Loading

Namibië Reizen door een magisch land

Ruim, ruig en tijdloos

Een kleine drie weken reizen we door Namibië, een land waar we al eerder verliefd op werden. We reizen door woestijnen en savannen, daar waar de tijd stilstaat. Op het eerste gezicht een leeg land, maar we ervaren diep de volheid ervan, de flora en fauna en de prachtige kleuren.

De Kalahari

Over zand- en gravelwegen rijden we van Windhoek naar Kalkrand in de Kalahari. Snelheid is geen optie. De gaten en hobbels in de weg, het rulle zand dat je doet slippen en wasbord-ribbels die je geheel door elkaar schudden maken dat je tempo daalt. Je wordt één met de omgeving.

De aarde wordt roder. Overal hangen grote nesten van wevervogels in de bomen. Afrikaanse silhouetten.

In het late middaglicht graast een groepje elanden. Ofschoon in het noorden ruim voldoende regen is gevallen in de afgelopen maanden, is dat hier niet het geval. Gras is schaars.... Lodges voederen bij om geen dieren te verliezen.

De zon heeft zijn dagelijkse baan via het noorden gerond. Langzaam zakt hij weg achter de horizon en het wordt fris in de Kalahari. De laatste gnoe draalt nog wat na en draait zich dan om om de rest van de groep te volgen naar waar ze de nacht doorbrengen.

Het zuiden, kruispunt van vier woestijnen

Honderden kilometers rijden we door de Kalahari, de Succulent Karoo, de Nama Karoo en de Namib. En ieder kwartier lijken we ons in een totaal ander landschap te bevinden. Met iedere keer een ander kleurenpalet.

Onderweg naar het zuiden passeren we het 'Kokerbomenwoud'. Het is bijzonder dat deze bomen hier in een groep bij elkaar staan, her en der in het land komen ze alleen solitair voor.

In het gebied bij Fish River Canyon maken we een lange wandeling. Als geiten klimmen we omhoog en lopen over smalle rotspaadjes. Met als beloning steeds opnieuw de prachtigste vergezichten.

Al meer dan 500 miljoen jaar slijt het water van de Fish River een kloof in het gesteente. Groot, oud en eeuwig. Maakt je klein....

En weer kijk je je ogen uit naar die veranderende kleuren. Oranje is het water van de Fish River, oranje wordt het gesteente in de late namiddag.

Langs de Zuid-Afrikaanse grens naar Aus

Het water van de Fish River stroomt in de Oranjerivier, en vormt dan de grens tussen Namibië en Zuid-Afrika. In beide rivieren stroomt altijd water. Een lint van groene vegetatie slingert zich door het land.

Het groen beperkt zich tot de oevers van de rivier. Bij Aus, in de Karas regio is het droog. De wilde paarden die in dit gebied leven hebben zich door de jaren heen aangepast aan dit meedogenloze klimaat.

Naar Sossusvlei, de spectaculaire oranje duinen

Midden in de Namib ligt een witte kleipan, omringd door gigantische oranje duinen: Deadvlei. Zwarte staketsels van eeuwenoude dode kameeldoornbomen steken af tegen het oranje van de zandduinen. Een sprookje...

Het spel van de wind.... Een zandkorreltje in de Kalahari reist mee in de Oranjerivier en spoelt dan in zee, het wordt meegevoerd door de Benguela Current naar het noorden, waar de wind het op het land blaast. Op de top van een duin laat het zich vallen....

De Namib, oudste en droogste woestijn ter wereld

Zand, zo ver je ogen kunnen zien. De Namib bestaat uit structuren, schaduwen en contouren. De metershoge duinen strekken zich landinwaarts tientallen kilometers uit, naar het westen gaan ze naadloos over in zee.

Het lijkt alsof hier geen leven mogelijk is. Hier regent het nooit. En toch, als je de tijd en de rust neemt om goed te kijken neemt de verbazing toe...

Een ondergrondse rivier maakt plantengroei mogelijk. En de mist die 's morgens over de Namib trekt onder invloed van de Benguela Current geeft leven.

Iedere ochtend bij zonsopgang strijken in de baai van de stad Walvisbaai duizenden flamingo's neer. Lekker ontbijten met garnaaltjes, plankton en wat er nog zo tussen de pootjes door zwemt.

Woestijn, rotsformaties en puntige bergen: Damaraland

De San jaagden op wild in Damaraland en graveerden afbeeldingen van de vele dieren in de rotsen. Duizenden jaren later kijken wij naar de tekeningen die zij toen maakten.

We verblijven in Vingerklip, een prachtige omgeving. De wijde vergezichten, het groen en het wild, ingrediënten voor weer een mooie wandeling.

Etosha, de 'Grote Witte Plaats'

De naam Etosha verwijst naar de enorme kleipan in het noorden van het land. In de taal van de San betekent het 'Grote Witte Plaats'. Daaromheen strekt zich savanne, gras en bosland uit. Een schat aan wildlife leeft in dit gebied. Van grote groepen springbokken, zebra's en gnoes, tot olifanten en zelfs bedreigde zwarte neushoorns.

De olifantenfamilie is een hechte groep. Ze blijven dicht bij elkaar, passen op elkaar en vooral op de kleintjes die ze aaien met hun slurf.

De twee grote witte neushoorns bij Waterberg zagen we vier jaar geleden ook. Ze zijn geen spat veranderd. Het is indrukwekkend en ook spannend om oog in oog te staan met deze enorme en gevaarlijke beesten.

Het is bemoedigend dat de wildpopulatie in het land toeneemt. Meer dan 20% van het land is beschermd gebied en economisch belang (toerisme) en natuurbescherming gaan hier hand in hand.

En aan het eind van iedere dag genieten we van een imposante sterrenhemel.

Helaas, aan onze reis door Namibië kwam een eind. We hebben enorm genoten van dit prachtige land. We komen zeker nog eens terug!

Created By
Annet Neijmeijer
Appreciate

Credits:

@AnnetNeijmeijer

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.