Loading

SLIK JOBBER VI MED BÆREKRAFTIGE MATERIALER

Våre ambisjoner for bærekraft gjelder alle materialer, fra råvarer til overflatebehandling av dører og innredning av kjøkkenskap og skuffer. Og på hvert eneste område har vi satt ambisiøse mål.

RÅMATERIALER – TIL SKAP

Skapene i et kjøkken står for en svært stor del av materialforbruket.

Når vi produserer dem, bruker vi derfor en ny type sponplater som bare inneholder halvparten av de skadelige stoffene som vanlige sponplater gjør. Samtidig er opptil 80 % av materialet i platene resirkulerte materialer.

DESIGN/OVERFLATER – AV SKAPFRONTER

På skapfrontene bruker vi linoleum, som er et CO2-positivt materiale fra produksjon til levering. Linoleum er hovedsakelig laget av plantematerialer som tar opp store mengder CO2 gjennom levetiden. Det slippes ut CO2 i bearbeidingsprosessen, men CO2-utslippene fra produksjonen er mindre en mengden CO2 som råmaterialene tar opp i levetiden. Derfor går CO2-regnskapet i pluss.

I tillegg bruker vi eik til skapfrontene, som kommer fra bærekraftige, europeiske plantasjer som fremmer bærekraftig skogforvaltning, noe som bl.a. betyr at skogen må reprodusere seg selv.

Når det gjelder dørene våre, produserer vi ikke lenger foliedører (PVC), fordi de er fremstilt av plast som ikke kan gjenbrukes. Vi vil ikke ta i bruk ny plast som ikke kan gjenbrukes, og derfor har vi erstattet foliedørene med Svanemerkede fronter av høy kvalitet. Miljømerkingen omfavner hele produktets verdikjede og miljøutfordringene som oppstår underveis – til gavn for mennesker, miljø og jordas ressurser.

Alle våre hvite fronter og skap er dessuten godkjent for Svanemerkede bygg.

OVERFLATEBEHANDLING

Vi har byttet ut lakken vår ettersom de miljøvennlige lakkproduktene hadde blitt så gode at vi ikke går på kompromiss med kvaliteten vår ved å bytte ut den tradisjonelle lakken. Det var derfor fornuftig å investere i et nytt lakkanlegg, slik at vi kan bruke en ny miljøvennlig lakk nesten uten løsemidler.

Det har stor innflytelse på vår samlede bærekraft, fordi en stor del av produktene våre gjennomgår lakkbehandling.

Den vannbaserte lakken har redusert innholdet av løsemidler med 90 %, slik at innholdet av flyktige organiske forbindelser (VOC) i de klare og fargepigmenterte lakkene i dag er under 4 %.

INNSATSER I SKAP/SKUFFER

I skapene våre har vi en rekke ulike innsatser til f.eks. bestikk og avfall. All plast i innsatsene er laget av PET-plast, som er en resirkulerbar plasttype som også brukes til bl.a. brusflasker.

I vårt arbeid med å ta et bærekraftig skritt hver eneste dag, fokuserer vi også på å finne andre og mer bærekraftige materialer til innsatsene våre. F.eks. til bestikkskuffene våre, som kan fås i det miljøvennlige materialet Organiq, som er laget av 78 % naturlige plantefibre og 22 % vannbasert bindemiddel helt uten giftstoffer. Plantefibrene består av like deler hamp og kenaf. Hamp, som tradisjonelt har vært brukt til å produsere tauverk og tekstiler, har imponerende lang levetid, og kenaf, som er en hurtigvoksende hibiskus, har elastiske fibre og gode stivelsesegenskaper. Til sammen gir de et meget holdbart og miljøvennlig materiale.