Loading

dag van de vlaamse cultuur vrijdag 5 november 2021, Brno (Tsjechië)

Met de steun van de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Slovenië organiseert de sectie Neerlandistiek in Brno een Dag van de Vlaamse Cultuur. Wij nodigen alle studenten Nederlands uit de regio en andere geïnteresseerden van harte uit om kennis te maken met de schilderkunst uit de Lage Landen en dans en performance in Vlaanderen. Naast twee lezingen door Tom De Moor staan een screening van de solovoorstelling "No sleep till sleep" van de Vlaamse actrice Louise Bergez en een vertoning van de dansfilm "Blush" op het programma.

Alle activiteiten vinden plaats in collegezaal B2.23 (Arne Nováka 1, 602 00 Brno - kaartje hieronder).

Het evenement wordt ingeleid door Koen Haverbeke, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Slovenië.

(!) Wegens de huidige coronamaatregelen is het aantal deelnemers aan het evenement beperkt. Alleen op voorhand aangemelde studenten kunnen deelnemen aan de activiteiten. Dank voor uw begrip.

De evolutie van schilderkunst in de Lage Landen doorheen de tijd

Tom De Moor, Universiteit Gent

Lezing in het Nederlands

11:00 - 12:00 in B2.23

Van internationale commissies voor Jan Van Eyck over de internationale reputatie van Magritte en Van Gogh tot de Tuymans-retrospectieve vorig jaar in Venetië: schilders uit de Lage Landen staan al in de schijnwerpers sinds de geboorte van het medium. Deze lezing reist doorheen de tijd om een overzicht van Vlaamse en Nederlandse meesterwerken te presenteren die onze traditie karakteriseren, te onderzoeken hoe deze doorheen de tijd evolueerde en wat inzicht te geven in iconische figuren en schilderijen.

Een overzicht van de hedendaagse dans en performance in Vlaanderen

Tom De Moor, Universiteit Gent

Lezing in het Nederlands

13:00 - 14:00 in B2.23

Onze westerse dansgeschiedenis overspant al enkele eeuwen en reisde van Frankrijk over Rusland tot in de Verenigde Staten. In de tweede helft van de vorige eeuw bevrijdde Trisha Brown het daar van alle keurslijven waar voormalige tradities het genre trachtte in te duwen. In Vlaanderen bleef het tot lang na deze finale evolutie angstvallig stil binnen dit medium, tot enkele tachtigers daar verandering in brachten. In amper 40 jaar tijd stichtten ze een bonte sector met enkele intercontinentaal beroemde makers en een immense aantrekkingskracht voor jong talent. In deze lezing bekijken we de opbouw en verschillende facetten van deze bruisende sector in Vlaanderen.

No sleep till sleep

Screening solovoorstelling Louise Bergez

In het Nederlands

14:30 - 15:30 in B2.23

De voorstelling "No sleep till sleep" van de Vlaamse actrice Louise Bergez kwam tot stand binnen het project “Het uur van de waarheid” en werd door Bergez gecreëerd onder begeleiding van Luk Perceval, Steven Heene, Peter Verhelst en Ted Stoffer.

“De solo gaat over een slapeloze nacht van een vrouw die telkens opnieuw poogt te slapen. Door die slapeloosheid ontspringt er een wereld van nachtmerries, eindeloze gedachtecirkels, klaagzangen, verveling die leidt tot absurditeit."

(foto Louise Bergez door Thomas Dhaenens)

Blush

Vertoning van de film van Wim Vandekeybus uit 2004

In het Engels met Nederlandse ondertitels

15:30 - 16:30 in B2.23

De film "Blush" uit 2004 is gebaseerd op de gelijknamige dansvoorstelling van Ultima Vez uit 2002. De tekst is van de Vlaamse schrijver Peter Verhelst en de muziek is van David Eugene Edwards en Woven Hand.

Foto Wim Vandekeybus (hiernaast) en meer informatie over de film: website Ultima Vez

De Dag van de Vlaamse Cultuur in Brno wordt georganiseerd met de steun van de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slovakije

Alle activiteiten vinden plaats in collegezaal B2.23 (Arne Nováka 1, 602 00 Brno, gebouw B2)

Vanaf het Centraal Station in Brno kunt u tram 10 of 12 nemen naar halte Grohova (reistijd 7 minuten, een kaartje kost 20 kronen).