Loading

The visionaries How a Leicestershire GP surgery made space for the future

Long Lane Surgery in Coalville, Leicestershire was bursting at the seams. With more than 14,000 patients served from the building after a merger of three practices, the team was desperate for more space.

Funding was secured from NHS England's Estates and Technology Transformation Fund and the building's owner Assura. Then the hard work really began: to construct the space for a new minor operations suite, eight new clinical rooms, better admin space and improved waiting area - all without impacting upon services to patients during the build.

NHS England, the Assura team, the practice and builders all worked closely together to make this a reality
With careful planning, the surgery was able to continue its work throughout the renovations. Patients were at the heart of the project, from helping to shape the design including a 'drop-off zone' and an additional bus stop outside, to feeding into work to extend the opening times and introduce more services in the new-look building.

Some NHS buildings pre-date the health service itself, and simply can't be changed to fit for the future.

But where it's possible to improve and extend existing primary care buildings, patients can have their care in much better surroundings and NHS staff can be given the facilities they need for the care they want to give - without having to construct a brand new building. Long Lane shows us how.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.