Loading

Tillsammans för ställen och stunder Hållbar besöksnäring i Väst

Den här informationen är till dig som är företagare eller i annan form bedriver verksamhet inom besöksnäringen och till dina gelikar.

Tillsammans.

Det är själva grejen med satsningen ”ställen och stunder” som handlar om att utveckla en hållbar besöksnäring i väst.

Ställen och stunder för salta vindar och vilda stigar. Med smak av varma hallon och sköna äventyr. Ställen och stunder att njuta av, att vila i, att längta till. Ställen och stunder som får ögon och glittra och hjärtan att le. För visst är det så det ska kännas att besöka och uppleva våra platser. Ställen och stunder med plats för magi.

När vi säger väst menar vi i första hand Fyrbodal. Alltså de fjorton kommunerna i norra Bohuslän och Orust, Dalsland inklusive Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg.

Här finns en geografi som är ett paradis för naturturism och här finns massvis med härliga, vackra, inspirerande, häpnadsväckande besöksmål utvecklade av drivna, engagerade företagare och entreprenörer. Det vi gör utvecklar vår region med spridning i hela Västsverige.

Genom att koppla ihop oss med varandra kan vi erbjuda besökarna mervärde och på så sätt utveckla våra kommuner som mål för turism och själva besöksnäringen, alltså dig och din verksamhet. Ni är så väldigt viktiga för vår region!

Tanken med ”Tillsammans för ställen och stunder” är att hjälpa dig som driver verksamhet med utveckling och utbildning, samt att koppla ihop dig med andra i ungefär samma situation. Genom att lära känna varandra, inspireras och utbyta erfarenheter kan vi, eller snarare ni (med hjälp på traven av oss) skapa samarbeten som gynnar alla inblandade, inte minst genom att gemensamt paketera erbjudanden som gör att besökaren stannar längre i vårt område. Ju fler övernattningar per besökare, ju mer blommar ju vår bransch.

Som humlor på en äng full av blommor

Vi tänker att turistande i Fyrbodal ska gå från att vara enstaka bra upplevelser till massor av härligheter. Vi vill att besökarna ska flyga som humlor från blomma till blomma. Det är så vi får besöksnäringen att blomstra.

Kanske driver du ett café eller en restaurang, en gårdsbutik, ett hotell, kanske guidar du vandringar, hyr ut kanoter eller driver hantverk.

Du har ett ställe som på något vis är kul, fint, givande, rofyllt eller inspirerande för människor att besöka och som det är värt att resa till för att få uppleva. Det kan handlar om allt från den stora konferensanläggningen till den lilla gården som gör egen honung.

Vill du vara med?

Vare sig du är stor eller liten - för att få ut mesta möjligt av projektet ”Tillsammans för ställen och stunder” behöver du vara nyfiken och gilla att dela med dig och att inspireras av andra.

Projektet har just startat, så är du med redan nu så har du stora möjligheter att påverka hur vi ska arbeta tillsammans för att skapa så stor nytta som möjligt för dig och andra företagare.

Kommunerna är tillsammans med Fyrbodals kommunalförbund plattform för nätverkandet. Vi kommer arrangera möten och se till att det finns bästa möjliga förutsättningar att träffas, irl eller digitalt på ett effektivt, sympatisk och givande vis.

Drivkrafter är tjänstepersoner inom turism- /besöksnäring och näringsliv i din kommun samt de lokala destinationsbolagen. De är med och planerar samt ser till att göra verkstad av våra gemensamma idéer. I slutet av den här presentationen ser du vem som är ansvarig i just din kommun.

Vi kommer utöver lokalt nätverkande erbjuda omvärldsbevakning, digitala seminarier och utbildningar utifrån de önskemål och behov du har som är med. Du kommer kunna ta del i coachning i grupp och delta i så kallade hackatons där vi tillsammans tar oss an gemensamma utmaningar.

Fokus för de aktiviteter vi planerar är hållbarhet, omställning, digitalisering och naturturism.

Inspirationsföreläsning av eldsjäl

Vår första aktivitet i projekt ”Hållbar besöksnäring i Väst” var en inspirerande föreläsning av entreprenören, Marcus Eldh, som varit med och lyft och utvecklat naturturism i Dalarna. Vi fick ta del av hur han gjorde för att locka gäster trots pandemin. Marcus delade med sig av sina erfarenheter samt gav tips och trix och hur han och hans företag ställde om och lyckades vända den dåliga trenden och få en bra beläggning. Marcus har en stor kärlek till naturturism och gav oss en introduktion till detta område.

Marcus föreläsning kommer följas upp av en aktivitet i just din kommun. Tanken med det är att ni företagare ska ”hitta” varandra och applicera tankar från föreläsningen för att tillsammans utveckla just er kommun som destination.

Det övergripande temat för Hållbar besöksnäring i Väst är hållbarhet. Alltså att besöksmålen ska hålla över tid på ett klokt sätt, ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Vi tar avstamp i Agenda 2030 och är länkande till Hållbarhetsklivet.

Klicka här för att komma till Fyrbodals hemsida där du kan läsa mer.

Kontakta ansvarig tjänsteman i din kommun för att prata om vad satsningen kan innebära för just dig och din verksamhet.

eller kontakta Kajsa Örtengren, projektets projektledare, mobil 0701 45 77 54. kajsa.ortengren@fyrbodal.se

Anmäl dig gärna till vårt sprillans nya nyhetsbrev för att få koll på vad som händer inom projektet. Klicka på den här länken så kommer du till ett anmälningsformulär.

Satsningen är öppen för företagare från alla fjorton kommuner i Fyrbodal. Följande tio kommuner har dessutom utsett en ansvarig tjänsteman som kommer vara kontaktperson för företagen inom sin kommun.

  • Dals-Ed: Tommy Nerstad
  • Lysekil: Renée Daun
  • Orust: Ronny Svensson
  • Sotenäs: Micael Gustafsson
  • Strömstad: Åsa Massleberg
  • Tanum: Elenor Olofsson
  • Trollhättan: Anki Carlsson
  • Vänersborg: Jill Stor
  • Uddevalla: Helena Henriksson
  • Åmål: Jenny Christensen

Finansieras av

Credits:

Skapad med bilder från 1494202 - "children siblings happy" • Daria-Yakovleva - "honey yellow beekeeper"