Loading

Vogels Fotowedstrijd Zuid-Hollands Landschap 2019-2

Welkom

Dat vogels populair zijn onder fotografen, dat wisten we. Maar zó populair? Honderden inzendingen kregen we binnen, met genoegen & moeite kozen we drie winnaars. Daarnaast vlogen er nog heel veel foto’s binnen die absoluut het bekijken waard zijn. Wij, de jury van de Zuid-Hollands Landschap vogelfoto-wedstrijd, wensen je veel plezier & inspiratie als je door dit digitale fotoboek bladert.

Tip: Sommige foto’s worden nog mooier, als u uw tablet of telefoon even draait.

Nick Hijmensen – Drieteenstrandlopers

Winnaar: Nick Hijmensen

Nick Hijmensen (1992) uit Purmerend gaat wekelijks wel een keer de natuur in om foto’s te maken. “Ik richt me vooral op dieren,” vertelt hij. “Zoals deze keer, toen ik naar het strand bij Katwijk ging. Het was een koude dag in januari, maar de lage zon zorgde voor mooi licht.“

Pootjes-hoogte

“Die dag zette ik voor het eerst drieteenstrandlopers op de foto. Ze stonden in een grote groep leuk bij elkaar. Ik ben op pootjes-hoogte gaan fotograferen, zodat ik de weerspiegeling in het water zo mooi mogelijk in beeld kreeg.”

Winterkleed

Het is duidelijk dat Nick deze foto in januari heeft gemaakt, omdat de drieteenstrandlopers hier hun grijze winterkleed dragen. De grijze veren worden in het voorjaar roodbruin. Andere kenmerken waaraan je deze strandlopers herkent ten opzichte van andere strandlopertjes: ze hebben zwarte poten, een zwarte snavel en géén achterteen.

Wendy van Hamersvelt - Splish Splash

Winnaar: Wendy van Hamersvelt

Wendy van Hamersvelt (1977) uit Capelle aan den IJssel fotografeert veel en graag. “Wie mij een beetje volgt op Facebook of Instagram zal vast weleens een van mijn hondenfoto’s hebben gezien. Ook vogeltjes en eekhoorns zet ik graag op de foto.”

Razendsnel

“Het fotograferen van vogels vind ik knap lastig. Ze zijn ontzettend schuw, horen alles en zijn razendsnel. Ik zorg ervoor dat ik daar goed op in kan spelen door middel van de sluitertijd. Toch geeft het me ook een enorme rust. Je moet engelengeduld hebben en wordt zo gedwongen je rust te pakken.”

Badderen

“Ik houd ook van grappige foto’s. Deze pimpelmees in bad, die is toch leuk? Alsof hij een rotje in zijn pootjes heeft laten ontploffen.”

Martina van Raad - Steenuil versus grote bonte specht

Winnaar: Martina van Raad

Martina van Raad uit Vlaardingen begon zo’n zes jaar geleden met fotograferen. “Ik doe dat buiten mijn werk, puur om de ontspanning die het mij geeft en dan ben ik vooral in de natuur.”

In gevecht

“Deze foto maakte ik afgelopen juni. Je ziet een steenuiltje en een grote bonte specht die de strijd aangaan met elkaar. Ik word heel blij van zo’n actie, prachtig om te zien hoe die twee op elkaar reageren. Met mijn camera ben ik altijd op zoek naar dit soort momenten. Dat betekent overigens wel dat ik vaak thuiskom zonder foto’s. Want soms tref je dit soort actie gewoon niet.”

Onvoorspelbaar

Vogels kunnen inderdaad heel onvoorspelbaar zijn. Een uitzondering is de bosuil (niet te verwarren met het steenuiltje op deze foto). Heb je eenmaal een bosuil ergens gezien, dan is de kans heel groot dat je de uil een volgende keer weer precies op diezelfde tak ziet zitten. Bosuilen zijn heel trouw aan hun plekje.

Ook mooi!

De jury koos uit de honderden inzendingen drie foto’s. Daarna bleven nog veel mooie beelden over. Daarvan krijg je er nu een aantal te zien.

Willem Verkerk
IJverige ouders leveren altijd mooie foto’s op. Deze jonge visdiefjes zullen – hopen wij – inmiddels groot genoeg zijn om zélf hun vis te vangen.
Willem Verkerk
Ook hier treft Willem Verkerk (net als bij de visdiefjes) precies het juiste moment! De brave kindertjes meerkoet hebben – voor heel even – ‘rustig’ plaatsgenomen op hun zetels.
Teuni Neven
Teuni schiet de buizerd in volle vlucht. Toch niet op weg naar die brave familie waterhoen?
Arie Jan van Termeij
Nog zo’n gevaar in de lucht voor jonge vogels: de Vlaamse gaai, door de fotograaf mooi vastgelegd tijdens een duikvlucht.

Gelukkig zet het Zuid-Hollands Landschap zich in om beschermde natuur aan te kopen, te behouden en te beheren. Wil je je actief inzetten voor méér beschermde natuur in Zuid-Holland?

Addy van der Starre
De grutto, dé weidevogel, mag natuurlijk niet ontbreken in een fotoboek van het Zuid-Hollands Landschap. Vaak wordt de markante grutto op een paaltje gefotografeerd, hier vond Addy hem lager bij de grond.
Wim Jiskoot
Het gaat goed met de ooievaar in onze provincie! Kennelijk reden voor een mooi dansje.
Gert van der Hee
En weer drie vogels in één beeld. De bijzonder spiegeling en het zachte avondlicht maken dit beeld tot een compositie waar je lang naar blijft kijken.
Hans Tamerus
Synchroon zwemmen is een kunstige sport die veel oefening vraagt; het juiste moment in beeld vastleggen is ook een kunst.
Yvonne Hammer
Wat een energie spat er van deze foto af! Je hoort het lawaai en voelt het gespetter van deze wilde eend die vol in de remmen is gegaan.
Susanne Stout
Mis. De volgende keer komt deze ijsvogel misschien wel met een visje het water uit.
Betsy Hokke
‘Walking on water’ is de titel die Betsy deze foto van een grote zilverreiger meegaf. Steeds vaker zie je deze prachtige reiger in onze provincie, o.a. in de Krimpenerwaard. We hebben zelfs al een wandelroute zijn naam gegeven. Ga je de route lopen, neem dan je camera mee voor zilverreigers en méér.
Piet Beerens
Ook een ‘gewone’ reiger is een foto waard. Zeker als ze zó mooi stil weten te staan in roerloos water.
René van Leeuwen
Vogels en water, spiegelend water – een dankbare combi voor fotografen. Deze kluut loopt wat rond te eten in het lage water van de Crezéepolder (ook weer zo’n mooi gebied van het Zuid-Hollands Landschap).
Nicole
De kneu op het takje is scherp, de rest aangenaam vaag. Zo krijgt de vogel alle aandacht.
Koos Doornbos
We kijken met deze foto al vooruit naar onze volgende fotowedstrijd.

Nieuwe fotowedstrijd van start!

VRIJHEID is dan het thema, zoals deze zwanen die vrij als een vogel hoog over Heijplaat vliegen. Of kies je voor de vrijheid van wolkenluchten, van het strand of de verre horizon? ‘Vrijheid’ heeft natuurlijk ook alles te maken met de oude bunkers in onze duinen. Aanknopingspunten genoeg! Klik hier voor onze nieuwe fotowedstrijd Doe je mee? Tot 28 oktober 2019 kun je foto’s uploaden. Klik hier voor onze nieuwe fotowedstrijd

Credits:

Deze fotopresentatie is mede mogelijk gemaakt door de inzenders van de fotowedstrijd van het Zuid-Hollands Landschap. Concept/tekst: Kees Loogman. Uitvoering: Babette van der Wijst. Jury: Marie-Louise Govers (communicatieadviseur), Kees Loogman (eindredacteur), Babette van der Wijst (online marketeer). Foto titelpagina: Drieteenstrandlopers in vlucht bij Voorne, René van Leeuwen