Loading

Iets trager ‘Terug naar normaal’ 09-11-2021

Vaccins houden Covid in toom

In Europa lopen de Covid-infecties weer op. Dankzij het vergevorderde vaccinatieprogramma blijven de ziekenhuisopnames en het aantal ernstig zieken beheersbaar. Nieuwe strenge lockdownmaatregelen lijken niet aan de orde.

In Azië en Amerika daarentegen zien we een forse daling van de besmettingen. Vooral in Azië lopen de vaccinaties als een trein en zijn beperkingen op het economische leven almaar minder nodig.

Voorbij de groeipiek

Heel wat opgepot spaargeld bij de consumenten, de lage rentes en een genereus budgettair beleid zorgen ervoor dat de terugkeer naar normaal op schema blijft. Toch kan het groeitempo op korte termijn wat aan vaart verliezen.

De heropeningspiek ligt in de meeste regio’s achter ons. Tijdelijk hogere inflatiecijfers wegen op de groei. Ze zijn het gevolg van hogere energieprijzen en flessenhalzen in het goederenvervoer die zorgen voor verlengde leveringstermijnen.

In China vormen de problemen in de vastgoedsector een uitdaging voor de groei.

Aandelenmarkten verrekenen erg veel goed nieuws

De Federal Reserve schroeft haar aankoopbeleid geleidelijk terug. Dat duwt de rente in de VS hoger. In de eurozone lijkt een dergelijk aanpassing nog niet aan de orde. De rente blijft laag en dus vormen cash en obligaties geen echt alternatief voor aandelen.

Toch worden we iets voorzichtiger. Het spectaculair snel weer opveren van de bedrijfswinsten duwde de aandelenmarkten naar nieuwe records. We behouden ons vertrouwen in de economie, maar we gaan ervan uit dat de groeivertraging tijdelijk wat op het marktsentiment kan wegen.

We blijven kiezen voor sectoren die profiteren van hogere rentes (banken en verzekeraars). Regionaal kiezen we voor de westerse markten en vermijden we Azië.

Naast deze langetermijnvisie zijn ook bescherming en trends op financiële markten belangrijk. Je persoonlijke belegging, raadpleegbaar in KBC Mobile en Touch, kan anders ingevuld zijn volgens jouw comfortzone.

Dirk Thiels, Beleggingsstrateeg KBC Asset Management
"De piek van het groei- en winstherstel ligt achter ons. De risico’s op een tijdelijke verzwakking en een marktcorrectie nemen toe. We zijn op korte termijn iets voorzichtiger voor aandelen."

Redactie beëindigd op 09-11-2021. Dit document is een publicatie van KBC Asset Management NV (KBC AM). De informatie kan zonder kennisgeving gewijzigd worden en ze biedt geen garantie voor de toekomst. Niets in dit document mag gereproduceerd worden zonder de voorafgaande uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van KBC AM. Deze informatie is onderworpen aan het Belgisch recht en aan de uitsluitende rechtsmacht van de Belgische rechtbanken.