Loading

Orașul De Mâine

Ritmul accelerat al urbanizării, migrația de la sat la oraș, pierderea timpului în ambuteiaje, transportul public neregulat și dezvoltarea haotică sunt aspecte caracteristice orașelor vizate de proiectul nostru. Trei capitale post-sovietice – Tbilisi, Chișinău și Kiev – se confruntă cu probleme și provocări comune. Ne-am întâlnit cu oficialități și cu activiști civici, am discutat cu localnicii din toate cele trei orașe și am obținut opinii diferite.

Transportul subteran - Metroul

Ca și în alte metropole, metroul reprezintă fundamentul sistemului de transport și în metropolele din spațiul post-sovietic. Acesta oferă mijlocul de transport cel mai rapid, mai flexibil și mai confortabil în zonele urbane. Totuși, cu toată eficiența sa, rămâne întrebarea dacă orașele utilizează pe deplin potențialul transportului subteran. Construcția de noi linii de metrou este foarte costisitoare pentru economiile țărilor în curs de dezvoltare.

Potrivit datelor din 2016, metroul din Tbilisi transportă circa 289 000 pasageri pe zi, însă la ora actuală se află pe locul doi în clasamentul popularității după autobuze.

Giorgi Babunașvili, de la Laboratorul Urban, susține că în prezent metroul din Tbilisi deservește numărul maxim de pasageri și că până când nu se vor lua anumite măsuri, nu îi rămân resurse pentru creșterea fluxurilor.

În opinia lui Babunașvili, creșterea rețelei de metrou sau achiziționarea de noi vagoane într-o țară precum Georgia este în prezent imposibil de realizat.

Cel mai cuprinzător tip de transport în capitala Ucrainei este metroul, la fel ca în Tbilisi. Trei linii de metrou acoperă aproape complet toate sectoarele din Kiev. Potrivit lui Dmitri Bespalov, specialist în planificarea transportului, metroul este cea mai rapidă și mai eficientă modalitate de transport în Kiev.

Transportul urban supraîncărcat și problematic nu le este străin nici locuitorilor din Chișinău. Metroul însă nu are nicio vină aici, deoarece în capitala Moldovei lipsește sistemul de transport subteran. Populația orașului nu a atins niciodată cifra de un milion (nici în perioada sovietică, nici acum). Prin urmare, nu s-a pus în discuție posibilitatea construirii unor linii de metrou.

Sociologul și jurnalistul Vitalie Sprînceană consideră că nejustificată o eventuală alocare a mijloacelor financiare pentru construirea unui metrou modern la Chișinău.

Transportul feroviar ușor

Adăugarea noilor tipuri de transport este necesară pentru a putea schimba obișnuințele de transport. Specialiștii consideră că odată cu modernizarea transportului subteran, trebuie să fie introdus și a dezvoltat și transportul feroviar de suprafață.

Depoul de tramvaie Avchala a funcționat în perioada 1978-2006. Ruine similare pot fi găsite în mai multe sectoare din Tbilisi. Ultima linie de tramvai (Didube-Avchala) a fost închisă în Tbilisi în 2006. Reintroducerea tramvaielor în capitală nu se întrrevede.

Beka Ninikuri, de la compania „Tramvaie Tbilisi”, spune că o cale ferată ușoară este mijlocul optim de transport din perspectiva vitezei, a eficienței energetice, a lățimii de bandă și a mediului înconjurător.

„Inițial, tramvaiele ar putea lega marile suburbii cu cele mai apropiate stații de metrou, iar la etapa a doua a dezvoltării rețelei, tramvaiele ar putea merge până în centrul orașului”.

Ca și Tbilisi, nici Chișinăul nu are o rețea de tramvaie.

Vitalie Sprînceană consideră că sistemul de transport necesită o restructurare completă și că ar trebui să fie acordată prioritate transportului electric care ar face ca circulația din oraș să fie eficientă și ecologică.

În capitala Ucrainei situația este diferită. Tramvaiele sunt o parte importantă a sistemului de transport din Kiev. Un reprezentant al companiei municipale de transport spune că orașul trebuie să dezvolte transportul ecologic.

Bicicleta – o modalitate ieftină de transport

Principalele avantaje ale bicicletelor:

  • Eliberarea orașului de ambuteiaje;
  • Mijloc de transport ecologic;
  • Mod de viață sănătos.

În toate cele trei capitale infrastructura de biciclete este în mare parte una formală și fragmentată. Doar o mică parte a populației utilizează bicicletele în calitate de mijloc de transport.

Tamaz Tikanadze, membru Clubului Entuziaștilor de Biciclete din Tbilisi, spune că drumurile din Tbilisi sunt adaptate doar pentru mașini.

În ciuda particularităților de relief a orașului Tbilisi, Tikanadze consideră că este posibilă construirea unei infrastructuri pentru biciclete în majoritatea sectoarelor din Tbilisi și integrarea bicicletelor cu transportul public.

Bicicletele nu sunt populare ca mijloace de transport nici în Chișinău: mai puțin de 1% din populație le folosește pentru transport.

Vitalie Sprînceană consideră că există motive întemeiate pentru a nu merge cu bicicleta frecvent, și cel mai important motiv este lipsa infrastructurii.

La fel ca în cazul orașelor Tbilisi și Chișinău, infrastructura pentru biciclete este subdezvoltată și în Kiev. Nu există benzi neîntrerupte pentru biciclete și nici semne de circulație relevante, fapt ce face ca mersul cu bicicleta să fie periculos. Potrivit lui Dmitri Bespalov, autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a spori siguranța în trafic.

Această parte a proiectului nostru a arătat că problemele din zonele urbane și modalitățile de soluționare a acestora sunt comune tuturor celor trei orașe. Transportul confortabil, accesibil și sigur devine tot mai dificil de asigurat pe zi ce trece din cauza problemelor din oraș, creșterii numărului de locuitori și a transportului. Majoritatea populației preferă transportul personal, ceea ce mărește numărul de mașini personale în orașe și accelerează un eventual colaps al transportului.

Pentru a îmbunătăți situația, este necesară gestionarea eficientă a fluxului de pasageri, modernizarea și dezvoltarea rețelei de metrou și de cale ferată ușoară, precum și a infrastructurii de biciclete, având în vedere caracterul lor ecologic. Acestea contribuie și la evitarea ambuteiajelor, însă procesul nu este unul simplu. Pe lângă resurse financiare, pentru a putea transforma rețelele de transport e nevoie de voință politică și de implicarea publicului.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.