Loading

Samefolkets dag Tips til ulike filmer du kan vise i klasserommet 6. februar

Forsidebilde hentet fra filmen Giitu av Olve Aslaksen

På Filmrommet finner du flere filmer om samisk språk og kultur som passer godt å bruke i undervisningen!

Veiviseren (Ofelas på samisk) var en sensasjon da den hadde premiere i 1987. Ikke bare var det en actionfilm som kunne hevde seg med de beste amerikanske, men det var også en fortelling om moral og mot, og den satte en minoritet i søkelyset.

Legenden om unggutten Aigins kamp for å redde seg selv og sitt folk fra de hensynsløse Tsjudene hadde gått i arv i Finnmark i nær 1000 år. Å lage en film på samisk ble først sett på som urealistisk, men da Nils Gaup til slutt lykkes etter mange års motgang skulle filmen vise seg å bli den største internasjonale suksessen en norsk film noengang hadde hatt. Filmen ble Oscarnominert for Beste utenlandske film i 1987.

Det følger med Filmstudieark til Veiviseren

Min mors hemmelighet (dokumentar, 2009) er en film om å finne sin identitet, den harde statlige fornorskingspolitikken og om skam og fortielse.

Min mors hemmelighet vant samisk filmpris i 2009 og har høstet flere utmerkelser.

I Familiebildet får vi servert et ærlig og personlig portrett av en familie som har skjult på en mørk hemmelighet etter krigens herjinger. Regissør Yvonne Thomassen prøver å glede bestemoren på 94 år som har ett siste ønske, nemlig å samle familien til et nytt familiebilde. Men det skal vise seg å ikke være så lett.

Dokumentaren vant publikumsprisen under Eurodok i 2013.

Det er lite som er "typisk samisk" ved kortfilmen Hilbes biigá. Likevel speiler denne kortfilmen ung samisk virkelighet i dag. Hilbes biigá er en pønkete roadmovie om vennskap, seksualitet, grenser, press og ikke minst lengsel.

Her får du oppgaver og kompetansemål du kan bruke sammen med Hilbes biigá.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.