Loading

Meditatie challenge december 2020

Het begin

Tijdens deze challenge die op 1 december van start gaat, mediteer je elke dag een minuut langer. Je begint met vijf minuten en op 31 december zul je dan 35 minuten mediteren. Dat lijkt lang, maar geloof me, dat valt reuze mee.

Wat is het?

Mediteren is iets dat je echt voor jezelf doet. Je neemt de tijd om even met niets anders bezig te zijn dan met jezelf. Mediteren is eigenlijk een combinatie van concentratie en contemplatie. Je focust je op jezelf en denkt er dan over na. De gedachtes die voorbij komen hebben ook een functie: ze vertellen je waar je op dit moment mee bezig bent. Straf jezelf daarom niet als je gedachtes opmerkt, maar bekijk ze even en laat ze dan weer los. In het begin lukt het je misschien een paar tellen, maar je zult merken dat het steeds beter gaat en dat het steeds langer lukt.

Waarom doe je het?

Er kunnen veel verschillende redenen zijn om te gaan mediteren. De meeste mensen willen zich meer ontspannen of tot innerlijke rust komen. Boeddhistische monniken mediteren om zich tijdens hun leven voor te bereiden op het moment dat ze overlijden: ze willen hun gedachtes zó stil maken, dat ze zonder horten en stoten overgaan naar een andere dimensie. Voor iedereen is het dus iets anders.

Zelf ben ik ooit begonnen met mediteren omdat ik een aspiratie had om mezelf te ontwikkelen op het spirituele vlak. Ook wilde ik baas worden over mijn eigen gedachtes. Dat is me nog steeds niet gelukt, maar ik blijf het proberen!

Wanneer doe je het?

Het is een misvatting dat je alleen kunt mediteren als je ergens bent waar je niet wordt afgeleid: waar je niks hoort, niks ziet. Eigenlijk zou je overal moeten kunnen mediteren. Mediteren is: naar binnen gaan. En binnen in jou is er ergens een ruimte waar het altijd stil is. Om die plek te vinden moet je oefenen en daarom denk ik dat je zo vaak mogelijk moet mediteren. Dus niet alleen in de ochtend als iedereen weg is, maar ook in een drukke bus, tijdens een wandeling, voor het slapen, na het eten.

Voor de meditatiechallenge is het wél handig als je ergens bent waar je niet gestoord wordt: je moet nog leren om je af te sluiten. Spreek daarom met je huisgenoten (als je die hebt) af dat je op een bepaald moment van de dag niet gestoord wilt worden. Je bepaalt zelf wanneer dit is. In de ochtend kun je mediteren, maar je bent dan nog maar net wakker en misschien val je daarna weer in slaap. Veel mensen zijn in de ochtend druk bezig. Dat is dus misschien niet echt een handige tijd. Als je vlak voor je gaat slapen mediteert, is het risico groot dat je tijdens de meditatie in slaap valt, of dat je juist niet meer kunt slapen. Mijn beginnerstip is dan ook om het ergens overdag te doen als je je online vergaderingen zat bent en je wel een moment voor jezelf kunt gebruiken.

Hoe doe je het?

Er is niet een bepaalde houding die het beste is. Je kunt liggen of zitten tijdens het mediteren. Er zijn mensen die aan wandel- of dansmeditaties doen, maar zij hebben vaak een ander doel. Met je ogen dicht is het het makkelijkst, maar als je meer ervaren bent, kun je zelfs met je ogen open mediteren. Als je gemakkelijk zit of ligt word je minder snel afgeleid. Je zult niet de eerste zijn die de hele meditatie alleen maar denkt aan een slapend been of een pijnlijke rug. Zeker in het begin wil je zo veel mogelijk stoorzenders blokkeren, dus zorg voor een ruimte waar het niet te koud of te warm is en waar je prettig kunt zitten (op een meditatiekussen of -bankje, een stoel of bank) of kunt liggen.

Er zijn meerdere manieren om te mediteren. Ik deel een aantal tips.

 • Gebruik je ademhaling om tot rust te komen (adem rustig in door je neus en ook weer uit door je neus). Vijf seconden in - vijf seconden uit en dit kun je dan uitbreiden;
 • concentreer je op je buik: voel de adem je buik in stromen en bij de uitademing trek je je buik langzaam weer in;
 • tel in gedachtes elke ademhaling. Ben je de tel kwijt, doordat gedachtes er doorheen kwamen, begin dan weer bij 1;
 • ga met je aandacht je hele lichaam af (bodyscan). Begin bij je voeten en werk zo omhoog;
 • zet een geleide meditatie op (zorg ervoor dat de stem je bevalt);
 • zet een rustig muziekjes op en stel je in op rust;
 • verdiep je in mantra's en reciteer in je hoofd een mantra;
 • ga met je aandacht naar de plekken in je lichaam waar je pijn of andere sensaties ervaart, geef deze plek aandacht en laat het dan weer los;
 • wees stil en laat zijn wat er is.

Spelregels

Deze challenge mag je interpreteren zoals je zelf wilt. Je doet mee of je doet niet mee en houd het vol zo lang je het volhoudt. Ik heb wel wat spelregels bedacht, maar voel je vrij om je ze eigen te maken en aan te passen.

 • De eerste dag mediteer je vijf minuten (gebruik hier eventueel de geleide meditatie die ik met je deel voor);
 • de volgende dagen tel je hier steeds één minuut bij op;
 • op 31 december zou je dan dus 35 minuten achter elkaar kunnen mediteren;
 • je houdt zelf de tijd bij door bijvoorbeeld een alarm op je telefoon in te stellen (kies wel voor een vriendelijk alarmgeluid);
 • als je dingen ervaart die niet prettig zijn, als je dingen ervaart die juist wel prettig zijn of als je vragen hebt, stuur je mij een bericht (via instagram: @yanaharotterdam of @joninaleest of via mail: contact@yanaha.nl;
 • als je mooie dingen wilt delen via Social media, gebruik dan de tag: #meditatiechallengedecember;
 • je ontvangt in totaal minimaal vier geleide meditaties die je kunt gebruiken (deze zijn gratis);
 • probeer de 31 dagen vol te houden, maar speel met de tijdsduur als je merkt dat je niet veel tijd hebt (let wel: na ongeveer twintig minuten wordt het pas echt interessant, dus probeer vol te houden)

Heel veel succes!

Created By
Jonina Breevaart
Appreciate

Credits:

Gemaakt met afbeeldingen van Silentpilot - "china buddha statues religion" • Pexels - "meditate meditation peaceful" • rauschenberger - "sunrise yoga nature" • terimakasih0 - "meditation girl temple" • Myriams-Fotos - "meditation man meditate" • pixel2013 - "tic tac toe love heart" • brenkee - "green pray young man"