Loading

Den internasjonale kvinnedagen Vi har samlet aktuelle filmer i anledning 8. mars

Hvorfor feirer vi kvinnedagen?

Hvert år markerer vi den internasjonale kvinnedagen 8. mars. I Norge har vi gjort dette helt siden 1915. Ved å markere kvinnedagen ønsker vi å rette oppmerksomhet mot de politiske, sosiale, økonomiske og kulturelle spørsmålene kvinner står overfor.

Frøken Frimans krig

I et mannsdominert samfunn i Sverige på begynnelsen av 1900-tallet, bestemmer Dagmar Friman seg for å starte et daglivarekooperativ bestående av kun kvinner. Serien tar opp viktige tema som kvinners deltakelse i arbeidslivet, stemmerett, prostitusjon, homoseksualitet, kjærlighet og klassekamp.

Foto hentet fra serien Frøken Frimans krig, SF Norge

Selv om industrialiseringen og yrkesfrekvensen for kvinner steg mer i Sverige på starten av 1900-tallet, vil denne serien også gi et godt innblikk i hvordan forholdene var i Norge på denne tiden.

På Filmrommet finner du alle fire sesonger av Frøken Frimans krig.

Bombshell - The Hedy Lamarr Story

Visste du at verdens vakreste kvinne også var oppfinneren av den mest grunnleggende teknologien innen trådløs kommunikasjon? Hadde det ikke vært for Hedy, ville vi ikke hatt Wifi. Hennes skjønnhet tok all oppmerksomhet, og hun hadde sin første filmrolle allerede i 1930 - kun 16 år gammel.

Denne dokumentaren forteller historien om en skuespillerinne som overgikk alle forventninger. Som var smart og ikke bare vakker, noe som ikke var velkommen i verden.

- Any girl can be glamorous, all you have to do is stand still and look stupid.

Denne filmen har tilhørende undervisningsopplegg for samfunnsfag og norsk

Foto av Hedy Lamarr, Nonstop Entertainment

Husmorfilmene

På 50- og 60-tallet var husmødrene Norges største yrkesgruppe. Det ble det en stor suksess da Husmorfilmene ble vist på kino. Formålet med filmene var å trekke hjemmeværende husmødre inn i kinosalene, for å reklamere for ulike husholdningsartikler og lære unge husmødre hvordan ting skulle gjøres.

På Filmrommet kan du finne to Husmorfilmer. I filmen Slik vil vi ha det fikk husmorpublikummet veiledning i hvordan det perfekte hjemmet anno 1955 skulle innredes. Og i filmen Slik blir det lettere er det temaene spedbarn, frossenfisk, hvitevarer, søm og strikk som blir gjennomgått.

Foto fra Slik blir det lettere, Filmconsult

Husmorfilmene var Norges største filmindustri, og produserte to langfilmer hvert år fra 1953 til 1972. Til sammen 28 filmer. Husmorfilmene viser tidsånd, ideologi og husmorens sentrale plass i det norske samfunnet gjennom tre tiår.

Foto fra Slik vil vi ha det, Filmconsult

Hustruer - en trilogi

Anja Breiens Hustruer (1975) kom midt i kvinnetiåret og ble et friskt pust i kjønnsrolledebatten.

Gjennom de tre filmene følger vi venninnene Mie, Kaja og Heidrun. I den første filmen bestemmer de seg etter en fest for å ta “fri” fra sine ekteskapelige liv og plikter, og nyte et spontant eventyr på sine egne premisser.

Foto fra Hustruer, Filmparken AS

Mie: Før så han meg i hvert fall når jeg kom hjem, men nå er det akkurat som jeg går i ett med tapeten.

Kaja: Åssen tapet har du a?

Mie: Blomstrete..

Foto fra Hustruer, Filmparken AS

I den neste filmen Hustruer ti år etter (1985) blir vi med når venninnene blir møtt med spørsmål om karriere, kjærlighet og barn, og bestemmer seg for å la familiejulen være før de igjen drar ut på nye eventyr. Til slutt i Hustruer 3 (1996) treffer vi venninnene 16. mai, Kajas 50 årsdag. Er livet i ferd med å ta slutt? I det byen våkner opp til hornmusikk og barnetog drar damene på stevnemøte med tiden.

Hustruer-filmene er helt unike da vi følger venninnene, tidsbilde og kvinners posisjon i familien og samfunnet gjennom tre tiår.

Foto fra Hustruer, Filmparken AS

RBG

Denne dokumentaren er en hyllest til høyesterettsdommer, Ruth Bader Ginsburg.

- My mother told me to be a lady. And for her, that ment be your own person. Be independent.

Hvordan endte denne 85 år gamle damen opp som et feministisk ikon, et symbol på mot, fremskritt og rettferdighet? Regissørene Julie Cohen og Betsy West tar oss med på historien om hvordan Ruth trosset alle kjønnsnormer på sin reise mot USAs høyeste juridiske embete.

Foto fra RBG, Nonstop Entertainment

Ruth kjempet blant annet for at kvinner skulle bli behandlet på lik linje med menn i arbeidslivet. Hun har også bidratt til å endre et imponerende høyt antall av lovene, reglene og glasstakene som historisk sett har holdt amerikanske kvinner utenfor arbeidslivet, og kampen mot diskriminering

Foto fra RBG, Nonstop Entertainment

For de yngste

Snill

Denne kortfilmen er basert på barneboken med samme navn av Gro Dahle og Svein Nyhus. Filmen handler om stille, flinke og pene Lussie som går i ett med tapeten. Men selv stille jenter kan skrike som en ørn, når de må.

Foto fra Snill, Mikrofilm AS

Pippi Langstrømpe

Sterkere enn Tarzan, morsommere enn en fødselsdag, og med strømper så lange som dagen før julaften. Pippi har blitt et stort feministisk symbol. Hun tar alt, også hesten sin på strak arm. På Filmrommet finner du seks historier fra Pippi Langstrømpe universet.

Foto fra Pippi Langstrømpe, SF Norge

Jørgen + Anne = sant

Anne forelsker seg hodestups i den nye gutten i klassen, Jørgen. Situasjonen tilspisser seg når den peneste jenta på skolen, Ellen også forelsker seg i Jørgen. Denne filmen passer for elevene i 5.-7. klasse, og tar opp viktige tema som vennskap, forelskelse, kravet om å være pen, mobbing og å bli tatt på alvor av de voksne.

Foto fra Jørgen + Anne = sant, SF Norge