Må forfattere blogge?

Det korte svaret er ’ja, forfattere som ønsker å nå ut til lesere burde blogge.’ Det litt lengre svaret er nei, men det er smart å lage innhold til leseren utenom boka di.

Innhold trenger imidlertig ikke bare være blogg, det kan også være bilder på Facebook eller Instagram, det kan være Tweets, eller noveller som du gir leseren. Det er mange gode grunner til at du bør skape innhold regelmessig. Den viktigste er å gi verdi til kjerneleser, en annen er at du har en ’unnskyldning’ for å minne leseren på at du finnes.

Du trenger ikke blogge hver dag. En gang pr uke er fint, annenhver uke går også an, men ikke sjeldnere enn det. Da er det lett at leseren glemmer deg.

Og for guds skyld, om du ikke har blogget på en stund, ikke forklar i neste blogg. Bare fortsett med bloggingen som om ingenting har hendt.

Så hva skriver du om?

La oss begynne med ting du kunne tenke deg å skrive om. List 5-10 idéer til blogg topics som interesserer deg. Tenk gjennom:

Hva er din ekspertise?

Hva liker du å lese om og kunne tenke deg å skrive om (uavhengig av boken din)?

Hva kan dra oppmerksomhet til boken din?

Hvilke temaer kunne du tenke deg å belyse?

Hva kan du ikke slutte å skravle om?

Så til kjerneleser

Hva er hun/han interessert i?

Hva skaper verdi for henne?

Hva leser han i dag?

Hva deler han/hun på FB/Insta/Pintrest i dag?

Sammenfaller noen av dine og kjernelesers interesser? Finn skjæringspunktet i det du ønsker å skrive om og det kjerneleser er virkelig interessert i. Her skaper du MAGI.

Disse spørsmålene kan hjelpe deg på vei:

Hva er tema(er) i boken din?

Hvilke karakterer vil leseren ønske å høre mer om? Hva er deres backstory?

Hva ønsker kjerneleser å vite om deg?

Hva er din backstory?

Hvorfor begynte du å skrive?

Hva elsker du med å skrive?

Hva elsker du med akkurat dette temaet du skriver om?

Bor du på et spesielt sted?

Har du en hobby som kjerneleser deler?

Har du vært på reiser kjerneleser kunne være interessert i?

Hvor finner boken din sted? Kan du skrive om det?

Er det noe i lokalsamfunnet ditt som kan linkes tilbake til boken?

Noe i media som er aktuelt?

Husk at bloggen skal få leseren interessert i boken UTEN at du prøver å pushe salg, men at ikke alle blogginnleggene skal handle om deg og boken din.

Tenk ALLTID verdi til kjernleser. Om du er usikker på hva kjerneleser er interessert i gå tilbake til skjemaet og jobb videre med profilen til kjerneleser.

Skriv ned minst 40 bloggidéer til å begynne med.

Du skal ha det morsomt med bloggen din, kose deg med det du skriver. Akkurat som når du skriver bok skal leseren av bloggen føle at dette er en reise han eller hun er med på eller et party de er invitert til hvor du digger å være.

Bruk vennefilter. Dvs. snakk til leseren som du gjør til ei venninne (og kjenner du kjerneleser godt sitter dette fort med litt trening.) Skriv du (ikke dere) bruk en avslappet tone, og tenk deg én person du skriver en mail til. Skriv (eller snakk om du velger videoblogg) på en måte som vekker følelser hos leseren.

Eks. Om du skulle fortelle om Game of Thrones til en som aldri har hørt om serien før så kunne du si:

GoT er en serie basert på bøkene til George R.R. Martin. Den har blitt en populær serie som går på HBO hvor mange dør og drager av og til dukker opp. Ta en kikk om du har tid.

Eller du kan si:

Denne serien MÅ du bare se! Hør her, Ta det beste fra Ringenes herre, miks med utallige juicy intriger og tonnevis med sex så har du Game of Thrones. Filmingen er så rå at du bare blir dratt rett inn i de utrolige kamp scenene, og plot-twistene så uventede at …. Vel, la meg si det sånn: Du er garantert å bli hekta. Nevnte jeg at det var tonnevis med sex?

Samme serie, men bare den ene sekvensen trigger. Tenk på hvordan du kan skriver så reaksjonen er Wow, istedenfor gjesp.

Egentlig er det ikke så vanskelig bare tenk på noe du er virkelig gira på og fortell med samme entusiasme som du ville gjort til ei venninne. Tenk også på at i et vennespråk er ikke nødvendigvis ordene eller gramatikken perfekt. Dette er ikke litteratur, det er en blogg som har en helt annen misjon.

Helt til slutt. Om du virkelig hater å blogge, så ikke gjør det. Da er det bedre å finne andre måter å lage innhold på. Kanskje du skal prøve Facebook live, eller hva med podcast?

Poenget er å kommunisere med leseren på en autentisk måte så både du og kjerneleser blir inspirert.

Credits:

Created with images by FirmBee - "office notes notepad"

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.