Festival woodstock, coachella, burning man, pinkpop

Festivals en festival mode is niet meer weg te denken in het leven van de jongeren van nu. Elke stad of dorp heeft zijn eigen muziekfestival. Zo heb je in Tiel Appelpop, Breda Barst in Breda, Kwakoe Zomerfestival in Amsterdam, Festival Mundial en Borstrock in Nieuw-Vossemeer.

Sex, drugs and rock&roll

Het meest bekende eerste muziekfestival is het Woodstock festival in 1969. Daar traden veel bekenden op, zoals Joan Baez, Creedence Clearwater Revival, Crosby, Stills, Nash & Young, Joe Cocker, Jimi Hendrix en the Who. Het was een ongekend succes, veel groter dan de organisatoren verwacht hadden. Het was middenin het hippie tijdperk, als tegenbeweging in een roerige tijd. De kleding die gedragen werd had letterlijk weinig om het lijf, er was veel bloot. Het was een tijd dat vrije seks redelijk normaal werd gevonden. Verder werd er kleding gedragen die geïnspireerd was op andere culturen, zoals b.v. de lange jurken en rokken uit India. En veel t-shirts. Dat was voor de eerste keer in de geschiedenis, dit was namelijk van oorsprong gewoon ondergoed.

Er komen veel meer muziekfestivals in de loop van de jaren. Muziek speelt uiteraard een hoofdrol maar intussen gaat ook speciale festivalkleding een rol spelen.

Kate Moss

Kate Moss is hier te zien op een popfestival in Glastonbury in 2005. Met haar wellies banjerend door de modder. Deze foto - die natuurlijk in elk modeblad stond - liet zien dat je er ook in deze omstandigheden toch nog heel leuk uit kunt zien.

En natuurlijk met een kort broekje...

Zo werd een oude stijl nieuw leven ingeblazen. Bohemian, Boho, Boho Chique. Allemaal benamingen die over hetzelfde gaan. Er zijn in deze stijl veel invloeden te vinden uit de hippie tijd; de wijde lange rokken, loshangende jurken, bontgiletjes, grote zonnebrillen en lange loshangende haren. Er wordt ook gesproken over de zigeunerlook, gipsy en soms wordt het ook wel baglady look genoemd.

Sienna Miller, Mary-Kate en Ashley Olsen, Kate Moss en Rachel Zoe dragen en ontwerpen het.

Sienna Miller
Olsen Twins en Rachel Zoe

Op die modestroming en op de festivalmode speelt de H&M in met een reclamecampagne over Coachella. Een zesdaags muziekfestival in Californie, dat in het voorjaar wordt gehouden. Dus ruim voor onze festivals.

H&M reclame

En zo wordt het in die enorme menigte toch belangrijk hoe je eruit ziet, of je ertussen past.

Festival
Coachella

Festivalmode is losvallend, kleurrijk, korte rokjes, broekjes en jurken versus lange rokken, bont, grote zonnebrillen, accessoires, franjes, leren jasjes of giletjes, veel accessoires en (een beetje) bloot.

Coachella
Pinkpop

Burning Man is een festival in de woestijn van Nevada wat gehouden wordt van de laatste maandag in augustus tot de eerste maandag in september. Hier ligt de nadruk meer op een experimentele samenleving. Radicale zelfuiting, zelfvoorziening en geven zijn hier de sleutelwoorden. Iedereen mag dus zijn wie hij/zij wil, mag doen wat hij/zij wil (geweld en drugs zijn verboden) en dat resulteert in een kakofonie van kleur en beeld. Aan het einde van deze week dient er niets over te zijn op het terrein. Alles wordt opgeruimd.

Burning man. Mannen in jurken, bloot, sexy of juist niet, alles mag.
Burning man
Burning man met zelfs een panier.

Rachel Zoe laat zien dat je ook je kinderen gerust in boho style aan kunt kleden.

Rachel Zoe met haar gezin

In Nederland is Danie Bles degene die een duidelijke boho stijl heeft en haar klanten daardoor dikwijls ook.

Danie Bles
Glastonbury Fashion

Festivalmode is dus ontstaan uit de boho chique en hippie stijl en vormt nu opnieuw een eigen stroming waar delen uit de festivalmode weer gebruikt worden als gewone dagelijkse mode.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.