Loading

WIE IS ER NIET OPGEGROEID MET DE BEELDEN VAN ALEX ALBERTO?

De foto's van Trinta di Mei, de reclame film voor BLA BLA BLA, en het overbekende YouTube kanaal: Door de jaren heen heeft Alex Alberto als geen ander zijn stempel gedrukt op de beeld-cultuur van Curaçao. Van heftige nieuwsonderwerpen zoals de Venezolaanse kaping tot aan het jaarlijkse zomercarnaval; Alex Alberto was erbij, mét camera of fototoestel. Altijd met zijn bekende voice-over om te duiden wat er gebeurde op het eiland. De erfenis van Alberto is groot, en behoort Curaçao toe. Daar maken wij deze documentaire over.

Alex Alberto zoals iedereen hem kent
ALEX ALBERTO WAS EEN pionier in de ontwikkelingen op het gebied van audiovisuele producties op het eiland. - Prins bernard cultuurfonds caribisch gebied

Documentaire over het leven en werk van Alex Alberto

In deze documentairefilm van 70 minuten ontdekken we het leven en werk van Alex Alberto. Zijn nalatenschap is groot en belangrijk voor Curaçao. De kijker wordt meegezogen de archieven in, en mensen die hebben mogen samenwerken of op andere manier dichtbij Alberto stonden komen aan het woord om zo hun meest bijzondere momenten te herinneren.

Hoe kwam Alberto aan zijn eerste baantje bij de krant als fotojournalist (toen ondenkbaar in de jaren '50)? Waarom wilden de grootste Venezolaanse acteurs met hem samenwerken? Waarom kon hij niet ophouden met het registreren van ogenschijnlijke 'normale' feesten als het zomercarnaval en Tambú, terwijl hij ook reclamefilms en nieuwsitems maakte? En waar heeft hij zijn vliegtuigfascinatie opgelopen? U wordt niet alleen meegenomen in het rijke archief van Alex Alberto, maar u komt ook alles te weten over zijn leven. Alex Alberto was namelijk meer dan alleen een man met een camera.

“Hij was een warme lieve collega. Ik had indertijd nauwe banden met alle persfotografen. Wij konden goed met elkaar opschieten. Samen met Ignacio ‘Boutje’ Willems, Egbert Sarucco, Rosaly Borgart, Lydia Boereveen en Toon van Dongen vormden wij een hechte groep.” - Sheila Rhodes

WE HEBBEN UW HULP NODIG OM DEZE FILM TE REALISEREN

Met deze documentaire willen we een eerbetoon brengen aan de man die eigenhandig de Curaçaose televisiegeschiedenis heeft vormgegeven. Daarnaast willen wij graag dat het werk van Alberto een belangrijke plaats krijgt in de Curaçaose geschiedenis. Omdat een film maken nu eenmaal veel werk is, en de financiële middelen op Curaçao klein, vragen wij iedereen om een bedrag te doneren, zodat wij deze film tot stand kunnen brengen. DOWNLOAD HIER DE PROSPECTUS OF IETS DERGELIJKS

Waar gaat het geld naar toe?

Onderzoek naar het persoonlijke archief, voorbereidende gesprekken met mensen, organisatie en het uiteindelijk filmen en monteren van de documentaire; een film maken is veel werk. Daar is in de eerste plaats geld voor nodig. Maar denk ook aan vertoningen organiseren, posters drukken, deze website, benzine voor auto's etc. Een film maak je niet alleen, maar met een groep mensen. Dit project is ook bedoeld om jonge mensen op Curaçao een kans te geven om met filmmaken in aanraking te komen.

Waar wordt de documentaire vertoond?

We hebben grote plannen met Who the hell is Alex Alberto?! De film gaat in première op Siman di Kultura 2019 op Curaçao. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat zoveel mensen als mogelijk hem gaan zien. Dat betekent een release in de bioscopen en theaters op de eilanden, uitzendingen op televisie en TDS, én we maken de film gratis beschikbaar op scholen. Natuurlijk moet deze film ook gezien gaan worden in de rest van de wereld. We hebben nauwe contacten met bioscoopdistributeurs in Nederland en de film wordt ingezonden naar internationale filmfestivals zoals TTFF en NOG EEN.

Het belang van culturele films op Curaçao

Ons team bestaande uit German Gruber jr. (regie), Ewoud Bon (camera) en Guus Schulting (research) hecht veel waarde aan de culturele diversiteit op Curaçao en Nederland. Dit project vertelt over de moderne geschiedenis van Curaçao en versterkt de Curaçaose cultuur. Het is belangrijk dat zowel jong als oud, bekend is met de geschiedenis van de eilanden.

Still uit Sensei Redenshon (2013)

Ons team van Who the hell is Alex Alberto?! heeft eerder laten zien succesvolle Curaçaose producties te kunnen maken. Met E Leyenda di Buchi Fil, Sensei Redenshon, Djis Un Tiki Love en nu deze documentaire blijven de makers hun bijdrage leveren aan de Curaçaose cultuur.

Partners en sponsors

Dit project wordt een Curaçaos product. Dus hoe meer betrokkenen bij deze film hoe beter. Wilt u ook betrokken zijn bij de totstandkoming van Who the hell is Alex Alberto?! Laat het ons weten via een e-mail: info@alexalbertomovie.com en we nemen contact met u op.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.