Loading

Logaritemsko računalno - reh'nšib'r stareslike.cerknica.org, februar 2021

Logaritemsko računalo, ki smo mu po domače rekli reh'nšib'r, izhajajoč iz nemške besede Rechenschieber, je preprost analogni računalnik izdelan na ravnilu. Logaritemsko računalo je v letih po drugi svetovni vojni, nekako do leta 1975, predstavljalo poklic tehnikov in inženirjev, kot je na primer stetoskop predstavljal zdravniški poklic. Legendarni nemški inženir Werner von Braun, oče nemške vojne raketne tehnike, je ob prestopu k Američanom po vojni, kot pomembno stvar vzel s seboj k novim delodajalcem dve računali znamke Nestler. Nikoli v življenju za računanje ni uporabljal drugih pomagal. Pri hitrem računanju parametrov za raketne konstrukcije so mu logaritmična računala očitno tako odlično služila, da so bili Američani uspešni v vesoljski tehniki.

Skale na prvi strani računala

Logaritemsko računalo je bilo izumljeno že okoli leta 1630. Tako kot sicer velikokrat je napredek narekovala vojska. Sredi 19. stoletja se je pričel hiter napredek tehnike in s tem tudi množična uporaba tega pomagala za hitro računanje. Množenje, deljenje, potenciranje in korenjenje so računske operacije podvržene napakam pri ročnem računanju. Logaritemsko računalo je te postopke zelo poenostavilo. Seštevanje in odštevanje sta ostali ročni operaciji, žal pa mora uporabnik tudi lego decimalne vejice določiti na podlagi svoje ocene. Ko so logaritemska računala dobila še skale za kotne funkcije ter naravne in desetiške logaritme, je to res postal pripomoček, ki je močno poenostavil in pospešil razne tehnične izračune.

Moje prvo logaritemsko računalo je bil standardni Faber Castell 27 cm, kot ga vidimo na slikah. Spremljalo me je do leta 1975, praktično vsa leta šolanja in prvo leto zaposlitve v letu 1972, ko sem delal med prvo in drugo stopnjo študija.

Po letu 1972 so se kot meteorji pojavili tehniški žepni kalkulatorji Hewlett Packard HP 35, Texas Instruments TI 30/41 ... z baterijami in polnilniki. HP35 je bil leta 1972 prvi kalkulator, ki je astronavte spremljal v vesolje. Pri nas je šlo z majhnim zamikom. Še v letu 1974 smo se na izpitih iz Termodinamike potili z reh'nšibri, obračali jeziček in se motili pri logaritmiranju in postavljanju decimalne vejice. Vse zato, ker je ugledni prof. Oprešnik trdil, da so kalkulatorji nepotrebno pomagalo in, da mora pravi strojnik poznati tudi globljo vsebino preračunavanja.

Vendar časa se ni dalo ustaviti. Šolanje sem končal s kalkulatorjem TI 41, ki sem ga skupaj s polnilcem za drag denar kupil v Trstu, reh'nšib'r je šel v predal. Ko sem ga sedaj rabil za slikanje ga nisem nikjer našel. Hvala bogu sem si lahko identičnega sposodil pri gradbeniku, bratrancu Jožetu, ki ga ima za spomin spravljenega na podstrešju.

Tu lahko odčitamo s skalo D in A - 2 na kvadrat = 4
Množimo s skalama D in C - 1,41 (skala D) * 1,6 (skala C) = 2,26 (skala D)
1,41*2 = 2,82
3 (D) na kub = 27 (A), 3 (D) na kvadrat je 9 (B)

Rehnšiber omogoča tudi hitro odčitavanje rezultatov najpogostejših računskih operacij v tehniki: množenje, deljenje, površine kroga (q) ob danem premeru kroga (d), pretvorbo enot konjskih moči v kilovate, kvadriranje, kubiranje, kakor tudi kvadratni in kubični koren in vrednosti kotnih funkcij.

Rezultate lahko odčitamo na tri do štiri numerična mesta, decimalko in število ničel pa določi uporabnik sam.

Nedavno smo na TV Slovenija lahko gledali nadaljevanko o družbi in lastnikih tvrdke Faber Castell. Gre za proizvajalca pisarniških pripomočkov s častitljivo tradicijo več kot 250 let.

Jeziček je izvlečen in obrnjen. Na drugi strani so še tri dodatne skale za kotne funkcije malih kotov in potenciranje matematične konstante "e", ki je 2,718.....

Reh'šib'r je šel kot del strojniške trilogije, ob strojniškem priročniku in pomičnem merilu, prvi v pozabo.

Prispevek je napisal Alojz Mazij.