Loading

10 за 100 Пројекат је намењен обележавању 100 година од ослобођења Београда у Првом светском рату. Учесници су учитељи ОШ”Иво Андрић” из Београда. Ментори: Сандра Радовановић, Катарина Гацин Реализатори: Сања Вујисић, Мира Роланд, Татјана Миленковић, Сања Димић, Мирјана Живић, Биљана Ристовић, Ивана Цмиљановић Косовац, Вера Стојановић и Јелена Пантић.

Назив ”10 за 100” проистекао је из идеје да свако одељење које учествује у пројекту изабере десет најлепших тачака у част 100 година од ослобођења Београда у Првом светском рату. С обзиром да су у питању били ученици млађих разреда, акценат није био потпуно на Првом светском рату, већ на Београду као нашем граду и његовим лепотама. Кроз презентовање тачака,ученици су имали задатак да пронађу и информацију да ли је то место страдало у Првом светском рату.

У овом приказу пројекта видећете само део радова који су настали током шест недеља рада у периоду од 15. септембра до 30. октобра 2018. године. Свака активност била је предвиђена за једну одређену недељу.

Први корак је био да напишемо десет најлепших места у Београду. Ученици су то урадили и са својим учитељима издвојили десет по мишљењу већине.
10 за 100
Приказ записа у свескама и гласање на часу.
Гласање
Након првог корака, следећи задатак је био да ученици истраже о страдањима Београда у Првом светском рату и да код куће направе кратак приказ додељеног места у Београду са освртом на Први светски рат. То су радили у мањим групама. Радови су презентовани на часу српског језика као вид говорне вежбе.
У наредном кораку, на часу ликовне културе, ученици су радили колаже на тему "Мој град". Техника колаж примењена је на различите начине сходно узрасту.
Индивидуални радови ученика
Индивидуални радови ученика
Групни радови ученика IV/2
Индивидуални радови ученика
Групни рад одељења II/2
У наредној фази, на часу Свет око нас/ Природа и друштво, ученици су решавали квиз у паровима ”Колико познајеш Београд”. Квизови су реализовани преко Пликерс апликације (plickers.com) уз употребу посебних кодова који се скенирају преко мобилног телефона и резулатати квиза су доступни ученицима одмах након реализације активности или као класичан квиз.
Квиз
Наредни корак обухватио је осликавање минијатура за завршни план Београда који је планиран као заједнички рад свих учесника у пројекту.
Индивидуални радови ученика
У гостима нам је била Александра Стаменковић, солисткиња и стални члан опере Народног позоришта у Београду.
Разговарало се о историји Народног позоришта и о једном виду делатности позоришта-опери.

Видео који је настао као вид сарадње на овом пројекту

Школска изложба
Заједнички план ”10 за 100”- десет најлепших тачака у Београду представљене најлепше осликаним минијатурама и QR кодовима.
Постављање плана

QR код за линк до пројекта- скенирајте :)

Скенирајте код и погледајте галерију ученичких презентација :)

Ми ❤️ Београд - фотографисање на најлепшим местима нашег града.

И за крај, деца су имала задатак да се сликају на најзначајнијим и најлепшим местима нашег града.

Ми ❤️ Београд

Поред авиона из Првог светског рата

Поред авиона из Првог светског рата

Видео материјал настао током пројекта ”10 за 100”

Пројекат ”10 за 100” добио је награду Дечијег културног центра Београд. Свечана додела награда била је 10. децембра 2018. године у ДКЦБ. У име свих учесника пројекта награду су примиле Катарина Гацин и Сандра Радовановић.

10 за 100

Credits:

Created with images by Nikola Knezevic - "Kalemegdan Fortress"

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.