Loading

Tisch von MW 25 jaar stedenband met mörFelden-walldorf

Op 6 en 7 mei 2017 vieren we 25 jaar stedenband met de Duitse plaats Mörfelden-Walldorf
De buttons waarmee we toegang krijgen tot de Tisch van MW

De voorpret begint al op donderdag 4 mei, wanneer een "dikke" enveloppe op de deurmat valt met daarin de uitnodiging voor het bijwonen van de Tisch van Mörfelden-Walldorf op zondag 7 mei. Wat er gaat gebeuren weten we niet, maar dát er iets gaat gebeuren is zeker. In de uitnodiging staat "7 verschillende gangen met tussendoor muzikale en andere verrassingen". Maar voor het zover is moeten we eerst nog een aantal andere dingen regelen. Want het programma wordt met de Tisch afgesloten, maar al vanaf zaterdag zijn onze Duitse gasten in Wageningen. Een kleine delegatie komt zelfs al vanmiddag, om 4 mei met ons te herdenken en 5 mei mee te vieren.

Zaterdagmiddag, ontvangst in Beeldengalerij Het Depot

Het bezoek van de Duitse delegatie begon op een markante plek in Wageningen: Beeldengalerij Het Depot. Hier, aan de Arboretumlaan in Wageningen, was ooit het botanische onderzoekscomplex van de Universiteit gevestigd. Nu is dit gebouw omgetoverd tot een beeldengalerij.

Beeldengalerij Het Depot is een museaal podium voor de hedendaagse beeldhouwkunst en stelt daarbij de ontplooiingskansen van de kunstenaar centraal: van mensen voor mensen. De collectie beelden bestaat uit torsen en fragmenten van het menselijk lichaam.

Het fijne van een bezoek aan het depot is dat beelden aangeraakt en betast mogen worden. een bijzondere ervaring, want daarmee wordt voelen een extra aspect van kunst ervaren.

Opening fototentoonstelling "Ontmoeten"

Na het bezoek aan Het Depot ging men te voet op weg naar Ons Huis, een locatie van Solidez, waar ontmoeten centraal staat. Hier worden verbindingen gelegd en activiteiten georganiseerd voor veel verschillende groepen inwoners van Wageningen. Een mooie locatie om een fotoexpositie met het thema Ontmoeten te tonen.

16 fotografen, 10 uit Wageningen en 6 uit Mörfelden-Walldorf, hebben 20 foto's gemaakt naar aanleiding van het thema. Waarbij in het overleg de banden tussen beide fotoclubs ook werden aangehaald, waarbij al gesproken is over toekomstige samenwerking in exposities. Een mooi voorbeeld hoe samenwerking met verenigingen en clubs met onze partnerstad kan werken.

Eten bij Rumah Kita

Uiteraard moet ook de inwendige mens verzorgd worden tijdens een weekeinde met veel activiteiten. Rumah Kita, het Verpleeghuis Rumah voor Indische en Molukse ouderen in het centrum van Wageningen huist 160 Indische en Molukse ouderen uit heel Nederland.

In het sfeervolle restaurant van Rumah Kita vindt dagelijks de ‘kumpalan makan’ plaats. Er staat dan een verse, zelfbereide Indonesische maaltijd op tafel. Daar wilden we onze Duitse gasten ook graag kennis mee laten maken en dus werd Rumah Kita gevraagd een Indisch buffet te maken.We hebben er heerlijk gegeten. En wat een prachtig versierd toetjesbuffet was er gemaakt!

Burgemeester Becker van Mörfelden-Walldorf kreeg uit handen van Burgemeester Van Rumund een beeldje van Jits Bakker aangeboden, om de vriendschapsbanden te versterken. Ook was er een presentje voor Käte Klopper, die op 4 mei 80 jaar oud is geworden, en zich al ruim voor de start van de Stedenband inzette voor de vrouwengroepen en de vredesbeweging. Zij werd door Burgemeester van Rumund in het zonnetje gezet. Aan het einde van de avond werd er nog even gedanst en gezongen met de band. Het was een mooie avond.

Excursie naar het bijenhuis en bienenhotel Wageningen

In Mörfelden-Walldorf staat een bijenhotel. Die bestaat segmenten van een holle boomstam met aan de binnenzijde gaatjes waar bijen kunnen nestelen en overwinteren. In Wageningen staat er ook één. Deze bestaat uit de andere delen van de boomstam die voor het eerste bijenhotel is gebruikt. Zou je deze twee bijenhotels samenvoegen, dan is de boomstam waar ze uit gemaakt zijn weer compleet.

Uiteraard willen onze Duitse bezoekers graag het zusje van hun bijenhotel zien. Dus wat doen je dan... Je vraagt de buschauffeur drie keer de rotonde te nemen, zodat iedereen een goede blik kan werpen op het hotel. Nou ja iedereen.... De mensen aan de rechterkant van de bus

Rondleiding door het nieuwe gemeentehuis

We hebben een rondleiding door het nieuwe stadhuis gekregen van de burgemeester zelf. Hij heeft beeldend uitgelegd hoe de nieuwe handenwassystemen in de toiletten functioneert (er wordt per jaar een half gemeentehuis aan water bespaard op deze manier) en natuurlijk moesten we dat allemaal proberen.

Daarna zijn alle ruimtes, vergadermogelijkheden (onder andere hangstoelen en zitzakken) nauwkeurig onderzocht alvorens de 'eigen' vergaderzaal bekeken werd. Eigen zaal ja, er is in het Wageningse gemeentehuis een vergaderzaal met de naam "Mörfelden-Walldorf", getuige het bordje in de gang. Ook de nieuwe kantine, de trouwzaal en het kantoor van de burgemeester werden getoond. Onze Duitse gasten waren onder de indruk van de wijze waarop het stadhuis verbouwd was en genoten van de manier waarop aan alle details aandacht was gegeven.

Tisch von Mörfelden-Walldorf

En dan het hoogtepunt van het weekeinde: de tafel van W. Deze keer omgedoopt tot de Tisch van MW. Hier konden de Duitse gasten kennis maken met een heleboel Wageningers die affiniteit hebben met Duitsland, en dan met name met onze partnerstad. Onze gasten hadden asperges (het is het seizoen), bratwurst en erdbeerenmarmelade meegenomen, streekproducten die in de wijde omgeving van Mörfelden-Walldorf bekend zijn. De Wageningse koks hebben hier een heerlijk 7-gangen menu mee samengesteld. We hebben heerlijk gegeten en genoten van een niet alledaagse presentatie van theater, muziek en dans.

Credits:

Ingeborg Leeftink

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.