Loading

De 12 mannen op de Maan Van Armstrong tot Cernan

In de geschiedenis van de ruimtevaart hebben 12 (Amerikaanse) mannen op de Maan gewandeld. Slechts vier van hen zijn nog in leven. Een overzicht.

NEIL ARMSTRONG was gevechtspiloot bij de Amerikaanse marine toen hij midden jaren 50 werd ingelijfd door de voorganger van de NASA. Hij was als commandant van de Apollo 11 de eerste mens op de Maan op 21 juli 1969. Van Armstrong op de Maan bestaan heel weinig foto's, omdat hij zelf fotograaf van dienst was. Vandaar dat de meeste beelden Buzz Aldrin tonen. Armstrong stierf in 2012 op 82-jarige leeftijd door complicaties na een hartoperatie.
BUZZ ALDRIN (89) was voormalig gevechtspiloot en copiloot van Armstrong. Hij werd de tweede mens op de Maan in juli 1969. Aldrin maakte de beroemde foto van een schoenafdruk op de Maan. Deze foto van hem is al even iconisch. Fotograaf Armstrong is te zien in de weerspiegeling van de helm.
PETE CONRAD was de commandant van de Apollo 12. Hij was de derde man op de Maan in november 1969. Volgens de NASA sprak hij de woorden: ‘Whoopie! Man, that may have been a small one for Neil, but that's a long one for me’. Op 8 juli 1999 verongelukte de 69-jarige Conrad met zijn Harley-Davidson motorfiets.
ALAN BEAN: was voormalig testpiloot bij de marine. Hij stapte samen met Conrad op de Maan. Bean keerde in juli 1973 terug naar de ruimte naar het ruimtestation Skylab; de voorloper van het Internationaal Ruimtestation (ISS). Bean stierf in 2018 op 86-jarige leeftijd
ALAN SHEPARD: was de eerste Amerikaan die de ruimte inging. Hij was commandant van Apollo 14 en werd de vijfde man op de Maan in februari 1971. Hij verstopte een golfclub in zijn astronautenpak en twee golfballetjes in zijn sokken om op de Maan een balletje te slaan Shepard stierf in 1998 na een lange ziekte op de leeftijd van 74 jaar.
EDGAR MITCHELL: vergezelde Shepard op de Maan tijdens de Apollo 14-missie. Het was zijn enige ruimtevlucht. Hij stierf in 2016 op 85-jarige leeftijd.
DAVID SCOTT: was gezagvoerder van Apollo 15 in juli 1971. Eerder was hij piloot van de command module van de Apollo 9 geweest. Samen met James Irwin reed hij voor het eerst met een Maanwagentje rond, de Lunar Roving Vehicle. Hij is 87 jaar.
JAMES IRWIN: was de piloot van de maanlander van Apollo 15 en achtste man op de Maan. Later werd hij bekend als een 'wedergeboren christen' die het creationisme toegedaan was. Irwin stierf in 1991 aan een hartaanval. Hij werd 61.
JOHN YOUNG: Was de negende man op de Maan in 1972. Hij was de eerste mens die zes maal in de ruimte heeft gevlogen en is de enige astronaut die zowel in het Gemini-, Apollo- en shuttle-programma vloog. Young stierf in 2018 op 87-jarige leeftijd door complicaties na een longontsteking.
CHARLES DUKE: wandelde samen met Young op de Maan tijdens de Apollo 16-missie in 1972. Hij spendeerde meer dan 70 uur op de Maan. Hij is 84 jaar.
EUGENE CERNAN: was de gezagvoerder van de Apollo 17 in 1972. Hij was de elfde en laatste mens ooit op de Maan. Zijn collega Harrison Schmitt stapte na hem op de Maan, maar keerde voor Cernan terug naar de Maanlander. Cernan ging drie keer naar de ruimte en spendeerde er in totaal 566 uur, waarvan 73 op het Maanoppervlak. In 2017 overleed jij na een lange ziekte op 82-jarige leeftijd.
HARRISON SCHMITT: was oorspronkelijk een geoloog en vloog met de Apollo 17 in 1972. In 1976 werd hij senator voor de staat New Mexico.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.