Loading

Europski dan jezika 2021. OŠ ANe katarine zrinski, retkovci

Europski dan jezika se diljem Europe obilježava 26. rujna s ciljem promoviranja bogate jezične i kulturne raznolikosti Europe te poticanja na učenje jezika u školi i izvan nje. Kao i svake godine, i ove smo obilježili taj dan raznim aktivnostima u našoj školi

Već tradicionalno, održana je radionica stranog jezika kojeg učenici nemaju prilike učiti u redovnom programu u školi. Nakon talijanskog, francuskog, mađarskog i znakovnog jezika, na red je došao i turski jezik. Zanimljivu radionicu nam je održao doc.dr.sc. Anđelko Vlašić, profesor s Filozofskog fakulteta u Osijeku. Učenike je naučio reći kako se zovu, prezivaju, koliko im je godina i još mnogo drugih riječi koje su ih zanimale.

Sati engleskog jezika bili su malo posebniji povodom Europskog dana jezika. Učenici petog razreda izrađivali su postere na kojima su crtali i imenovali školske stvari na različitim europskim jezicima te su njima ukrasili razredni pano.

Na izvannastavnoj aktivnosti Kreativni Englezi šestaši su izrađivali straničnike (bookmarkere). Svaki je učenik istražio kako izgleda zastava određene zemlje, kojim jezikom se govori i kako se pozdravlja na jeziku te zemlje, koji je glavni grad te su sve to napisali na straničnicima koje smo zatim plastificirali.

Učenici sedmih razreda su imali slatke sate engleskog jezika jer su pripremali poznati britanski desert Bread and Butter Pudding. Naučili su koji sastojci idu u desert i kako ide postupak, a zatim su se preselili u kuhinju gdje su dobili upute od nastavnice te ih proveli u djelo. Rezultat je bio fini kolač, yummy!

Učenici osmog razreda su uvježbavali kratak dijalog na različitim jezicima. Tako su progovorili norveški, francuski. talijanski, ruski, turski i portugalski. Bili su vrlo kreativni, a kako su se snašli, možete pogledati u kratkim videima na stranici škole:

http://os-akzrinski-retkovci.skole.hr/nastava/aktivnosti/video

Ovogodišnji Europski dan jezika obilježen je i u nastavi njemačkog jezika. Tema je bila njemačke marke automobila, radionica je odrađena sa petim razredom, a održala ju je nastavnica Elizabeta Talanga. Učenici su tijekom interaktivne PowerPoint prezentacije najprije naučili kako se na njemačkom kažu osnovne stvari vezane za automobil i promet kao što su volan, kočnica, kvačilo, semafor, prometna gužva itd. Nakon toga su pored već poznatih marki automobila naučili koje su godine one osnovane, koji grad im je sjedište, također gdje se taj grad nalazi u Njemačkoj te par zanimljivosti vezanih za pojedinu marku automobila. Također su predstavljeni najpoznatiji modeli svake predstavljene marke automobila. Nakon naučenog, učenici su na manjim hamerima u različitim bojama pomoću kolaža i flomastera kreirali svoj budući model automobila i njemu davali naziv i godinu proizvodnje. Našlo se tu svakakvih imena kao što su BMW M4XX2, Audi 666 ili Mercedes E101010, a najudaljenija godina je bila čak 5257.

Povodom Europskog dana jezika učenici 7.a i 7.b razreda su na satima geografije s nastavnicom Emom Špehar izrađivali putovnice europskih država. Crtali su zastave odabranih europskih država i ispunjavali glavne podatke o državama poput glavnog grada, broja stanovnika, površine, jezika i europske regije kojoj država pripada.

Na satu razrednika učenici petog razreda s razrednicom Irenom Sambolić obilježili su također Europski dan jezika. Pogledali su slike tradicionalnih jela nekih europskih zemalja, te vježbali kako stanovnici tih zemalja izgovaraju nazive svojih jela. Tako su se tu našli: austrijski Wiener Schnitzel, belgijski moules-frites, danski ollebrod, britanski Yorkshire puding, francuski pot au feu, njemačke currywurst, grčki gyros, norveški rakfisk, portugalska francesinha, talijanska pizza I druga jela. Nakon što su upamtili većinu naziva, osjetilima su doživjeli pripravljeni jorkširski puding i bečki odrezak, te naučili izgovarati njihove nazive na engleskom i njemačkom jeziku. Slijedilo je glasovanje za jelo koje izgleda najprimamljivije i za jelo koje su učenici najmanje voljni isprobati. Očekivano visoku pobjedu s puno bodova odnijela je pizza, a slijedilo je portugalsko jelo sa šunkom, kobasicom i sirom. Najmanje glasova skupile su danska juha od kruha i piva te norveška sirova usoljena pastrva s lukom i kiselim vrhnjem. Zatim su se učenici poigrali i natjecali tko može povezati slike jela s pripadajućim državama, te imenovati jela. Svi učenici su sudjelovali i bili uspješni, ali jedna skupina je odnijela pobjedu. Zabavili su se, upoznali različitosti i bogatstvo europskih zemalja i na ovaj način te naučili nešto novo.

Nastavnica matematike Antonija Ajhorn je s učenicima 6. razreda obilježila Europski dan jezika tako što su učenici pojedinačno ili u paru kratko predstavili odabranu zemlju te brojili do 10 na jeziku te zemlje. Svaki učenik je izradio i popratni plakat. Tako su učenici učili brojiti na španjolskom, poljskom, talijanskom, mađarskom, njemačkom, engleskom, francuskom, nizozemskom, portugalskom, irskom, češkom i grčkom jeziku.

Kako učenici broje na različitim jezicima možete pogledati u našoj videogaleriji. http://os-akzrinski-retkovci.skole.hr/nastava/aktivnosti/video

Europski dan jezika smo ove godine obilježili bogatije i raznovrsnije no ikad i već se veselimo novim aktivnostima iduće godine. Marina Tomas, prof. engleskog jezika

Credits:

Created with an image by ReadyElements - "abc academic alphabet"