Loading

Republika Turska - turistička geografija

Republika Turska (Türkiye Cumhuriyeti) je euroazijska država smještena u jugoistočnoj Europi (Istočna Tracija) i jugozapadnom dijelu Azije (Mala Azija). Uz pomoć geografske karte navedi države s kojima graniči Turska. Zbog položaja države na dva kontinenta, turska kultura je jedinstven spoj istočnjačkih i zapadnjačkih običaja i tradicija.

Turska je ustavna republika čiji je politički sustav 1923. utemeljio Mustafa Kemal Atatürk, nakon propasti Osmanskog Carstva poslije Prvog svjetskog rata. Od tada se politika države počela okretati zapadu, tako da je Turska danas članica mnogih zapadnih organizacija kao što su Vijeće Europe, NATO, OECD i OSCE. Turska je 2005. počela pregovore za članstvo u Europskoj uniji.

Mustafa Kemal Atatürk

Turske turističke regije

zemljovid Turske

1. Primorske regije koje su nazvane po morima na koje izlaze: Egejsko, Crno more, Mramorno i Sredozemno. Primorja imaju mediteransku klimu (obala Crnog mora ima suptropsku klimu s višim temperaturama i većom količinom padalina od ostalih primorja).

Bodrum, grad na Egejskoj obali specifične arhitekture, umjetnička kolonija poznata po dobrom noćnom životu

Rize je pokrajina crnomorske obale poznata po proizvodnji čaja. Turci su najveći potrošači čaja na svijetu, mada je najpoznatije piće koje se iz Turske proširilo svijetom kava.

Bursa je grad u regiji obale Mramornog mora, poznat kao muzej na otvorenom, jedan od glavnih gradova Otomanskog carstva

Istanbul, na hrvatskom se još naziva Carigrad, grad smješten na Bosporskom tjesnacu, u regiji obale Mramornog mora, nekadašnja je prijestolnica triju velikih carstava - rimskog, bizantskog i otomanskog. Istanbul je najveći grad u Turskoj, te je njeno kulturno i gospodarsko središte.

Ahmedija ili Džamija Sultana Ahmeda je turska državna džamija. Ona je jedna od nekolicine znanih i kao Plave džamije zbog plave keramike kojom su ukrašene površine vanjskih zidova.
Topkapi Saraj je palača u Istanbulu (Turska) koja je skoro 400 godina bila glavnom rezidencijom osmanskih sultana. Palača je tada bila mjesto održavanje mnogih povijesnih državnih događaja i kraljevskih zabava, a danas je muzej koji ima veliku i vrijednu kolekciju spomenika i umjetnina (poput ogrtača i mača poslanika Muhameda, ali i Hrvojevog misala).
U Istanbulu se nalazi Aja Sofija, nekoć najveća crkva Bizanta, a potom i džamija koja je 1935. godine pretvorena u muzej.
Sulejmanova džamija - najatraktivnija istanbulska građevina

2. Unutrašnjost Anatolije – u kojoj prevladava stepsko – kontinentalna klima, s vrućim ljetima i hladnim snježnim zimama, s malo oborina.

Ankara je glavni i poslije Istanbula najmnogoljudniji grad Turske. U Ankari se nalazi sjedište turske Vlade kao i sjedišta mnogih državnih institucija te predstavlja važan komercijalni i industrijski grad. Važno je trgovačko središte, strateški smješteno u centru turske mreže željeznica i autoputova.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License. Autor: Ivica Borić, ivica.boric@skole.hr

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.