Loading

Health United Building, Xavier University Cincinnati, OH

Project Category : College/University

Total Construction Cost : $49.8 million

Total Gross Square Feet : 150,000

Approximate Cost Per Square Foot : $332

How was the facility funded? : University funds

Project Description:

Functional Planning

- The building contains three main volumes - Campus Recreation (West) Wing, Health Sciences (East) Wing, and Central Atrium, designated as The hub of the HUB. The Central Atrium serves as the main entry point to the facility, with both northern and southern entrances that result in a main street feel and function of the space. Distinct secured entry points for the Campus Recreation Center, Center for Population Health, Cafe, Multipurpose Community Room, Health and Counseling Center, and Health Sciences Academic areas are located off of this Atrium.

Interior Design

The cast-in-place concrete frame was inspired by the industrial heritage and past buildings on the site. The durable, permanent nature of this frame is enhanced by strategic use of sustainable materials and finishes that result in a warm aesthetic. Specialized finishes and materials in the Campus Recreation Center are celebrated and featured as a key driver of the aesthetic. Highly sustainable and efficient mechanical, lighting, and infrastructure are exposed for users to see further enhancing the raw, honest aesthetic of the building.

Exterior Design

The exterior is a contemporary interpretation of the prevalent 1920s Collegiate Gothic aesthetic of the Xavier Campus. A mix of traditional materials including brick masonry, stone, and metals are seamlessly complimented by large volumes and expanses of glass to connect indoor to outdoor and provide incredible views of the surrounding rolling topography of Cincinnati.

Site

The site had been open greenspace for some time and represented a visual gap between the heart of the Xavier Campus and the surrounding commercial and residential neighborhoods to the east. The site is also at the top of a hill on the highest elevation on campus and has sweeping views of the surrounding valley. The finished building serves as the main visual eastern gateway building into campus along the Musketeer Drive promenade.

Cost

An intentionally inclusive design and planning process integrated the construction team alongside the design team throughout the planning and documentation process. This real time partnering allowed for constructability and cost input as the design was being developed, which ultimately resulted in effective budget management on the project.

Floor Plans