Loading

Europees Kampioenschap Jongens U18 Santander, 15-21 Juli 2018

Van15 t/m 21 juli doet Nederland mee aan het Europees Kampioenschap voor jongens t/m 18 jaar, officieel het EC Boys U18.

15 juli 2018: Nederland - Ierland

De eerste wedstrijd van het toernooi is tegen Ierland. Een tegenstander om vooral niet te onderschatten. Vorig jaar op het Six-Nations toernooi in Engeland, bleek het Ierse team een uiterst lastige tegenstander voor het toenmalige Jongens B. Als de scherpte en focus er zijn, moet er gewonnen kunnen worden.

Zoals gebruikelijk bij internationale wedstrijden begint ook deze met een line-up de de volksliederen. Toch altijd weer een speciaal moment voor de jongens en hun ouders op de tribune.

(Klik op een foto voor een vergroting)

En dan is het zover, we kunnen beginnen!

Nederland gaat goed van start en komt uit een strafbal snel op 1-0 voorsprong.

Europees Kampioenschap A-junioren; Nederland wint overtuigend met 6-0 van Ierland

In het tweede kwart zet Nederland echt aan. Binnen enkele minuten wordt de score opgevoerd naar 4-0. Vlak voor rust loopt Nederland nog verder uit naar 5-0.

In de rust wordt van keeper gewisseld. En dus moet Kiki ook even aan de bak 💪🏻🏑😅

Europees Kampioenschap A-junioren; Nederland wint overtuigend met 6-0 van Ierland
Europees Kampioenschap A-junioren; Nederland wint overtuigend met 6-0 van Ierland
Europees Kampioenschap A-junioren; Nederland wint overtuigend met 6-0 van Ierland
Europees Kampioenschap A-junioren; Nederland wint overtuigend met 6-0 van Ierland
(Klik op een foto voor een vergroting)

En alles wordt natuurlijk vastgelegd op video 😱

De tweede helft lijkt verder te gaan waar de eerste was afgelopen. Nederland hoogt de score al snel op tot 6-0.

Daarna stokt het echter. Ierland komt beter in de wedstrijd, Nederland neemt gas terug lijkt het.

En dus blijft de stand 6-0 for Nederland.

Maandag 16 juli: België - Nederland

De tweede wedstrijd van het toernooi is tegen België. In de voorbereiding heeft Nederland zowel een keer verloren als gewonnen. Winst is dus geen zekerheidje. De winnaar van deze wedstrijd is daarnaast vrijwel zeker de winnaar van de poule.

Nederland bereidt zich in alle rust voor op de wedstrijd. Ondertussen stijgt de spanning bij de organisatie. Er zit een flinke lap kunstgras los...

(Klik op een foto voor een vergroting)

Als dat gefixt is (met de nodige ducktape), is het tijd voor de line-up en volksliederen.

(Klik op een foto voor een vergroting)

Nederland komt het eerste kwart goed uit de startblokken en creëert de nodige kansen. Tot een doelpunt komt het echter niet. Ook de Belgen komen niet tot scoren.

De tribunes zijn goed gevuld met Nederlandse en Belgische supporters. Ook Meisjes A van Nederland is aanwezig en moedigen de jongens fanatiek aan!

In het tweede kwart krijgt Nederland wederom kansen, onder andere uit een strafcorner. Die wordt gestopt en uit de tegenaanval scoort België de 1-0. Een minuut later brengt België de stand zelfs op 2-0!

Bedompte gezichten op de bank na de 2-0 voor België.

Vlak voor het einde van het tweede kwart scoort Nederland nog de 2-1 en kan zo dus met een beter gevoel de rust in.

In de pauze is het voor Kiki weer tijd om de keeper in te spelen.

(Klik op een foto voor een vergroting)

Vol goede moed en plannen betreden Nederland weer het veld.

En dat werkt. Binnen een minuut scoort Nederland de gelijkmaker, 2-2!

In het derde kwart wordt echter niet meer gescoord. Tijd voor een paar laatste tactische tips. Op de tribune leeft Meisjes A volop mee!

In het vierde en laatste kwart moet het gebeuren. Voor Nederland, of België?

Toch is het België dat 10 minuten voor tijd de 3-2 scoort. Nederland moet nog even aan de bak!

Nederland versiert in de laatste minuut een strafcorner en verzilvert deze, 3-3! De Belgische keeper heeft het na afloop zwaar...

Na afloop bedanken de spelers elkaar en is het tijd om even te evalueren, zowel voor het het team als de supporters en de begeleiding.

(Klik op een foto voor een vergroting)
Woensdag 18 juli: Nederland - Frankrijk

Na een rustdag is het woensdag vroeg op voor de wedstrijd tegen Frankrijk. Voor Nederland is een gelijkspel voldoende om zich te plaatsen voor de halve finale, maar om eerste in de poule te worden, zal Nederland een goede score moeten neerzetten. België speelt later op de dag tegen Ierland en kan dan Nederland eventueel nog passeren in doelsaldo en zo de eerste plek in de poule opeisen.

Zoals gebruikelijk voorafgaand aan de wedstrijd de twee volksliederen. Voor een goedgevulde tribune met supporters uit Nederland en Frankrijk. Naar horen zeggen voor iedereen - spelers begeleiding én supporters - toch een kippenvel-momentje.😅

En dan is het tijd voor de wedstrijd. In de voorbereiding werd twee keer gewonnen van Frankrijk, maar vandaag beginnen weer gewoon op 0-0 en zal Nederland het opnieuw moeten laten zien. Ready, set, go!

(Klik op een foto voor een vergroting)

Nederland gaat het eerste kwart goed van start, Frankrijk verdedigt vooral. Nederland creëert enkele kansen en krijgt de nodige strafcorners. Tot een doelpunt komt het echter niet.

Nederland toont zich strijdlustig en balvaardig. De bal wil er echter (nog) niet in 🤔

Dan is het even rust en kunnen zowel Nederland en Frankrijk wat schaven aan de tactiek, onder het toeziend oog van de supporters.

In het tweede kwart lijkt dit effect te hebben, voor Nederland althans. Vrij vlot scoort Nederland de 1-0. Maar daarna komt Frankrijk enkele keren gevaarlijk voor de goal van Nederland. Gelukkig is de keeper attent en voorkomt hij de gelijkmaker. Vlak voor de rust scoort Nederland de 2-0. Zou het nu toch gaan lukken?

Met een 2-0 ruststand is het tijd voor de andere keeper om zich warm te spelen. En zoals gebruikelijk is Kiki hiervoor de aangewezen persoon.

(Klik op een foto voor een vergroting)

Terug op het veld zorgt assistent-bondscoach Pasha er nog even voor dat er geen losse eindjes meer zijn 😅

Na rust geeft Nederland vol gas en creëert het veel kansen. De Franse keeper blijkt echter een grote sta-in-de-weg en lijkt vandaag niet te passeren. In de laatste minuut mondt een strafcorner van Nederland uit in een strafbal, die wordt verzilverd, 3-0!

Met 15 minuten voor de boeg is er nog van alles mogelijk. Als Nederland kansen blijft creëren en deze ook weet om te zetten in doelpunten...🙏🏻 Aan de supporters zal het niet liggen 😍

Maar goed, zoals altijd zullen de jongens het zelf moeten doen. En ze gaan er dan ook vol in!

Helaas, alle inzet en gecreëerde kansen ten spijt, blijft de score steken op 3-0. Tegenstanders en supporters worden bedankt. Op naar de halve finale 👌🏻🏑💪🏻

Aangezien België later op de dag met 7-0 wint van Ierland, eindigt Nederland als tweede in de poule, achter België. In de halve finale is Duitsland derhalve de tegenstander.

Vrijdag 20 juli, 19:30u, Halve finale: Duitsland - Nederland

Na een dag rust waarin de jongens zich onder andere op de driving-range hebben vermaakt en er een ouder-borrel was, speelt Nederland op vrijdag 20 juli om een plek in de finale tegen Duitsland. En zoals het met voetbal is, is het ook met hockey: je wilt gewoon NIET verliezen van de Duitsers. Zeker niet als het om een plek in de finale gaat. Spanning volop dus, zowel bij het team als de supporters.

Na een regenachtig begin van de dag is het gelukkig droog. De tribunes zijn goed gevuld met vooral Duitse supporters die hun team ook luid aanmoedigen. Het begeleidingsteam van Nederland is er stoïcijns onder en zorgt ervoor dat de jongens zich optimaal voorbereiden op de wedstrijd.

Maar, zoals gebruikelijk, is het eerst tijd voor de line-up, volksliederen en de laatste peptalk.

(Klik op een foto voor een vergroting)

In het eerste kwart laat Nederland meteen zien wat het van plan is, ze gaan er vol in. Maar dat doen de Duitsers ook. En zij openen de score als eerste via een tip-in. Nederland laat zich echter niet van de wijs brengen en scoort even later de gelijkmaker.

Kansen over en weer dus in het eerste kwart. Reden voor beide teams om de tactiek wat aan te scherpen, onder toeziend oog van de supporters.

In het tweede kwart zijn er over en weer kansen, tot een doelpunt komt het echter niet. Beide keepers houden hun goal schoon 💪🏻🏑👌🏻

Zo is de stand bij rust 1-1 en zonderen beide teams zich af om zich voor te bereiden op de tweede helft. En ondertussen speelt Kiki de andere keeper weer even in, ook al zal deze de tweede helft niet in het veld komen...

(Klik op een foto voor een vergroting)

In het derde kwart forceert Nederland al snel weer een strafcorner. Maar wat het hele toernooi al niet goed wil lukken, lukt ook nu niet. De strafcorner gaat er niet in. Aan de andere kant krijgen de Duitsers ook kansen en daar is het wel raak. Twee keer zelfs, zodat Nederland het derde kwart afsluit met een 3-1 achterstand.

Met een 3-1 achterstand en nog een kwartier te spelen, ziet het er voor Nederland niet goed uit. Maar Nederland gooit nog eens alles in de strijd in de hoop de achterstand weg te werken.

Halverwege het vierde en laatste kwart scoort Nederland de aansluitingstreffer, 3-2.

Even later leidt een strafcorner tot een strafbal die vakkundig wordt verzilverd. Stand 3-3 met nog zo'n 7 minuten te gaan!

Het blijft spannend tot de laatste seconde, maar geen van beide teams komt tot scoren. En dus moet er via shoot-outs bepaald worden wie er naar de finale gaat. Beide teams wijzen vijf spelers aan, de rest kijkt vol spanning toe... 😨

Nederland mag beginnen en komt meteen op voorsprong. Die geven ze niet meer weg.

Duitsland mist de derde shoot-out en vervolgens kan Nederland het met 4 uit 4 afmaken door de vijfde en laatste shoot-out ook te scoren. En als dat gebeurt...

...is er een enorme ontlading bij spelers, begeleiding en supporters. Woorden schieten tekort. Hier had je zelf bij moeten zijn! Gelukkig hebben we de foto's nog 😅

En natuurlijk deelt iedereen mee in de feestvreugde! 🤩

(Klik op een foto voor een vergroting)
Zaterdag 21 juli, 19:30u, FINALE: Spanje 🇪🇸 - Nederland 🇳🇱

De finale van het EK Hockey voor Jongens A kent een lastige start. Door de langdurige regen staat veld 1 blank en moet de organisatie uitwijken naar veld 2. Aangezien daar nog een wedstrijd gaande is, wordt de aanvangstijd verplaatst naar 20:30u. Bijkomend voordeel is dat het dan waarschijnlijk ook droog is 😁 Voor Jongens A betekent dit dat zij hun warming up moeten afbreken en een droog plekje moeten opzoeken om het uur vertraging te overbruggen.

Als het dan eindelijk zo ver is, verzamelt zich veel publiek langs het veld. Rondom staat het vol met (natuurlijk) supporters van Nederland en Spanje, maar ook de andere teams (jongens en meisjes) hebben zich een plekje langs de lijn verschaft. Zo zien we ook Meisjes A van Nederland, de kersverse Europees Kampioen 🏆, langs de lijn.

Nederland werkt zich stoïcijns naar de wedstrijd toe. En dan is het zover. Een laatste huddle, de line-up, de volksliederen. En dat alles voor een vol “huis”, dat de volksliederen meezingt, dat maakt indruk.

(Klik op een foto voor een vergroting)

Het eerste kwart is het voor beide ploegen even aftasten. Kansen zijn er over en weer, maar Nederland opent de score, de beloning voor een goede start.

In het tweede kwart komt Spanje sterk terug en scoort het de gelijkmaker, 1-1. Daarna heeft Nederland het even moeilijk, maar de verdediging houdt goed stand.

In de rust zoekt Nederland een rustig plekje om de tactiek voor de tweede helft te bespreken. En neemt Kiki weer de tijd om de andere keeper in te spelen 👌🏻🏑😁

In het derde kwart gaat Nederland weer goed van start, creëert het de nodige kansen en geeft het zelf weinig weg. Tot een doelpunt komt het echter niet.

In het vierde en laatste kwart moet het gebeuren. Nederland krijgt eindelijk twee strafcorners, maar de keeper van Spanje houdt zijn doel schoon. Vlak voor tijd krijgt Spanje twee strafcorners…

2-1 achter en slechts nog één minuut te gaan...

Samen terugkijken op een geweldig toernooi.

Na afloop is de teleurstelling bij Nederland (begrijpelijk) heel groot. Toch krijgen zij een verdiend applaus van het voltallige publiek voor hun bijzondere prestatie op dit toernooi en in deze finale. Nederland kan trots zijn op het behalen van de 🥈 plek!

zaterdag 21 juli: Prijsuitreiking Jongens en Meisjes A

Na afloop van de finale vond direct de prijsuitreiking (of was het de sluitingsceremonie?) plaats in de nabijgelegen sporthal. Naast de teamprijzen voor Meisjes en Jongens A werden er ook individuele prijzen uitgereikt voor topscorer, beste keeper en beste speler. Zoals gebruikelijk beginnen we met de meisjes. Daar heeft Nederland met overmacht de eerste prijs 🏆🏑🥇 in de wacht gesleept

Waar Nederland bij de Meisjes geen individuele prijs in de wacht sleepte, was dat bij de Jongens wel het geval. Brent van Bijnen werd verkozen tot beste speler van het toernooi! Proficiat, een mooie, bijzondere prestatie! 💪🏻🏑🏅👌🏻

En daarna mocht Nederland de zilveren plak en beker 🥈🏑🏆 in ontvangst nemen voor hun tweede plek in het toernooi. Doet nog even zeer, maar het is een prestatie om trots op te zijn 🤩

En dat levert dan toch een mooie teamfoto op, waarop alweer een klein beetje kan worden gelachen 😅

Aansluitend nog met vrienden en familie op de foto. Gewoon omdat het een bijzondere, mooie week was, waar we later ongetwijfeld met veel plezier en trots op terug zullen kijken!

Tot zover dit fotoverslag van het EK Hockey voor junioren tot 18 jaar in Santander, Spanje. Heb je vragen over de foto's of wil je een vergroting voor persoonlijk gebruik, laat het mij dan weten. Je vindt mijn contactgegevens via onderstaande link naar meer hockeyfoto's en de link helemaal onderaan deze pagina.

Created By
Steven van Battum
Appreciate

Credits:

Wil jij ook zo'n fotoshoot? Neem dan contact met mij op via http://www.p2madvies.nl/