Loading

«Skaptrønder» på folkehøgskole Håvard Otterlei Farstad (19) ville ha en pause fra storbylivet i Bergen og er bygdegutt i Trøndelag for ett år.

- Jeg var nokså skolelei etter siste året på videregående og var usikker på hva jeg ville studere. Jeg følte også behov for å komme meg litt vekk, et stykke bort fra Bergen, og da falt valget på Skogn folkehøgskole. Det er langt unna, samtidig som det er kort vei til Trondheim om savnet av storbyen melder seg, sier 19-åringen fra Fyllingsdalen.

Kinderegg

Interessen for et år på folkehøgskole dukket opp under en utdanningsmesse. Og dette skoleåret er han elev på linja USA, film og friluftsliv, et kinderegg å regne for en ung herremann med en glødende interesse for alle tre deler av linjefaget.

- Jeg en presentasjon av folkehøgskoler og noen venner av meg skulle søke. Så ble det til at jeg søkte på nett selv, etter skoler med friluftsliv. I tillegg er jeg over gjennomsnittet interessert i film. Her på Skogn hadde de også en fristende studietur til USA. Dermed ble valget enkelt til slutt.

Myk overgang

Den varme mottakelsen sørget for en myk overgang fra en tygg tilværelse hjemme i Fyllingsdalen til den første perioden som hybelboer.

- Jeg må innrømme at det var litt rart og fremmed i starten. Man møter mange nye folk, men det gikk overraskende bra. Jeg har fått en god kompis i romkameraten min og det er godt samhold blant alle elevene på skolen. Lærerne er veldig greie og jeg føler at vi kan snakke med de om alt. Det gir en stor trygghet, sier Håvard.

Håvard O. Farstad (19), Bergen

Mye å finne på

Det sosiale er minst like viktig som det faglige utbyttet av året på folkehøgskole, ifølge 19-åringen.

- Jeg føler at det alltid er noe å gjøre her. Det er aldri noe dødtid. Vi er 10-15 på hver avdeling som ofte finner på mye sammen. Det er mange fellesrom, og vi møtes ofte i kantina for å spille kortspill, brettspill og prate. I tillegg er det treningsrom og TV-stue. Noe for enhver smak. Samtidig kan man ikke være sosial hundre prosent av tiden og da kan det være kjekt å sitte alene på rommet innimellom.

19-åringen fra Bergen er klar på hva han vil få ut av dette året på folkehøgskole.

- Mitt mål er at jeg skal prøve alt som skjer og utfordre meg selv hver dag. Det kan være å prøve ny mat og isbading som arrangeres hver uke gjennom hele skoleåret. Jeg skal også finne ut hva jeg skal gjøre videre etter dette året og ikke minst ha det gøy, slår han fast.

Roadtrip i USA

Høydepunktet i skoleåret er som hos de fleste av elevene som går på USA, film og friluftsliv på Skogn folkehøgskole, nemlig studieturen til USA.

- USA-turen i april blir nok helt sikkert det store høydepunktet ja. Vi skal på busstur på vestkysten og kjøre gjennom fire stater. Turen varer i tre og en halv uke, og vi skal tilbakelegge cirka 350 mil. Det er Norge opp og ned tre ganger, ler han.

- Vi skal besøke byer som Salt Lake City, Las Vegas, Los Angeles og San Fransisco. Det byr nok på store opplevelser, blant annet stor variasjon i landskap og natur.

Studieturen til vestkysten av USA er høydepunktet i skoleåret.

- Kan anbefales

På spørsmål om han kan anbefale jevnaldrende å søke folkehøgskole, er han ikke i tvil.

- Ja, et år på folkehøgskole kan helt klart anbefales. Spesielt hvis du ikke er sikker på hva du vil videre i livet. Man bør ikke studere bare for å studere. For min del er det å gå et år her på Skogn folkehøgskole et alternativ til et friår, hvor jeg sitter hjemme og har det kjedelig. Her får jeg prøvd nye ting og får venner for livet. Jeg kan ikke tenke meg en bedre måte å bruke dette året på, sier bergenseren.

- Og så vil jeg veldig gjerne sende en hilsen til mine søsken og foreldre. Jeg gleder meg til å treffe de i jula.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.