Loading

Fermo A Place For Me In Marche

Reportage & Fotografie : Olga Bibi Segaar, Comune di Fermo, e.a.

Eindredactie : Nelleke Pruijs. Productie van Dolcevia.com 2018 © Harper Douglas-MAX

Jaarlijkse hoogtepunt in Fermo de Cavalcata dell´Assunta op 15 augustus met de Palio van Fermo
Het schitterende Palazzo dei Priori in het midden van de stad. Net als Ascoli Piceno is ook hier het Piazza del Popolo de Renaissance woonkamer van de stad, waar het 16de -eeuwse Palazzo dei Priori met de Pinacoteca Civica (gemeentemuseum) zich bevinden.

Het heeft belangrijke schilderijen uit de Venetiaanse en de Marche school in bezit, maar ook ´De aanbidding van de herders´, een schilderij uit 1608 van Pieter Paul Rubens, die het maakte tijdens zijn verblijf in Rome voor de Costantini-kapel in de San Filippo Neri kerk in Fermo. Het werk staat bol van vingerwijzingen naar Caravaggio. Op het charmante plein zijn ook de Loggia van San Rocco en het Palazzo degli Studi gevestigd.

Fermo

Hoewel Fermo uit twee delen bestaat, het middeleeuwse centro storico op de top van de Colle Sàbulo (319 m.) en de nieuwbouw stad, zullen we ons bij een bezoek voornamelijk bezighouden met het eerste deel. Als je maar één dag hebt om Fermo te bekijken dan zal je aan de volgende bezienswaardigheden wel genoeg hebben, maar het is eigenlijk te kort om dit openluchtmuseum vol prachtige gebouwen te bewonderen.

Teatro dell d´Aquilla

Lopen we de heuvel af op de Via Mazzini dan staat daar het Teatro dell'Aquila. Achter de beige bakstenen muur van het sobere maar elegante gebouw, staat één van de mooiste en grootste theaters van de regio Marche. Natuurlijk is het een must om hier, in het 18de eeuwse gebouw met de roodfluwelen stoeltjes, weelderige plafonds en kroonluchters te genieten van een voorstelling samen met de inwoners van Fermo. Maar als er geen voorstelling is dan kan je altijdaan een rondleiding deelnemen.

Bezienswaardigheden
Cisterne Romane

Cisterne Romane

Behalve dat het hier tijdens de warme zomermaanden heerlijk fris is, is het een prachtig ondergronds complex gebouwd rond de 1e eeuw en zeer de moeite waard om te bezoeken. Dertig communicerende ruimten die dateren uit het jaar 40 om het regen- en bronwater te verzamelen en te zuiveren voordat het het stadsaquaduct voedde. De Cisterne Romane van Fermo behoren tot de mooiste in Italië. Rondleidingen in het Engels. Vlakbij staat de 13de eeuwse kerk van San Domenico.

De globekamer

De globekamer

De oudste en ongetwijfeld meest beroemde zaal van de Pinacoteca Civica van Fermo, in het Palazzo dei Priori, is de Sala del Mappamondo, de Globezaal, genoemd naar de globe met een doorsnede van 2 meter die in 1713 werd gemaakt door de abt en cartograaf Amanzio Moroncelli in opdracht van kardinaal Decio Azzolini die de bibliotheek liet bouwen voor zijn grote collectie boeken in zijn bibliotheek en die van de patriciër Paolo Ruffo in onder te brengen. De bibliotheek is volledig van hout, met kasten van walnoot en een plafond van dennenhout. Romeinse letters identificeren die de verschillende leggers en naast de globe staan twee oude leren fauteuils. De collectie omvat ongeveer 3000 manuscripten, 127 codes, 300.000 boeken, waaronder 681 wiegendruk exemplaren, meer dan 15.000 boeken uit de 16e eeuw, en nog veel meer. Er zijn ook nog meer dan 800 historische tijdschriften, 11.000 tekeningen en gravures, munten, zegels en verschillende soorten memorabilia. De gemeentelijke bibliotheek behoort tot de 10 belangrijkste in Italië. Het Apostolische paleis werd in 1532 gebouwd als de residentie van de gouverneurs en pauselijke vertegenwoordigers.

Piazzale del Girfalco

Voor een spectaculair panorama moet je naar het Piazzale del Girfalco waar het goed toeven is in de schaduw van de eeuwenoude bomen waar moeders met hun kinderen spelen en oudjes wat met elkaar kletsen. Hier staat de imposante Romaans-Gotische kathedraal uit de 13de eeuw, geniet van de rust en de prachtig gedecoreerde muren en plafonds.

Villa Vitali

Villa Vitali

´s-Zomers zijn er in het openluchttheater van Villa Vitali ook talloze mooie concerten en optredens. Je kunt heerlijk wandelen in het park van de Villa die rond 1850 werd gebouwd voor de adellijke familie Vitali, een juweeltje van 19de eeuwse architectuur.

Villa Vinci

Villa Vinci staat tegenover de Duomo, een zeldzaam mooi voorbeeld van een stedelijke villa met omliggende landerijen in Marche.

Parco Girfalco
Villa Vitali
Piazza del Girfalco
Villa Vitali

Lees meer over Fermo en de omgeving in het artikel ´Fermo, de stad in Marche om te stoppen: fermati a Fermo´.

Created By
Dolcevia Redactie
Appreciate

Credits:

Comune di Fermo, Olga Bibi Segaar e.a. for Harper Douglas-MAX - Dolcevia.com