld aan Schalkwijk, terwijl de meeste inwoners er juist met zoveel plezier wonen. Met het project ‘DubbelBelicht op Locatie’ hebben we met bewoners verhalen en beelden opgehaald. Hoe Schalkwijk is ontstaan, wie daar toen en nu wonen en waarom de huidige bewoners zo trots zijn op hun wijk laat deze tentoonstelling zien en horen. Het geheim en de charme zit in het multiculturele, de natuur, ruimte en betrokkenheid van buurtbewoners.

'Schalkwijk Belicht' 10 oktober 2019 - 9 maart 2020 https://www.museumhaarlem.nl/schalkwijk-belicht/ Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uurZondag en maandag van 12.00 tot 17.00 uur Museum Haarlem Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem

Het team tijdens 'Dubbelbelicht op Locatie' Idee, project en (workshops) fotografie: Marisa Beretta. Tekst en workshops schrijven: Marleen Zwartkruis met ondersteuning van Jan Appel.

DubbelBelicht 2018

In het eerste project van DubbelBelicht, kwamen leerlingen van verschillende scholen en ouderen uit Schalkwijk bij elkaar. Ze hadden elkaar nog nooit ontmoet en hoewel het leeftijdsverschil groot is hebben ze in ieder geval een ding gemeen: ze wonen in dezelfde wijk. Ze gaan samen op stap, vertellen hun eigen verhaal en maken foto's van elkaar en de omgeving waarin ze leven. Naar aanleiding van de foto's werden ook gedichten gemaakt. De serie ontmoetingen werd afgesloten met een expositie met foto's van de deelnemers. Wekelijks was er een publicatie van een verhaal dat is verteld in het Haarlems Dagblad. Er is een verzamelbundel uitgebracht en op de parkeergarage van Schalkwijk zijn over 60 meter de topfoto's uitgerold op reclamedoek. Klik hier voor een video gemaakt door Haarlems Bodem over 'DubbelBelicht'

DubbelBelicht was een onderdeel van het programma 'Age Friendly Cultural City' waarin de gemeente Haarlem participeert. De culturele organisatie Hart heeft samen met verschillende culturele en sociale partners ‘Haarlems Goud’ ontworpen: een programma waarin cultuur, zorg en welzijn centraal staan. Klik hier voor een filmpje dat het Fonds voor Cultuurparticipatie maakte over Haarlems Goud. .

Het team tijdens DubbelBelicht 2018 bestond uit Marisa Beretta/idee, uitvoering en fotografie - Marleen Zwartkruis/tekst - Mirjam Touw /Buurtzorg Haarlem - Loes Bastiaansen/gedichten -Jan Appel/ondersteuning.

DubbelBelicht#1
DubbelBelicht#2

'DubbelBelicht' is een initiatief van Marisa Beretta. Zij is sinds 1997 werkzaam als fotograaf en werkt sinds die tijd ook aan projecten waar zij fotografie inzet als middel om de samenleving mooier te maken en mensen te verbinden. Fotografie is de leidraad om verhalen te verzamelen en gemeenschappen op verschillende lagen te verbinden en te versterken. Onder de noemer DubbelBelicht worden fotoprojecten ontwikkeld en uitgevoerd waarin de samenwerking wordt gezocht met partners.

Edna vertelt over DubbelBelicht#2 bij de expositie in winkelcentrum Schalkwijk. Het filmpje is gemaakt door David Johnson

Er wordt niet alleen heel veel gepraat en gefotografeerd, maar er worden ook gedichten bij de foto's gemaakt.

DubbelBelicht#1
DubbelBelicht#2

Voor info neem contact op met Marisa Beretta info@marisaberetta.nl 0641427698