Loading

DubbelBelicht Jong en oud op fotoexpeditie in Schalkwijk haarlem

Schalkwijk Belicht                                                        Museum Haarlem –Winkelcentrum Schalkwijk

Met als uitgangspunt fotoproject ‘DubbelBelicht’ is vanaf 10 oktober de tentoonstelling ‘Schalkwijk Belicht” te zien in Museum Haarlem. Tegelijk is dan tot 1 december een foto-installatie te zien in Theater Schalkwijk in Winkelcentrum Schalkwijk. Er kleeft een negatief beeld aan Schalkwijk, terwijl de meeste inwoners er juist met zoveel plezier wonen. Met het project ‘DubbelBelicht op Locatie’ hebben we verhalen opgehaald bij de bewoners. Hoe Schalkwijk is ontstaan, wie daar toen en nu wonen en waarom de huidige bewoners zo trots zijn op hun wijk laat deze tentoonstelling zien en horen. Het geheim en de charme zit in het multiculturele, de natuur, ruimte en betrokkenheid van buurtbewoners.

'Schalkwijk Belicht' 10 oktober 2019 - 9 maart 2020 https://www.museumhaarlem.nl/schalkwijk-belicht/ Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uurZondag en maandag van 12.00 tot 17.00 uur Museum Haarlem Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem

Het team tijdens 'Dubbelbelicht op Locatie' Idee, project en (workshops) fotografie: Marisa Beretta Tekst en workshops schrijven: Marleen Zwartkruis met ondersteuning van Jan Appel.

DubbelBelicht 2018

In het fotoproject DubbelBelicht kwamen leerlingen van verschillende scholen en ouderen uit Schalkwijk bij elkaar. Ze hadden elkaar nog nooit ontmoet en hoewel het leeftijdsverschil groot is hebben ze in ieder geval een ding gemeen: ze wonen in dezelfde wijk. Ze gaan samen op stap, vertellen hun eigen verhaal en maken foto's van elkaar en de omgeving waarin ze leven. Naar aanleiding van de foto's worden ook gedichten gemaakt. De serie ontmoetingen wordt afgesloten met een expositie met foto's van de deelnemers. Wekelijks was er een publicatie van een verhaal dat is verteld in het Haarlems Dagblad.

Klik hier voor een video gemaakt door Haarlems Bodem over 'DubbelBelicht'

DubbelBelicht was een onderdeel van het programma 'Age Friendly Cultural City' waarin de gemeente Haarlem participeert. De culturele organisatie Hart heeft samen met verschillende culturele en sociale partners ‘Haarlems Goud’ ontworpen: een programma waarin cultuur, zorg en welzijn centraal staan. Fotograaf Marisa Beretta ontwikkelt en fixeert dit fotoproject als 1 van de projecten die binnen dit programma wordt uitgevoerd. DubbelBelicht wordt nu los van het programma Haarlems Goud verder ontwikkeld om met een camera als leidraad, verhalen te verzamelen en gemeenschappen op verschillende lagen te verbinden en te versterken.

Marleen Zwartkruis (tekst) Mirjam Touw (Buurtzorg Haarlem) Loes Bastiaansen (gedichten) en Jan Appel begeleidden haar in 2018.

DubbelBelicht#1
DubbelBelicht#2

Edna vertelt over DubbelBelicht#2 bij de expositie in winkelcentrum Schalkwijk. Het filmpje is gemaakt door David Johnson

Er wordt niet alleen heel veel gepraat en gefotografeerd, maar er worden ook gedichten bij de foto's gemaakt.

DubbelBelicht#1
DubbelBelicht#2

Voor info neem contact op met Marisa Beretta info@marisaberetta.nl 0641427698