Loading

NEP!? n(i)et echt

Macht, media & maatschappij

Wie de publieke opinie wil beïnvloeden gebruikt populaire media om zijn standpunt uit te dragen. Anno 2017 proberen gezagsdragers, journalisten, politici en wetenschappers het debat te sturen door te twitteren, te bloggen en te facebooken. In de zestiende eeuw deden overheden, kerkelijke gezagsdragers en wetenschappers hetzelfde met plakkaten en pamfletten.

De informatie die ze verspreiden is soms neutraal, meestal gekleurd, soms misleidend en in het ergste geval zelfs helemaal nep. Bovendien kan iedereen nu berichten maken en publiceren. Nieuwe media zorgen voor een gigantische, onophoudelijke stroom aan informatie. Hoe kan je zelf nep van echt onderscheiden?

Welke kanalen gebruik je om je te informeren?

Nep of echt?

Doe de check!

Nep of echt? Doe de test!

Filterbubble

Ben je je ervan bewust dat er tijdens het surfen een profiel van je wordt gemaakt? Dat gebeurt o.a. op basis van je zoekgeschiedenis, e-mailverkeer, koopgedrag en berichten op sociale media. In dat profiel staat kortweg wie je bent en wat je voorkeuren en interesses zijn. Bedrijven als Facebook en Google gebruiken dit profiel om je een gepersonaliseerde internetervaring te bieden. Handig, toch? Of niet?

De filter bubble is het verschijnsel waarbij websites en zoekmachines hun resultaten afstemmen op jouw (eerdere) online zoekgedrag.

Bij nieuwe zoekopdrachten wordt alles weggelaten wat niet past binnen jouw profiel. Zoekresultaten, maar ook aanbiedingen en reclame, wordt helemaal afgestemd op wat je al eerder zag. Een andere invalshoek, een andere mening, een kritisch artikel of een tegendraads weerwoord zal worden weggefilterd. Zo ontstaat om elk persoon heen een filter bubble.

Colofon

  • Coördinatie & concept educatie Conn3ct: Isabelle Thoelen (Bibliotheek Hasselt Limburg)
  • Inhoud, vormgeving, realisatie: Erwin Marcisz (Bibliotheek Hasselt Limburg)
  • In het onderdeel ‘Nep of echt? Doe de test!’ wordt de Socrative quiz gebruikt uit pakket “Fake News? What’s in a name” van Mediawijs, ontwikkeld door Sanne Hermans. Het volledige pakket vind je hier: https://docs.google.com/document/d/1ssQShDfjmNkMydf6B7irQ_PbBFjzLAtOunaE2_XTQ8E/edit?usp=sharing
  • Klankbordgroep: Laure Van Hoecke (Mediawijs) , Bart De Nil (Faro), Eva Wuyts (VEB)
Created By
PBL Limburg
Appreciate