Loading

PROJECTE EMPATHIA Santuari per a gossos a Valls (Alt Camp)

Què és un SANTUARI?

Un Santuari és un lloc on els animals rescatats poden viure dignament la resta de la seva vida.

La finalitat última de tot Santuari és la sensibilització davant el maltracte animal. És per això que s'organitzen activitats i events que poden reunir un gran número de visitants.

En el món actual, on els drets dels animals tenen cada dia més defensors, els Santuaris són llocs molt apreciats.

EXEMPLES,

A Catalunya i a Espanya existeixen actualment diversos Santuaris, alguns molt importants. Generalment són Santuaris per a Animals de granja.

El que nosaltres proposem és un Santuari per a gossos ancians, malalts o en condicions especials. Una modalitat que no existeix a casa nostra.

El que pot diferenciar aquest Projecte d'altres actuacions similars és la filosofia d'inici.

FILOSOFIA DEL PROJECTE

Els gossos són animals domèstics. Entenem que han de viure en família. Volem donar-los un entorn domèstic, allunyat de gàbies i solitud.

El Santuari s'adreça als gossets ancians i/o malalts més vulnerables. En especial es pensa en gossos vells i de mida grossa, possiblement els que més dificultats tenen per a ser adoptats.

Volem dotar als gossets que arribin de tota la dignitat que es mereixen, i que possiblement mai han tingut. Volem que sàpiguen (potser per primer cop) el que és conviure amb persones que tinguin cura d'ells.

I volem que mantinguin la màxima dignitat fins a la fi de les seves vides

Projectem un Santuari que sigui atractiu inclús per a les persones que mai visiten protectores o gosseres pel neguit que els hi produeix el patiment animal. Un lloc plé de racons on seure a llegir o a prendre un té tot gaudint de la companyia dels gossos residents i de la relaxació espiritual que ens aporten

Volem un Santuari que disposi de producció agrícola pròpia i ecològica, tant per consum propi com per vendre els productes de la terra a fi de assegurar el manteniment de les instal·lacions i els iaios acollits.

Ens inspirem en models d'Estats Units, on els gossos recuperats conviuen amb els seus adoptants en grans cases/instal·lacions. Com avançàvem, aquest tipus d'activitats no existeixen al nostre territori.

.

.

PROJECTE EMPATHIA EN 14 NOMS DE GOS..I ALGUN MÉS...

Em presento, sóc Montse Bou, Arquitecta, emprenedora i fundadora del Santuari, juntament amb Rosa Sarrà i Milena González.

El TRASTO va ser el primer gos en arribar a la meva vida. Va ser el perfecte gos arquitecte, sempre present a les reunions, tenia el seu propi lloc a l'Estudi i la seva tasca , controlar les visites.

En aquell moment jo vaig tenir la sort d'aconseguir el que esperava en Arquitectura i Disseny d'interiors.

La TRUFA , la meva companya inseparable, va arribar en un moment complicat de la meva vida.

Tot havia anat bé, fins que van coincidir en el temps una malaltia estranya de pronòstic incert (Degos) generada per l'estrès, un promotor sense escrúpols i la maleïda crisi ( que diuen ja ha acabat...).

La LLUNA es va sumar a la meva petita família en un moment molt especial. Una pèrdua molt dolorosa es va sumar a la meva història, així com un canvi de mentalitat que poc a poc ha anat guanyant terreny. El benestar animal va passar a ser per a mi, una prioritat.

La NUCA i la seva filla adoptiva, l'AGATHA (dos encants) i poc després la MARNIE, un cadellet que buscava una llar, es van afegir al grup durant els 4 anys que vaig exercir d'amfitriona i vaig convertir-me en vegetariana.

Amb l'ajut econòmic d'una colla de bons amics havia posat en marxa un petit i autèntic Bed & Breakfast a Barcelona. Es va posicionar molt bé. Però eren 24h pendent dels hostes durant tot l'any. Poc temps per gaudir de la vida i moltes ganes de canvi.

Agraeixo a aquesta iniciativa i als amics que la van fer possible, l'oportunitat de sortir del pou on em trobava i poder iniciar un canvi de vida ja definitiu.

El DECO va arribar just en aquest moment de canvi ( i en part per celebrar-lo) desde València. Un iaio amb molts problemes, entre ells una obsessió malaltissa per les pedres

En aquest darrer any he adoptat el PIRATA (cadell Albí, sord i cec), la LLUNA jove (estava aquí d'acollida i possiblement serà una bona guia pel Pirata), el TRASTO jove (d'uns bons amics), la JAVA i el PANCHO (desde Córdoba, dos mastins amb una història de maltracte encara evident), el MORTADELO (desde València, també maltractat) , el PRINCEP i el XOU ( desde l'Ametlla del Vallès, un és el més iaio i havia passat 14 anys lligat a una cadena, i l'altre, un Chow-chow pràcticament cec que necessita molt carinyo), l'OSO (un mastí rescatat aquí a prop quan ja es deixava morir) , el JACOB (desde Moià, en fase terminal per metàstasi als pulmons) i l'ESTRELLA i el TRASTETE, dos bretons germans de 12 i 13 anys que necessitaven una llar.

I he tingut en acollida el LEO (feliçment adoptat) , el BONTÉ (un amor), el TRO i el THOR , el HONEY (un bóxer que va anar recuperant la mobilitat i va morir aquí, ben acompanyat), l'ODIN (va arribar amb sarna), la LIAH y la LIZ,........ i fins i tot hem vist néixer 7 cadells a l'habitació de convidats.... un any molt intens.

I és que un cop decidit el canvi, em vaig traslladar a Valls (Tarragona). Venia per fundar un Santuari d'animals de granja. Sempre he pensat que els gossets i gatets han d'estar en família. Però va ser gràcies al Trasto (que va patir un robatori durant 9 nits) i la seva recerca que vaig veure que hi ha massa gossos perduts i abandonats. Molts d'ells iaios. I el Projecte es va reconduir, si els gossos han de gaudir d'una família.. puc crear una família més gran per a acollir-los.

I així va néixer PROJECTE EMPATHIA, el Projecte de la meva vida. La filosofia, simple, donar una vida digna als gossos més vulnerables, malalts, ancians, sempre en un entorn domèstic. Una idea simple, però innovadora. Allunyada de gàbies, aïllament i solitud.

En aquest moment, els 14 supervivents de tots el gossets adoptats, viuen amb mi a un mas, a Valls (Tarragona). Una família especial. A la qual es sumen els amics, els de sempre i els que he tingut la sort de trobar durant aquest temps.

El Projecte de la meva vida s'està transformant en un Projecte compartit. S'està fent realitat gràcies a la il·lusió de la gent que s'ha involucrat en ell. Gent d'àmbits diferents que es complementa de forma que podem assolir tots els aspectes involucrats en el benestar dels nostres iaios i d'altres acollits. Gent amb qui estem fent els tràmits necessaris per a constituir-nos com a Associació sense ànim de lucre. Gent que ens ajuden de forma desinteressada o com a voluntaris.

Esperem afegir més noms al llistat, confirmant que la història segueix...

.

ESTAT ACTUAL I NECESSITATS PER AL NOU SANTUARI

ACTUALITAT

El Santuari porta més de 6 mesos funcionant com a tal de forma privada.

Ens hem constituït recentment com a Associació sense ànim de lucre. Es preveu la constitució d'una Fundació , per a donar més seguretat als donants i a tots els interessats.

També en breu , un cop obert el compte corrent a la banca ètica, es començaran a acceptar socis per al manteniment de les instal·lacions i els gossos adoptats, tot i que ja s'estan rebent nombroses aportacions de particulars, així com donacions de menjar, medicaments, etc..

S'està preparant una pàgina web gràcies a la col·laboració d'una experta. En aquest moment estem publicant a Twitter i Facebook, on regularment augmenta el número de seguidors.

.

Molts dels actuals habitants del Santuari vénen de Protectores nacionals i han estat recuperats de vides terribles ( vigilants de finques, abandonats i maltractats..) alguns s'han rescatat per les seves condicions especials ( cecs, sords..) i d'altres per trobar-se en estat terminal. Per a molts d'ells és el primer cop que dormen en un interior, que no passen fred i que mengen regularment.

S'ha realitzat una inversió important (privada) a la finca i al mas, per a fer-los habitables per humans i gossos.

Donat el canvi d'opinió dels nostre arrendador, que, tot i haver arribat a un acord de lloguer a llarg termini, ara vol vendre la finca ( a un preu desorbitat) , necessitem trobar una nova ubicació.

Un lloc on desenvolupar el projecte amb total seguretat .

En la situació actual és impossible créixer aquí, i necessitem més espais per poder acollir a més gossets necessitats. Per augmentar els seguidors, els donants, és important difondre les arribades, els rescats, i en aquesta situació es difícil d'aconseguir. Per tant, accedir a una nova finca és urgent per assegurar la viabilitat i el creixement del Santuari.

.

NECESSITATS

Seria important per a nosaltres poder seguir a la zona on ens trobem ara, principalment per mantindre l'equip que tant ha costat reunir. Disposem d'un excel·lent veterinari que pot atendre a tots els gossets al Santuari, d'una clínica veterinària on ens trobem com a casa, i de nombroses persones i associacions de la zona que ens ajuden en el dia a dia.

Cerquem una finca rústica, preferiblement en una ubicació discreta i aïllada ,on es pugui establir una activitat. I per tant, necessitarem la superfície mínima que en cada cas marqui la normativa urbanística.

Agrairíem poder accedir a una finca en cessió o amb un lloguer simbòlic i de llarga durada , a canvi de restaurar-la i conservar-la.

Seria convenient que la finca tingués aigua pròpia i una o vàries construccions, on poder instaŀlar-nos i crear diversos habitatges, tant per als gossos com per als seus cuidadors.

Si més no, necessitem una construcció com a habitatge inicial, espai comú i centre de tota l'activitat.

A més, s'han de preveure espais per al tractament dels gossos residents, com zona per a cures veterinàries, magatzems, rentat i perruqueria,...

I també es preveuen espais per als voluntaris i visitants : menjador, petit bar, habitacions.

Podem fer-nos càrrec de la rehabilitació i recuperació de les construccions que ho requereixin.

La nostra proposta es centra en construir espais per als gossos , sempre amb construccions desmuntables ( construcció en palla o contenidors reciclats ) que es puguin distribuir per la finca, i a on els nostres acollits puguin estar sota el control dels seus respectius cuidadors.

Seria recomanable que els cuidadors poguessin conviure 24 hores amb els gossets al seu càrrec, convertint així cada espai en una autèntica llar.

Els cuidadors serien persones voluntàries de llarga durada.

El Santuari podrà funcionar gràcies a ajudes institucionals, a les donacions que es rebin, als seus associats i a la col·laboració de persones en règim de voluntariat, tant pel que fa al manteniment de la finca, com a la cura dels animals allotjats.

.

PROJECTE. EXEMPLE

Aquest és, en síntesi, el Projecte que es va realitzar per a la finca on estem actualment ubicats. Es tracta d'una finca de 1,2 Ha, a Valls, entre Fontscaldes i Picamoixons. La finca disposa d'un mas i un garatge ( que al projecte passa a formar part del mòdul 2)

.

La finca on s’ubicarà el Santuari compleix les condicions d’aïllament i privacitat que son bàsiques per a aquest tipus d’instal·lacions, al mateix temps que disposa de bones comunicacions.

Es mantindrà l'actual zona d'aparcament (AP a la imatge).

El Mas o edificació existent (núm. 1 a la foto) contindrà l’habitatge principal i les zones comuns i de benvinguda de visites.

Els mòduls indicats com a S contindran el magatzem i la zona de rentat, cures veterinàries..

Es proposa la creació d’un MÒDUL que es pugui repetir a la finca. Els mòduls seran contenidors reciclats o construccions en palla (sempre edificacions desmuntables).

Cada mòdul (2,3,4,5 a foto) donarà resposta a les necessitats dels gossos i de les persones que en tindran cura , i gaudirà d’un espai tancat (pati) per a l’esbarjo diari dels gossos.

La finca disposa de diversos camps perfectament definits que permetran la distribució dels mòduls i les instal·lacions respectant visuals, privacitats, circulacions....

Es preveu un màxim de 8/10 gossets per mòdul, depenent de les característiques de cada grup.

A més, es preveu condicionar la zona prop del pou (al torrent) com a zona d’esbarjo comú.

Es destinarà l’espai de les oliveres a zona de passeig i jocs. Es donarà a la zona la condició de JARDÍ SENSORIAL.

SANTUARIS I TERRITORI.

Els Santuaris han de ser llocs d'acollida, tant per als animals que la necessiten, com per a les persones que vulguin gaudir de les seves instal·lacions i la companyia dels animals que hi viuen, o que vulguin col·laborar en el seu manteniment i la vida diària.

És per això que es pot convertir en un important reclam per al territori on s'ubiqui definitivament.

.

Sabem que la recollida d'animals domèstics perduts es un problema per a moltes poblacions. Es per això que es pot pensar en aplicar part dels nostres esforços a habilitar una part de la finca com a protectora d'animals, i col.laborar així amb l'Ajuntament que pugui estar interessat en la proposta. Sempre des-de un punt de vista respectuós i ètic, i comptant amb ajuts i subvencions per a la seva implantació.

.

.

PROJECTE EMPATHIA, ASSOCIACIÓ SENSE ÀNIM DE LUCRE

Partida Les Basses, s.n. 43800 Valls

Inscrita al registre d'Associacions, amb NIF G557083882

Valls, Abril de 2017

Created By
Montse Bou
Appreciate

Credits:

😘

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.