Loading

Kunstfilm og installasjoner Salla tykkä, johanna billing, Åsa cederquist, Fanny ollas, knut åsdam

SPØRSMÅL TIL FILMENE:

Hva er motivet?

Hva er fortellingen?

Hva slags virkemidler tar kunstneren i bruk?

Hvilke følelser vekkes?

Hvordan virker musikken på oss?

Hva slags type film er det? Hva gjør den til en kunstfilm?

Begge filmene benytter seg av musikk for å formidle en stemning. Det er et vanlig virkemiddel i film. Hva formidler musikken og hvordan bygger den opp under fortellingen i filmene?

Hva er likheter og forskjeller til musikkvideosjangeren og dokumentarsjangeren?

SALLA TYKKÄ, VICTORIA, 10 MIN

Den finske kunstneren Salla Tykkä har filmet vannliljen Victoria sin blomstringssyklus. Victorialiljen kommer fra Amazonas og ble importert til Europa på 1800 tallet. I dag kan man se den i de fleste botaniske hager i europeiske byer. Det som gjør filmen spesiell er at liljen blomstrer kun en gang i løpet av sin levetid og bare om natten. Kunstneren har filmet blomstringssyklusens 48 timer.

Musikk: Symphony No.5 Adagietto, Gustav Mahler

JOHANNA BILLING, IN PURPLE, 12 MIN

Johanna Billing har laget en ny film med tittelen In Purple, som handler om en dansegruppe med navnet Mix Dancers. De bor i Råslätt, en forstad til Jönköping i Sverige. Gruppa er selvorganisert og har i 12 år drevet en dansegruppe for hip-hop/afro og en danseskole for unge kvinner og jenter. Området de bor i ble bygget på 1960- og 70-tallet og mesteparten av utendørsområdene er forbeholdt typiske mannsdominerte aktiviteter som fotball. Hva slags plass har dans og unge jenter i dette landskapet?

SPØRSMÅL TIL INSTALLASJONENE

Hva er motivet?

Hva er fortellingen?

Hvilke deler består installasjonene av?

Hva slags virkemidler tar kunstneren i bruk?

Hvilke følelser vekkes?

Hva slags stemning skapes i installasjonene?

Hvordan bruker Åsa Cederquist installasjonen som en del av filmen?

Hva kan fargene og gjenstandene i rommene til Fanny Ollas symbolisere?

Hvordan forholder de tre installasjonene seg til film?

Foto: Vegard KIeven © Punkt Ø

ÅSA CEDERQVIST, MAMA, DADA, GAGA, 2019

I videoinstallasjonen til den svenske kunstneren Åsa Cederqvist er inspirasjonen hentet fra eget liv. Kunstneren og hennes mor og datter utgjør de tre karakterene i filmen. Filmen beveger seg mellom fortid, nåtid og fremtid og utfordrer oss som ser på, til å følge handlingen. Samtidig er det denne lekenheten kunstneren bruker som et virkemiddel, både i filmen og i installasjonen. Tittelen blant annet viser til de første ordene barn uttaler når de lærer seg å snakke. Skulpturene i tekstil blir som et filmsett som bygger opp under det lekne og fantasifulle.

Foto: Vegard KIeven © Punkt Ø

FANNY OLLAS, MENTAL LANDSCAPES, 2019

I installasjonen av den svenske kunstneren Fanny Ollas går man inn i tre rom malt i hver sin farge. Rommene er fylt med gjenstander man kan kjenne igjen fra et hus. Gjenstandene er laget i keramikk og skaper et underlig fiktivt univers, som et drømmelandskap. Kunstneren bruker farger og symboler for å uttrykke et mentalt landskap eller en sinnsstemning. Hva kan de ulike fargene og gjenstandene symbolisere? Hva slags stemning er de i de ulike rommene?

Foto: Vegard KIeven © Punkt Ø

KNUT ÅSDAM, PSYCHASTHENIA 5, 1998/2019

Under den første Momentumbiennalen i 1998 skapte den norske kunstneren Knut Åsdam denne kinoen som rommer flere videoverk. Til Momentum10 er kinoen blitt bygd på nytt og viser kunstnerens egne filmer. I den arkitektoniske installasjonen føres man ned en lang gang og videre inn i flere mindre mørklagte små rom. Hva slags stemning skaper installasjonen? Hvordan føles det å være i disse rommene? Hvordan påvirker det filmopplevelsen?

Created By
Guro Dyvesveen
Appreciate

Credits:

Foto: Vegard Kleven