Loading

20 x inspiratie voor een belevingsvol 2020 Samen eropuit, samen genieten!

Ervaar het Engelste Engeland

Je ruikt het in de dorpen aan de spectaculaire kliffenkust, ziet het in de mooiste tuinen van graafschap Kent, proeft het aan de thee met scones in Shakespeare-sfeer en beleeft het in de adembenemende landhuizen en in de meest romantische stadjes van de Cotswolds. Engelser dan dit zuidelijke Engeland kan het niet worden. Een uiterst sfeervolle rondreis in een gebied waar we elk moment Miss Marple verwachten.

Ondanks dat Rye een vestingstadje is, kun je het gerust een dorp noemen. Prachtig geconserveerd toont het tal van historische plekjes.
Castle Combe behoort tot de mooiste dorpen van Engeland. Het fotogenieke dorp telt slechts een paar honderd inwoners en ligt in het fraaie plattelandsgebied de Cotswolds. Hier stokt de tijd. Al in 1967 ontdekten scouts de idyllische cottages van Castle Combe als een ideale locatie voor de te verfilmen musical Doctor Dolittle. Veel later volgden camerateams van de film War Horse van Steven Spielberg.

De woeste schoonheid van Schotland

Al treinend door de Hooglanden trakteert Schotland je voortdurend op imposante bergen, mysterieuze lochs en een steeds wisselende wolkenpartij die het zonlicht bijna betoverend op de valleien laat schijnen. Alsof de natuur telkens het spotlicht op een ander fenomeen richt. Hier op diepgroene velden, elders op robuuste kastelen en later weer op immense watervallen. Maak je op voor een woest aantrekkelijke reis, met hier en daar een vleugje magie.

De karakteristieke klanken van de doedelzak, de robuuste kastelen en een fluitende stoomtrein over het Glenfinnan viaduct (jazeker, dé trein van Harry Potter) dragen maar al te graag bij aan het romantische beeld van het onweerstaanbare Schotland.

Heerlijke Hongaarse combi: wandelen en schilderen

Velden vol zonnebloemen dagen ons uit net zulke meesterwerken te maken als Van Gogh. Tijdens deze 8-daagse reis genieten we wandelend van de Hongaarse natuur én van de kleuren die we in de middag intuïtief op het schildersdoek aanbrengen. Jean gidst ons door de provincie Somogy en Annerie wijst ons de weg in het creatieve landschap. “Toont die schaduw blauw? Toon lef, en maak ‘m dan zo blauw als je kunt.”

Vrijwel elk weiland met uitzicht verleidt om er je schildersezel neer te zetten.

Slovenië: verrassingen achter de Alpen

Klein, maar fijn. Slovenië is bescheiden in omvang, maar biedt een enorme variëteit in landschappen en bezienswaardigheden. In het land aan de zonnige kant van de Alpen reizen we daardoor in no time van een glooiend wijngebied - het lijkt Toscane wel - naar een indrukwekkende, ondergrondse canyon, en van prachtige door bergmassieven omsloten groene valleien naar barokke en Venetiaans aandoende stadjes. Hoeveel verrassingen kunnen we aan?

Klein, maar fijn

Natuurliefhebbers halen hun hart op in Slovenië. Meer dan de helft van het land is bedekt met bos en zo’n 35 procent is beschermd natuurgebied. Naast bergen toont het afwisselende landschap veel meren. En het mooie is: je kunt het land binnen enkele uren doorkruisen; ideaal dus om in korte tijd veel indrukken op te doen.

Proef de Wadden: puur natuur

Monster aan op de klassieke klipper Nova Cura voor een ontspanreis naar Vlieland en Terschelling. Zeilend aangekomen, maken we op de twee rustgevende eilanden heerlijke wandelingen en fietstochten. Maar we gaan er vooral op ontdekkingstocht om er de voeding van de natuur te vinden. Samen met ervaren eilanders en koks bereiden we zelf ons gevonden Waddenmenu. Hoe dichter kunnen we bij de mooie natuur komen? Ideaal voor liefhebbers van natuur, puur en lekker eten en een authentieke, kleinschalige vakantie!

Ontspanreis naar Vlieland en Terschelling

Ervaar de Waddenzee met de wind in de zeilen. Voel het schip in de haven op het getij bewegen, terwijl je vanaf het dek met je verrekijker de kanoeten schelpjes ziet pikken. Volg later hun voorbeeld: met laarzen en een emmer vind je smakelijke schelpen op het wad en eetbare planten in de kwelder. Daar maak je samen een heerlijke maaltijd van. Op Vlieland maak je zelf kaas en kook je met alles wat de Wadden te bieden hebben.

Beleef de Betuwse bloesempracht: wandelen over de Appeldijk

Zoete geuren, zoete kleuren. De Betuwe kleurt en geurt in elk seizoen. In de lente van de bloesem en ’s zomers van het kersverse fruit. Om het werkelijke voorjaars- en zomergevoel te ervaren, moeten we eigenlijk twee dagen blijven. Om wandelend al die prachtstadjes, natuurgebieden en uitzichten vanaf de romantische Lingedijk te beleven. We bezoeken deze prachtige fruitstreek in de mooiste periode van het jaar, namelijk de Bloesemmaand april.

E-bike tour door de Provence: 'Zullen we nog een heuveltje pakken?'

Links velden met wijnranken, rechts weer een van de vele plus beaux villages de France. Tijdens deze e-bike reis – heel relaxt heuveltje op en af – ervaren we de intense kleuren die we kennen van Van Gogh. We stappen af bij pauselijke paleizen en in dorpen waar het geklik van de ijzeren jeu de boules-ballen weerkaatst tegen de goudstenen gevels. Dan passeren we weer bloeiende zonnebloemen en wuivende klaprozen. Formidable, dat magnifieke decor van deze 8-daagse fiets-/ontdekkingsreis.

“Is het al tijd voor een wijntje? Dat fietst immers weer soepel verder.”

Magnifieke landschappen waar het leven loom en goed is.

Genieten van het leven in Frankrijk. Waar beter dan in de zuidelijke Provence?

Ontspannen doen we slaperige dorpjes aan, de één nog mooier dan de ander.

Vamos: vierdaagse van Mallorca

In beweging zijn en ondertussen genieten van de mooiste landschappen. Welke sportschool kan daar tegenop? Op Mallorca weten ze hoe dat te doen. Door het Walking Event La Primavera te koppelen aan schitterende routes door het nationale park Levent, via karakteristieke Spaanse dorpen, zoals het sfeervolle Pollença, en langs baaien met uitzicht op de azuurblauwe zee. Aan het einde van elke wandeldag wachten ook nog eens tapas en drankjes. Sportiviteit en gezelligheid gaan, zo blijkt, héél goed samen.

Feel Fit op Kos: balans tussen inspanning en rust

"Op het Griekse Kos wacht een week om te ontspannen en jezelf weer helemaal op te laden. We luisteren naar ons binnenste en komen erachter wat prettig voelt. Lekker fietsend en wandelend de mooie natuur ontdekken. Genieten van de lekkerste olijven en een verrukkelijke moussaka. En met een ontspannen yoga of pilates brengen we nog meer het evenwicht terug tussen lichaam en geest."

De paden op: Als Pelgrim van Camino Portugues naar Santiago

Gaan we als pelgrim naar Santiago de Compostella, dan doen we dat zoals het hoort: te voet door een glooiend landschap, door schaduwrijke kastanjebossen en over middeleeuwse bruggetjes. In 9 dagen langs romaanse kerkjes en intieme eetadresjes waar we als pelgrims samenkomen, onze ervaringen van die dag uitwisselen én… pimientos de Padrón bestellen, kleine in olie gebakken paprika’s, bestrooid met het ‘zout van de aarde’. Delicioso!

Avontuur in Andalusië: wandelen langs het Koningspad

"Het was geweldig. Een bijzondere wandelreis om op terug te kijken. Mooie routes, afwisselende accommodaties en lekker eten in lokale restaurantjes. We zijn met gids Rob op plaatsen geweest waar je normaal als toerist niet komt. Ik kijk met heel veel plezier op deze reis terug."

Georgië en Armenië: cultuurschatten in de Kaukasus

Aan cultuurschatten geen gebrek in de Kaukasus. Naast bergen en eeuwenoude wijngaarden grossieren Georgië en Armenië in kerken, kathedralen en kloosters. Niet verwonderlijk bij landen waar het Christendom tot ver in de tijd terug gaat. Een afwisselende reis volop cultuur, natuur en vooral ook culinaire ontdekkingen. In beide landen hebben de bewoners hun fascinerende mix van Oost en West weten te behouden. Landen waar je bijna de resten van de Ark van Noach kunt aanraken. Kortom, een feest voor cultuurliefhebbers.

"Je kunt de resten van de Ark van Noach bijna aanraken"
Vanuit alle hoeken van Europa stroomden eeuwenlang gelovigen toe op het graf van Petrus, nu het middelpunt van de enorme Sint Pietersbasiliek in het Vaticaan. Vandaag de dag wijzen borden je de weg en voeren ze je door het prachtige landschap van Lazio met z’n hartverwarmende middeleeuwse stadjes.

Pelgrimsroute via Francigena: het pure Italië

Er leiden vele wegen naar Rome, maar op slechts één route ervaar je het gevoel van de vele pelgrims die je ooit voor gingen: de eeuwenoude Via Francigena. De wereldberoemde pelgrimsweg voert je al wandelend door een prachtig landschap met glooiende heuvels, ranke cipressen en eeuwenoude dorpjes. Op weg naar de rennende paters in bruisend Rome. Een unieke voetreis waarbij je werkelijk het pure Italië ervaart.

Ah, de scheepshoorn loeit! Tijd voor het Hurtigruten avontuur

Niemand brengt je dieper in het hart van het ruige Noorse landschap dan de Hurtigruten. De historische postboot brengt ons in de zone boven de poolcirkel. Daarmee is de kans zeer groot dat we het fenomenale noorderlicht waarnemen. In 13 dagen ontdekken we de fascinerende landschappen van de Arctische wildernis. Dat, en de gezelligheid met elkaar maakt de reis tot een nooit-meer-te-vergeten-belevenis.

'Trossen los. Op naar Schier!'

Een vaar-, fiets- en wandelvakantie (5 dagen) van Lauwersmeer naar Schiermonnikoog begint al zodra we over de Waddenzee varen. We genieten van het weidse water, van de frisse lucht en van de blik op het vasteland dat steeds nietiger wordt. In de verte luieren zeehonden op de zandbanken. Leuk. Op het eiland wandelen we met natuurgidsen mee die ons alles vertellen van wat we onderweg tegenkomen. Ook springen we er op de fiets en zoeven we over de knisperende schelpenpaden. Dan komt zo’n ouderwetse dorpskroeg in zicht. “Zullen we hier een Juttertje nemen?”

Kustwandelen à la chanson Française

Wandelend langs de Franse zuidkust lijkt het alsof Aznavour of Stromae je muzikaal begeleiden. Het fenomenale uitzicht vanaf de grillige rotskust op de helblauwe Middellandse Zee, maar ook de sfeer van de dromerige dorpen en zelfs de kantelen van het ommuurde Carcassonne inspireren immers tot romantische chansons. Geniet van de mooiste natuur, de heerlijke Franse keuken en het vrije gevoel van de mooiste kustwandelingen. Op naar de Côte Vermeille!

"Alsof Aznavour met je meeloopt."

Fascinerend treinen door Zwitserland

De bergmeren schitteren kristalhelder in het zonlicht, de besneeuwde toppen steken af tegen de blauwe hemel. Reizen per trein door Zwitserland is liefde op het eerste gezicht. Het land is ontsloten met rails, bielzen en kleine stationnetjes. En vooral met fenomenale uitzichten die beroemde panoramatreinen als de Glacier Express ons voorschotelen. Tijdens deze reis leggen we de mooiste trajecten af in de vaak welbekende, statige rode treinen. Ontspannend en spannend tegelijk, want de treinen brengen ons naar de meest fascinerende panoramatrajecten.

De bekende treinen trekken ‘roodblozend’ door het witte wonderlandschap.

Veters vast voor imponerend Tsjechië

"Het was een geweldige wandelweek. Prachtige stukken van Tsjechië gezien. Onze groep bestond enkel uit leuke, enthousiaste mensen (echt veel lol gehad). De ontvangst was prima, ook het hotel. Een sfeervolle accommodatie, schoon en verzorgd. Zeer fraai gelegen ook. Op de eerste wandeldag was zoon Rob (12) van het Nederlandse hotelechtpaar onze gids. Fenomenaal. De knul gaf ons allemaal een ‘lesje’ in geografie, kunst, cultuur, geschiedenis en zelfs in de landelijke en lokale politiek van Tsjechië. Geweldig!”

‘Oh, wat een heerlijk gevoel van tijdloosheid’

Ontspannen varen in de verkoelende Griekse wind. Voor anker gaan in een verscholen baai of bij een vissersdorp waar het leven rustig voortkabbelt. Al cruisend over de Egeïsche Zee overvalt ons een heerlijk gevoel van… niets moet. Nog even, en het is weer tijd voor zo’n stijlvol diner op het achterdek. “Ik kan wel eeuwig van die Griekse salade blijven genieten.”

"Een sterrenhotel dat meevaart terwijl we telkens een ander Grieks droomeiland ontdekken."
Het dansende noorderlicht is een ultieme beleving die je gewoon samen moet ervaren. Ook alle camera’s snorren dan van opwinding met je mee.

Fotoreis door adembenemend IJsland

Imposante gletsjers, torenhoge watervallen, pruttelende zwavelvelden… Geologische spektakels als deze leveren spectaculaire beelden op. Voor reizigers met een fotohart een waar walhalla. Als dan ook nog het groene noorderlicht zich boven de ijsschotsen openbaart, is dat de kers op de fotografietaart.

"Ik heb genoten en veel geleerd. We hadden een leuke groep en Yolanda is een prima begeleider. De meer dan duizend gemaakte foto’s ga ik de komende dagen verwerken. En dan begint ook meteen het nagenieten", aldus een deelnemer.
Created By
Valérie den Haan
Appreciate

Credits:

Gemaakt met afbeeldingen van ARochau - "Senioren beim Bergwandern in der Arlberg-Region" • Massimo - "Camino de Santiago Spain" • Ingo Bartussek - "Puente Nuevo and the Cliffs of El Tajo Gorge, Ronda, Spain"