Loading

DubbelBelicht Jong en oud op fotoexpeditie in Schalkwijk haarlem

'Schalkwijk Belicht' 10 oktober 2019 - 9 maart 2020 https://www.museumhaarlem.nl/schalkwijk-belicht/

Met de tentoonstelling 'Schalkwijk Belicht' in Museum Haarlem maakt u kennis met de geschiedenis van Schalkwijk, het huidige stadsdeel en zijn bewoners. Waarom wonen ze in Schalkwijk, hoe zijn ze er terechtgekomen en waar liggen hun trots en hun rijkdom.

Aan de hand van portretten en objecten, opgehaald tijdens de workshops van 'DubbelBelicht op Locatie' worden de verhalen van de wijk en bewoners verteld. Dit geeft de bezoekers de kans om kennis te maken met de meeste multiculturele en meest groene wijk van Haarlem. Een bijzondere wijk om te belichten en een mooie kans om samen met Museum Haarlem een tijdsdocument te maken van verschillende generaties in Schalkwijk anno 2019.

Het team tijdens 'Dubbelbelicht op Locatie' Idee, project en (workshops) fotografie: Marisa Beretta Tekst en workshops schrijven: Marleen Zwartkruis met ondersteuning van Jan Appel.

DubbelBelicht 2018

In het fotoproject DubbelBelicht kwamen leerlingen van verschillende scholen en ouderen uit Schalkwijk bij elkaar. Ze hadden elkaar nog nooit ontmoet en hoewel het leeftijdsverschil groot is hebben ze in ieder geval een ding gemeen: ze wonen in dezelfde wijk. Ze gaan samen op stap, vertellen hun eigen verhaal en maken foto's van elkaar en de omgeving waarin ze leven. Naar aanleiding van de foto's worden ook gedichten gemaakt. De serie ontmoetingen wordt afgesloten met een expositie met foto's van de deelnemers. Wekelijks was er een publicatie van een verhaal dat is verteld in het Haarlems Dagblad.

Klik hier voor een video gemaakt door Haarlems Bodem over 'DubbelBelicht'

DubbelBelicht was een onderdeel van het programma 'Age Friendly Cultural City' waarin de gemeente Haarlem participeert. De culturele organisatie Hart heeft samen met verschillende culturele en sociale partners ‘Haarlems Goud’ ontworpen: een programma waarin cultuur, zorg en welzijn centraal staan. Fotograaf Marisa Beretta ontwikkelt en fixeert dit fotoproject als 1 van de projecten die binnen dit programma wordt uitgevoerd. DubbelBelicht wordt nu los van het programma Haarlems Goud verder ontwikkeld om met een camera als leidraad, verhalen te verzamelen en gemeenschappen op verschillende lagen te verbinden en te versterken.

Marleen Zwartkruis (tekst) Mirjam Touw (Buurtzorg Haarlem) Loes Bastiaansen (gedichten) en Jan Appel begeleidden haar in 2018.

DubbelBelicht#1
DubbelBelicht#2

Edna vertelt over DubbelBelicht#2 bij de expositie in winkelcentrum Schalkwijk. Het filmpje is gemaakt door David Johnson

Er wordt niet alleen heel veel gepraat en gefotografeerd, maar er worden ook gedichten bij de foto's gemaakt.

DubbelBelicht#1
DubbelBelicht#2

Voor info neem contact op met Marisa Beretta info@marisaberetta.nl 0641427698