Loading

Henk en Linda in ZA Nieuwsbrief juli 2018

Lieve familie en vrienden, een groet weer uit Zuid-Afrika. We hopen jullie over ongeveer een maand 'in het echt' te zien, maar we moeten wachten met het boeken van de tickets tot we het visum van Felie hebben. Het goede nieuws is dat we te horen hebben gekregen dat we over een week de uitslag van de visumaanvraag kunnen verwachten. We zien er erg naar uit om iedereen weer te zien!

Het was bijzonder om drie weken terug toch even via Skype in de Noorderkerk te kunnen zijn. Heel fijn dat er zo met ons meegeleefd wordt!

(Als je deze nieuwsbrief op je telefoon leest, komt hij het beste uit als je je telefoon horizontaal vast houdt)

Felie is nu drie maanden oud en we hebben weer aardig onze balans en nieuwe weekstructuur kunnen vinden. Sinds drie weken gaan we op zaterdagochtend met z'n viertjes naar 7de Laan. Henk begeleidt een lokale man die in het Hope Centrum een computerlab mag runnen. Op deze manier krijgt de gemeenschap toegang tot computers en internet.

Linda werkt ondertussen één op één met kinderen van het afterschool project die nog niet kunnen lezen. Tot nu toe gaat het heel goed. Felie slaapt in de maxicosi en Micha speelt en kijkt een filmpje. Het is mooi om op deze manier ook samen tijd door te brengen in 7de Laan. Ook kunnen we dan kleine bezoekjes doen. Ik, Linda, heb nu twee keer een tienermoeder kunnen bezoeken. Haar moeder had mij advies gevraagd in verband met de borstvoeding. Ik mocht haar bemoedigen en met haar bidden. Dat zijn erg mooie momenten waarop je heel praktisch iets mag betekenen. Het is fijn om steeds meer mensen te leren kennen in 7de Laan.

Nieuwe kans

Een paar weken terug schreef ik dat we vervoer hadden geregeld voor een meisje dat deelneemt aan het afterschool project om afscheid te gaan nemen van haar moeder die in het ziekenhuis op sterven lag. Door drugsgebruik was deze vrouw al meerdere keren op de eerste hulp terecht gekomen en deze keer leek de laatste te zijn. Maar het liep anders af dan de doktors verwacht hadden. De vrouw is ontwaakt uit haar coma en is nu terug in 7de Laan. Afgelopen zaterdag sprak ik haar en mocht ik voor haar bidden. Ze zegt dat dit haar 'wake up call' is geweest en dat de drugs haar leven niet waard zijn. Deze vrouw is broodmager, maar ze zag er opgewekt en hoopvol uit. Ze wil mee gaan doen aan de programma's die Hosa aanbiedt. Ze is dankbaar dat ze een nieuwe kans heeft gekregen! Er is gebed nodig dat ze de kracht krijgt om goede beslissingen te maken, want dit is niet makkelijk in een omgeving van veroordeling en eenzaamheid.

Hoeveel mooie dingen we ook zien gebeuren in 7de Laan, helaas zijn er ook nog veel verdrietige verhalen en mensen die de kansen die ze krijgen niet benutten. Ik heb eerder ook over een tienermeisje geschreven die graag af wilde gaan kicken. Alles wat ze moest doen om onze hulp en steun te krijgen was wekelijks naar het vrouwenprogramma komen waardoor ze bemoedigd kan worden en waardoor ze haar toewijding om af te gaan kicken kan laten zien. Helaas is ze maar één keer gekomen en heb ik haar daarna lange tijd niet gezien. Ook haar moeder weet vaak niet waar ze uit hangt. Ook hoorden we gisteren weer een verhaal van een teamlid dat een jongetje van een jaar of 10 tegenkwam die hem drugs probeerde te verkopen. Zulke jonge kinderen worden door handelaren ingezet en krijgen dan zelf drugs of een beetje geld.

Vijf jongens zijn gedoopt!

(Vanaf hier schrijft Henk verder) Zaterdag bijna twee weken terug was een bijzondere dag, zeg maar een hoogtepunt van de afgelopen twee jaar investeren in de mannen van 7de Laan en de omliggende gemeenschappen.

Twee jongens die terug zijn gekomen nadat ze succesvol aan een afkickprogramma hebben deelgenomen hadden de wens om in het bijzijn van de andere mannen gedoopt te worden. Nadat we dit besproken hadden tijdens de Bijbelstudie avond, waren er meer mannen die graag de doop wilden ontvangen. Dus was het idee om samen met de dominee van een lokale kerk in Strandfontein een aantal avonden onderwijs te verzorgen over de doop en dan bij de lokale YMCA het zwembad in te gaan met daarna een kleine braai. Maar zoals wel vaker hier, lopen de dingen iets anders…. De dominee was twee woensdagavonden verhinderd en het YMCA terrein was toch afgehuurd. Dus het onderwijs is uiteindelijk door ons eigen team verzorgd en we moesten 100 meter uitwijken naar het strand van Strandfontein. Het was nu al minder nieuw voor mij, nadat we ongeveer een half jaar terug ook Ricky hier hadden gedoopt. Maar om daar met een gezelschap bij elkaar te komen voor zo’n bijzonder moment blijft natuurlijk speciaal. Wat een voorrecht om op deze stralende dag getuige te mogen zijn van zo’n belangrijke keuze gemaakt door vijf jonge mannen.

Met de mannen komen we naast de woensdagavond nu ook op vrijdagavond bij elkaar. Deze vrijdagavond is geen tweede Bijbelstudie avond, maar is meer bedoeld om elkaar aan te moedigen om niet met de verkeerde dingen bezig te zijn, want drank en drugs gebeuren ook hier vooral in het weekend. De initiatiefnemers van de vrijdagavond zijn de twee jongens die ook als eerste de wens hadden om gedoopt te worden.

Ander mooi nieuws is dat ons team in de afgelopen maand versterkt is met een sociaal werkster op kosten van de overheid!

Tweede Job-Readiness training afgerond

In samenwerking met The Zanokhanyo Network hebben we eind juni weer een training afgerond om mensen de basic skills te geven om werk te zoeken, vinden en houden. De onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. het zoeken naar vacatures, het sollicitatiegesprek, het schrijven van je CV en sollicitatie-brief, maar ook arbeidsrecht en je verantwoordelijkheden, het zetten van doelen, time management, je eigenwaarde, identiteit, emotionele genezing en waarom karakter belangrijk is. Kortom een hele waardevolle 12 daagse training waarna dit keer maar liefst 19 mensen met een certificaat naar huis mochten. Het was bijzonder om te zien dat dit keer ook een aantal mannen uit onze woensdag- en vrijdagavond groep meededen.

We kunnen nu ook de giften die voor stichting Hosa gegeven worden ontvangen via een aparte rekening, anders dan de giften die we mogen ontvangen voor ons persoonlijk levensonderhoud. Beiden lopen via Jeugd met een Opdracht en giften zijn belastingaftrekbaar. MAAR, als het projectnummer en -naam niet bij de gift wordt vermeld, komt deze niet bij ons terecht. Heb je misschien eerder een gift overgemaakt zonder naam erbij, laat het ons dan even weten.

Stichting JmeO te Heerde NL38RABO 0326 5210 62

o.v.v. Project 2332 7de Laan (persoonlijk levensonderhoud)

of o.v.v. Project 2960 Sponsor Hope (stichting Hosa)

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.