Loading

DubbelBelicht Jong en oud op fotoexpeditie in Schalkwijk haarlem

April 2021 was het dan zover! Eindelijk konden we van start met een nieuwe serie van DubbelBelicht. De onthulling gebeurde tijdens de presentatie van de kunstroute 'Het Ongeziene Gezien' van Stichting Kapsalon. Mede dankzij de financiering door Schalkwijk aan Zet en een bijdrage vanuit het initiatievenbudget van de Gemeente Haarlem kon er een prachtige nieuwe presentatie worden gemaakt in een papieren uitgave en op de parkeergarage Schalkwijk.

Gedichten en foto's uit de uitgave van de kunstroute "het Ongeziene gezien'
De doeken op de parkeergarage van Centrum Schalkwijk.

Nieuwe Doeken voor DubbelBelicht door Schalkwijk aan Zet!

'DubbelBelicht' is een initiatief van Marisa Beretta. Zij is sinds 1997 werkzaam als fotograaf en werkt sinds die tijd ook aan projecten waar zij fotografie inzet als middel om de samenleving mooier te maken en mensen te verbinden. Fotografie is de leidraad om verhalen te verzamelen en gemeenschappen op verschillende lagen te verbinden en te versterken. In 2020 is Stichting kapsalon opgericht met als doel ook met andere kunstvormen dan fotografie de verhalen op te halen en samen de wereld mooier te maken. Met behulp van een honorering vanuit de regeling 'Samen cultuur maken verbreden' van het FCP en andere fondsen zetten we tijdens het pinksterweekend van 2021, 20/24 mei, een kunstroute uit in de openbare ruimte in Schalkwijk met het thema 'Het Ongeziene Gezien'. De nieuwe doeken op de parkeergarage zullen dan ook worden onthuld.

DubbelBelicht in de prijzen als onderdeel Haarlems Goud!

Uit het persbericht; Haarlem is gekozen tot dé Age Friendly Cultural City van 2018/2019! Deze prijs is voor steden die ouderen succesvol betrekken bij hun cultuurprogramma. Haarlem kreeg deze prijs voor de projecten die onder de noemer 'Haarlems Goud' georganiseerd zijn. DubbelBelicht was 1 van de projecten hiervan. Foto: Michel Groen

'Schalkwijk Belicht' 2019-2020 Museum Haarlem –Winkelcentrum Schalkwijk

Oktober 2019 tot maart 2020 was de tentoonstelling ‘Schalkwijk Belicht” te zien in Museum Haarlem. Met het project ‘DubbelBelicht op Locatie’ hebben we met bewoners verhalen en beelden opgehaald. Hoe Schalkwijk is ontstaan, wie daar toen en nu wonen en waarom de huidige bewoners zo trots zijn op hun wijk laat deze tentoonstelling zien en horen. Het geheim en de charme zit in het multiculturele, de natuur, ruimte en betrokkenheid van buurtbewoners.

DubbelBelicht 2018

In het eerste project van DubbelBelicht, kwamen leerlingen van verschillende scholen en ouderen uit Schalkwijk bij elkaar. Ze hadden elkaar nog nooit ontmoet en hoewel het leeftijdsverschil groot is hebben ze in ieder geval een ding gemeen: ze wonen in dezelfde wijk. Ze gaan samen op stap, vertellen hun eigen verhaal en maken foto's van elkaar en de omgeving waarin ze leven. Naar aanleiding van de foto's werden ook gedichten gemaakt. De serie ontmoetingen werd afgesloten met een expositie met foto's van de deelnemers. Wekelijks was er een publicatie van een verhaal dat is verteld in het Haarlems Dagblad. Er is een verzamelbundel uitgebracht en op de parkeergarage van Schalkwijk zijn over 60 meter de topfoto's uitgerold op reclamedoek. Klik hier voor een video gemaakt door Haarlems Bodem over 'DubbelBelicht'

DubbelBelicht was een onderdeel van het programma 'Age Friendly Cultural City' waarin de gemeente Haarlem participeert. De culturele organisatie Hart heeft samen met verschillende culturele en sociale partners ‘Haarlems Goud’ ontworpen: een programma waarin cultuur, zorg en welzijn centraal staan. Klik hier voor een filmpje dat het Fonds voor Cultuurparticipatie maakte over Haarlems Goud. .

Het team tijdens DubbelBelicht 2018 bestond uit Marisa Beretta/idee, uitvoering en fotografie - Marleen Zwartkruis/tekst - Mirjam Touw /Buurtzorg Haarlem - Loes Bastiaansen/gedichten -Jan Appel/ondersteuning.

DubbelBelicht#1
DubbelBelicht#2

'DubbelBelicht' is een initiatief van Marisa Beretta. Zij is sinds 1997 werkzaam als fotograaf en werkt sinds die tijd ook aan projecten waar zij fotografie inzet als middel om de samenleving mooier te maken en mensen te verbinden. Fotografie is de leidraad om verhalen te verzamelen en gemeenschappen op verschillende lagen te verbinden en te versterken. Onder de noemer DubbelBelicht worden fotoprojecten ontwikkeld en uitgevoerd waarin de samenwerking wordt gezocht met partners.

Edna vertelt over DubbelBelicht#2 bij de expositie in winkelcentrum Schalkwijk. Het filmpje is gemaakt door David Johnson

Er wordt niet alleen heel veel gepraat en gefotografeerd, maar er worden ook gedichten bij de foto's gemaakt.

DubbelBelicht#1
DubbelBelicht#2

Voor info neem contact op met Marisa Beretta info@marisaberetta.nl 0641427698