Loading

Ser inn i glasskula Elin Almbacke (30) kom til Posten og Bring som trainee. Nå leder hun teamet som utforsker potensielle områder for radikal innovasjon og nye forretningsmodeller.

Digital innovasjon er konsernets kompetansesenter for innovasjon, tjenestedesign, brukeropplevelse, ny teknologi og arkitektur. Sammen med sitt team skal 30-åringen inspirere, utfordre og være en pådriver for innovasjon.

I disse koronadager har Elin, som mange andre, hjemmekontor. Hun forteller at hun savner å møtes på kontoret, men at det går helt fint og at hun og kolleger møtes på samhandlingsverktøyet Teams.

– Teams er heldigvis på plass. Vi i Digital innovasjon bør ha gode forutsetninger for å benytte det, så når vi er tilbake på kontoret, er alle superbrukere i digitale verktøy. Medarbeiderne tilpasser seg, og det imponerer meg. Det vi står i nå fører til at vi må ta nye prioriteringer. Vi må ha ekstra forståelse for hverandres situasjon. Vi vet ikke hvor lenge denne nye hverdagen vil vare, så det vil være viktig å ta vare på seg selv. For de av oss som har hjemmekontor er det viktig å ha muligheten for pauser og komme seg ut, oppfordrer Elin.

Hun har for tiden prosjektlederansvar i forbindelse med arbeidet med ny konsernstrategi, og 1. april går hun inn i rollen som leder for Brukeropplevelse og Konseptutvikling.

Tenker nytt

Som innovatør tenker Elin fornyelse hver dag. Hun funderer på hvilke muligheter og løsninger digitaliseringen kan gi virksomheten. Hvordan ser verden ut i 2030, og hvordan påvirker den Posten og Bring? Elin snakker engasjert om fremtiden, men vi ønsker også å høre litt om veien fram til der hvor hun er i dag.

– Hvorfor har du som svensk valgt å bli leder og pådriver for innovasjon i det norske Posten-konsernet?

– Det hele startet for 10 år siden. Jeg deltok på en lunsjforelesning med Bring ved Chalmers universitet i Gøteborg. Da jeg var ferdig sivilingeniør og skulle søke jobb fem år senere, husket jeg Bring og presentasjonen, men jeg husker ikke hvem som holdt den. Det kunne faktisk vært morsomt å finne ut av. Traineeprogrammet og kulturen fascinerte meg, og jeg søkte.

Elin ble innkalt til intervju og hev seg på bussen fra Gøteborg til Oslo.

– Jeg synes det var litt merkelig at jeg skulle til Posten og intervjues. For meg som er svensk var det jo bare Bring, så dette ble en bonus. For en spennende miks. Nå slår jeg to fluer i en smekk, tenkte jeg.

Elin har mandat til å utforske og teste ny teknologi i Posten-konsernet. I Posthuset, midt i knutepunktet på Oslo S, sitter hun og hennes team og utforsker og tester ny teknologi.

Én av sju traineer

Etter en konkurranseprosess med 20 andre kandidater, slapp Elin gjennom nåløyet og ble én av sju traineer i kull 15. Det ble ny busstur fra Gøteborg, og i Oslo sto 30 ledere klare for å selge inn sine arbeidsområder. Elin kjente på følelsen av å være ettertraktet. Hun la spesielt merke til forbedringsprosjektet Nye Posten og Bring.

– Selvsagt, tenkte jeg. Jeg vil da ikke jobbe i «gamle» Posten og Bring. Det ble en fin start, og jeg fikk en god oversikt over alt vi driver med.

Senere ble det hospiteringer blant annet i Stockholm, der hun jobbet med miljø, samfunnsansvar og leverandøroppfølging. Hun var en hel sommer i driften på terminalen i Gøteborg, og siste hospitering var hos Frigo i Helsingborg. Det beskriver hun som en mulighet til å gjøre noe hun ellers aldri ville ha gjort.

Lærerik måned

Driftsmåneden, med én ny jobb hver dag mellom første og andre hospitering, ser hun på som definitivt den mest lærerike måneden hun har hatt i løpet av sine fem år i Posten.

– Jeg var med et postbud med el-tralle på skikkelig vinterføre og var både på Østlandsterminalen i Lørenskog, Logistikksenter Oslo på Alnabru, på Gardermoen med postflyene og på nattarbeid med sortering av pakker. Jeg var ute med en budsjåfør, satt sammen med kundeservice og lyttet og deltok på hjemlevering av Ikea-varer. Det var en utrolig verdifull tid. Nå vet jeg litt hva hverdagen handler om, og det er svært nyttig i den rollen jeg har nå, understreker hun.

Elins erfaring er, at om man spør, så får man være med, og hun oppfordrer andre kontormedarbeidere til å ta en dag ute i for eksempel driften.

Den viktige bussreisen

Den driftige svensken trodde kanskje hun skulle bli værende i Stockholm etter siste hospitering, men kjærligheten som kom ut av en bussreise ville det annerledes. På en buss fra Gøteborg til Oslo møtte hun Erik, som også var svensk og bosatt i Oslo. De to hadde faktisk hatt en date 10 år tidligere, så dette var litt av en reunion. I dag bor Elin på Torshov i Oslo med samboeren og datteren Livia på 17 måneder.

Etter trainee-perioden ønsket Elin seg til Oslo og det nordiske hovedkontoret. Hun leste en artikkel på Postens intranett om at konsernsjef Tone Wille ville etablere en ny avdeling som skulle hete Digital innovasjon.

Alene

– Dette så spennende ut. Jeg er tech-interessert og ønsket å jobbe både kreativt og analytisk. Kunne dette være noe for meg? Så fikk jeg en e-post om jeg ønsket å komme til Oslo for intervju. Jeg bodde i Stockholm, men takket ja til jobben, som den aller første medarbeideren i Digital innovasjon og flyttet til Oslo. Alexander Haneng, direktør for enheten, hadde da i august 2017 ikke begynt i jobben. I én hel måned satt jeg helt alene og ventet spent på kolleger.

To år senere overtok Elin som leder for Konseptutvikling, som består av digitale forretningsutviklere.

– Jeg har vært i jobben kort tid. Nå handler det om å få tillit, ta sjanser og se nye muligheter. Forretningsutviklerne er utplassert i ulike team og støtter forretning i utviklingsinitiativ. Blant annet har divisjon E-handel og logistikk opprettet team som skal se på opplevelsen i ulike deler av en kundereise. I et team som ser på hjemleveringsopplevelsen er vi involvert både med forretningsutvikling og design. Vi samarbeider i hovedsak med andre rundt om i konsernet.

Aleksander Haneng sier at Elin var et naturlig valg til rollen som leder for Konseptutvikling.

– I Digital innovasjon jobber vi både med å øke innovasjonskraften til hele konsernet og samtidig utforske ny teknologi og trender som vil påvirke oss i fremtiden. Her passer Elin inn, for hun har kombinasjonen av meget gode analytiske evner, strategisk tenking og er i tillegg en dyktig leder, fastslår Haneng.

I 2015 slapp Elin gjennom nåløyet og ble én av sju konserntraineer.

Radikal innovasjon

– I år vil det også bli stor oppmerksomhet på radikal innovasjon. Av og til må det skapes noe helt nytt, helt nye ben å stå på. Dette handler om innovasjon som utvikler nye forretningsmodeller for fremtidig inntjening og endrer brukerens opplevelse av en tjeneste. I tillegg til å støtte virksomheten vil vi derfor i år ha et mål om å utforske muligheter for mer radikal innovasjon, sier Elin.

Avdelingen holder også såkalte Helix-kurs, som bidrar til den innovasjonskulturen som behøves for å håndtere de store forandringene som nå skjer.

Vi får i disse dager nytt intranett. Der har vi etablert noe som heter Innovasjonsportalen, hvor vi deler innsikt og aktuelle nyhetssaker om innovasjon. Jeg brenner for delingskulturen, presiserer hun.

– Som leder handler det om å inspirere dem jeg jobber med til også å ha en kontinuerlig interesse for å henge med på hva som skjer. Det er en forutsetning for at vi skal gjøre en god jobb. Selv hører jeg veldig mye på podcaster, blant annet «Future Forecast with» med Isabelle Ringnes.

De nære kildene

Elins enhet er avhengig av ideer, og hun mener at de som jobber nært noe, som sjåfører, postbud og selgere, er de beste bidragsyterne. De kjenner hverdagen. Samtidig er det viktig for henne å følge med på trender og konkurrenter.

– Det er stor oppmerksomhet på temaer som klima, bærekraft, sirkulærøkonomi og grønn levering. Mange av disse går på tvers av alle bransjer. Partnerskap vil bli mer vanlig for å lykkes, veksten i e-handel bare øker og kunstig intelligens - Artificial Intelligence (AI) - kan by på interessante muligheter. Mottakerne kommer til å ha enda større forventninger til oss, sier Elin, som synes det er spennende og ikke minst utviklende å ha rollen som innovatør i et stort konsern som Posten.

TEKST OG FOTO: BIRGER MORKEN

Credits:

Birger Morken