Loading

Kattencafé verkoopt kerstkaarten

Bron foto's: Amanda van Loon

GRONINGEN – In december kan je naast koffie of thee drinken ook bij kattencafé “Op zijn Kop” terecht voor kerstkaarten. Naast de gewone kaarten zijn met kerst speciale katten kerstkaarten te koop. De opbrengst is voor het onderhoud van de katten.

Kattencafé ’s zijn een relatief nieuw fenomeen binnen de horeca. De trend  verspreidt zich razendsnel over de hele wereld en inmiddels zitten er ook al twee in Groningen. Het Kattencafé concept bestaat al ruim twintig jaar en komt oorspronkelijk uit Azië. Inmiddels zijn er al meer dan 200 kattencafé ’s over de hele wereld. In 2015 opende het eerste kattencafé van Nederland, en Kattencafé Op z’n Kop volgde in februari 2016 als tweede van Nederland in Groningen.

De eigenaresse van "Op z’n Kop" in Groningen is Hielkje Wester (27). Hielkje is opgegroeid in een klein familie bedrijf en droomde er als klein meisje al van om ook een eigen zaakje te starten. “Ik wilde een plek creëren waar mensen graag komen, gemakkelijk met anderen in contact kunnen komen en waar ze met een glimlach weer weggaan. Ik ben gek op dieren en heb zelf altijd katten als huisdier gehad”, vertelt Hielkje. Toen ze had gelezen over het kattencafé concept dacht ze: dat moet Groningen ook hebben!

“Ik heb mijn kattencafé financieel op kunnen starten door middel van crowdfunding en daarnaast hebben geld van de bank geleend. Op dit moment zijn onze meeste verkochte producten warme dranken.”, vertelt Hielkje.

In deze onderstaande video krijg je een impressie van het kattencafé

Kattencafé "Op z’n Kop" is ingericht als een huiskamer waar je onder het genot van een broodje, taartje met een kopje koffie of thee kunt genieten van de katten. Achterin het café is een privéruimte voor de katten ingericht waar ze via een poezen-tunnel naartoe kunnen als ze even geen zin in aandacht hebben. “In het café liggen allerlei attributen waar de katten en jij zelf mee kunnen spelen. Het is een waar kattenparadijs met langs de muren allerlei loopplanken. Dit hebben we de ‘catwalk’ genoemd. We hebben ook overal slaapplekjes voor de katten. Je kunt er heerlijk ontspannen op de lekkere stoelen en banken. Je hoeft er even helemaal niets. Ondertussen kan je de katten lekker aaien en lachen om hun capriolen”, zegt Hielkje.

De café katten heeft Hielkje niet zelf uitgekozen, maar zijn geselecteerd door het dierenasiel Adventure uit Kootstertille. “De katten voor ons café moesten echt van mensen houden en een beetje lui zijn, omdat ze niet naar buiten kunnen. Ook moeten ze van het gezelschap van andere katten houden en goed in een groep kunnen leven. De tien katten die nu bij "Op z’n Kop" wonen leven heel harmonieus met elkaar, dus daar is het dierenasiel erg goed in geslaagd”, aldus Hielkje.

Sommige katten in het café hebben wat speciale zorg nodig. Zo is er een kat met een hartaandoening die daarvoor gepaste medicatie krijgt, een kat met een eiwitallergie die antiallergisch voer krijgt, en een kat die vanwege overgewicht op dieet is. “We werken samen met De Kattenkliniek in Groningen. De dierenarts komt iedere maand langs voor een periodieke controle. We doen er alles aan om de poezen de beste zorg te kunnen bieden”, vertelt Hielkje.

Met het kattencafé en de lieve poezen die er wonen wil "Op z’n Kop" een visitekaartje zijn voor alle andere katten die nog in het asiel zitten en op zoek zijn naar een fijn nieuw thuis. “Er zijn misschien mensen zijn die na hun bezoekje aan "Op z'n Kop" worden aangestoken door al deze kattenliefde en ineens mogelijkheden zien om zelf ook een knuffelige viervoeter uit het asiel te adopteren. Met name poezen op leeftijd of met een speciaal dieet zijn moeilijker te plaatsen door het asiel. Ik hoop dat het kattencafé eraan kan bijdragen dat deze poezen een fijn nieuw thuis vinden”, stelt Hielkje.

Het kattencafé is zeker een plek waar je eens geweest moet zijn. Het sfeertje in het café, de katten, het en de ruime keus aan thee en koffie zorgen ervoor dat iedereen zich er makkelijk thuis kan voelen en je gaat -inderdaad- met een grote glimlach op je gezicht weer weg.

Door: Amanda van Loon

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.