Loading

Zintuigen blog

Het bos

Ik ervaar het bos als een rustige plek waar in tot rust kan komen en gewoon mijn ding kan doen. Alle zintuigen worden aangesproken: voelen, ruiken, horen en zien. Horen: de wind die door de bomen waait, de bladeren die worden meegenomen, en je hoort de vogeltjes fluiten. Het geklets van mensen, het gekraak van bladeren door de wandelende mensen. Reuk: de geur van aarde en verse bladeren. Voelen: de vochtige bladeren, grond de wind die door mijn haren heen waait . Deze plek is voor mij als een tweede thuis. Op dit tijdstip (rond 14:00 uur) in het weekend komen er af en toe mensen voorbij lopen. Als er mensen voorbij komen lopen voel ik me altijd minder fijn omdat ik me dan bekeken voel.
Het bos in de avond. In de avond is er helemaal niemand in het bos want je ziet er niet veel. Je ziet het licht langzaam verdwijnen achter de horizon, en het enige wat je hoort is de autoweg en af en toe geritsel in de bosjes. Doordat het donker is zie je wel de lichten van huizen in de verte. Ook zie je de contouren van het bos want je ziet de kleuren niet echt meer. Je voelt de kou op je lijf, de dampwolkjes die uit je mond komen. Je ziet het gras langzaam aan steeds vochtiger worden.
Bos in de vroege ochtend. Het was een koude ochtend met een laagje ijs op de grond waardoor het bos erg glad was en je er af en toe bijna uitgleed. Soms waaide het. Het enige wat je hoorde waren de vogels en ganzen die overvlogen. De enige mensen die ik tegenkwam waren mensen die hun hond aan het uitlaten waren op de vroege ochtend.

Les 1

In les 1 zijn we begonnen met bespreken van wat van ons verwacht wordt deze periode en wat we de vorige periode geleerd hadden. Daarna hebben we voorbeelden bekeken. Toen zijn we met een groepje een ervaring gaan bedenken voor de volgende les. Als huiswerk moesten we een locatie uitkiezen en daar een veldonderzoek doen.

Wat er goed ging deze les, het goed samenwerken in het groepje voor de ervaring verschillende idee bedacht en samen er een uitgekozen om die volgende week te presenteren. Liep nog niet echt ergens tegen aan. Hoe ik nu verder ga is dat ik de locatie nog een keer ga bezoeken op een ander tijdstip en ga dan nog meer beelden, geluiden, bladeren verzamelen.

Les 2

Zijn we begonnen met het over ons werk van het veldonderzoek te bespreken in twee of drie tallen. Mij werd gevraagd: Wat gaf de uitgekozen plek jou voor een gevoel? Mij geeft de uitgekozen plek een veilig gevoel een deel van mij. Voel me minder fijn op deze plek als ik er veel mensen tegenkom. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat ik me s'avond veiliger/fijner in het bos voel dan overdag want dan lopen er veel meer mensen rond. De meeste mensen hebben dit andersom dus hoe ga ik dit overbrengen. Het veilige gevoel s'avonds in het donkere bos. Daarna hebben we de voorbereiden ervaringen uitgevoerd (de verjaardag).

De verjaardag

Mensen zitten en staan heel statisch om de jarige heen daar word voor gezongen via opgenomen verjaardagsliedjes die we zelf hebben ingezongen. De mensen op de stoelen doen heel statisch de gebaren (zoals handen in de lucht bij hoera). Iedereen die er bij is kijkt de jarige aan met een neutraal gezicht. Wat we terug kregen was dat het benadrukt hoe raar de gewoontes van een verjaardag eigenlijk zijn. Waarom vieren we het zo zoals we het nu vieren?

Wat er goed ging deze week, ik heb nog twee keer mijn locatie bezocht op verschillende tijdstippen. Veel nieuw beelden en geluid verzameld. Ik liep er een beetje tegenaan dat ik niet elke keer de zelfde foto's wou maken op mijn locatie. Ik ga hier op verder door, 3 nieuwe beeldreacties te maken met het onderwerp 'het veilige gevoel s'avonds in het donkere bos.'

Les 3

We zijn deze les begonnen met het bespreken van elkaars werk. Waarom geeft het bos mij een veilig gevoel? Bij mijn kwamen de woorden dichtbij, bekend, vertrouwd, kind zijn en hutten bouwen na boven. Kan ik nog een hut bouwen? Hoe zag de hut van vroeger eruit? Ik heb met de foto's die ik in het bos heb gemaakt hutten gebouwd met papier.

Afgelopen week liep ik er tegen aan dat ik geen tijd had om mijn plan uit te werken in het bos Hier liep ik dan een beetje tegenaan in de les dat ik mijn idee nog niet echt had kunnen uitvoeren. Dus deze week ga ik wel na het bos toe om de foto's te maken.

Les 4

Afgelopen week ben ik aan de slag gegaan met het vertrouwde/veilige gevoel s'avonds in het bos. Dat heb ik geprobeerd over te brengen met de foto hierboven. Door huiselijke elementen mee het bos in te nemen waardoor het bos huiselijk word en thuis voelt bijna iedereen zich veilig/vertrouwd.

Andere resultaten die ik minder sprekend vond van wat ik wou overbrengen.

We zijn begonnen met het bespreken van elkaars werk in groepjes. Over hoe we nu verder kunnen gaan. Wat kan ik doen om het nog meer sprekend te maken? We op het idee om een filmpje te maken want je eindwerk moet een 1-minute filmpje zijn of een zintuigelijke ervaring. Dus mijn idee was om de foto die ik nu heb gemaakt tot leven te brengen door er een video van te maken. Van het dagelijkse leven, maar dan in het donkere bos.

Ik liep er tegen aan dat ik niet wist wat ik verder wou gaan doen dan wat ik had gemaakt (foto) hoe ik daar op verder kon gaan. Komende week ga ik verder op de foto in de richting van video met verschillende taferelen uit het dagelijkse leven. Het uitwerken van mijn idee ging wel goed omdat ik het deze week wel heb uitgevoerd. Ik vond het naar om met een stoel en boodschappentas over straat te lopen omdat ik me dan aangestaard voel omdat ik dan anders zou zijn in hun ogen voor mijn gevoel.

Les 5

Voor de vijfde les ben ik langs mijn oude hutten gegaan in het bos. Ze waren allemaal ingestort/verdwenen. Bij 2 van de 3 hutten was er een boom omgevallen boven op de boom waar de hut tegenaan was gemaakt. De andere hut was verdwenen omdat er gesnoeid was. De middelste hut daar waren nog wel restjes van de hut te bekennen. Het kleine stukje die nog soort van heel was daar onder was de grond ook nog droog en daar lagen ook geen bladeren.

Deze les heb ik mijn werk gepresenteerd op een beamer. De feedback was dat er geen spanningsboog in zat. Hier kan ik op door gaan door van dichtbij dan steeds verder naar achter ik verdwijn steeds meer in de achtergrond. Of voor de volgende keer een projectie van het bos in een kabinetje en daar maak ik dan een hut. Zodat mijn veilige fijne gevoel probeer over te brengen op de andere mensen.

Deze week ging het plannen van het filmpje dat ik wilde maken minder omdat er weinig tijd was om het te maken want me moeder had weinig tijd en de dag erna was ik de hele dag weg. Maar het is gelukt dus daar ben ik heel blij mee. Ik ga voor de volgende keer een zintuigelijke ervaring maken om een heel ander soort ervaring te proberen.