Loading

Teknologi- og industrifag Ås videregående skole

For deg med interesse for mekanikk og hvordan tekniske ting virker - og har et ønske om å jobbe på verksteder, med kjøretøy, på skip eller i annen industri

VG1 Teknikk og industriell produksjon

Vg1 er felles for alle elever som velger mekaniske og elektro mekaniske fag. I løpet av Vg1 får elevene innføring og veiledning i sponfraskillende verktøy og bearbeiding, sammenføyningsteknikk og reparasjonsteknikk.

Elevene lærer tegning på data, to- og tredimensjonalt. Vi kan tilby det noe av de nyeste og mest moderne maskiner for sveising og maskineringsteknikk. Vi har siste generasjonen roboter (Industri 4.0) og vi benytter oss også av VR/AR (Virtuar/Augmented Reality) i opplæringen.

Yrkesfaglig fordypning (YFF) organiseres som en breddedel ved skolestart, der elevene kommer innom alle avdelingens programområder på Vg2. I november velger de en dybdedel å gå videre med der de arbeider innenfor sitt spesielle interessefelt.

Sjekk ut hvordan årets Vg1-elever opplever skolehverdagen på utdanningsløpet Teknikk og industrifag:

VG2 Arbeidsmaskiner

Her skaffer du deg grunnlag for arbeid med vedlikehold og reparasjoner av arbeidsmaskiner for landbruk og anleggsvirksomhet. Det er både teori og praktisk undervisning i hydraulikk, styringsteknikk og motorteknikk. Feilsøking foretar vi på traktorer, truck og minigravemaskin.

I løpet av skoleåret foretar vi heloverhaling av dieselmotorer. I 2013 kom ny, moderne industritruck, som gjør at vi også retter oss mot reparasjoner og vedlikehold i dette feltet. Vi har muligheter for effektprøving av motorer på nytt dynamometer. Utplassering av elever i bedrift skjer høst og vår. Det er høy aktivitet i markedet, og stor etterspørsel etter lærlinger

VG2 Kjøretøy

Kjøretøyfaget gir mulighet for å arbeide med vedlikehold av lette og tunge kjøretøy. Programfagene innenfor kjøretøy dekker vesentlige emner som motorlære, motorstyring, bremser, drivverk og understellsteknikk og bilelektro. To elever arbeider ofte sammen. IKT brukes aktivt i alle fag og er sentralt i feilsøking i verkstedet.

Utplassering i bedrift skjer høst og vår. Vi samarbeider med ledende opplæringskontorer i bransjen. Hovedpartnerne er Volkswagen, Toyota og Volvo, med biler, diagnoseverktøy og oppdatering for lærere og elever. Vi bruker elektronisk opplæringsbok, og har apper til bruk på smartphone og IPad.

VG2 Bilskade, lakk og karosseri

Her kan du utdanne deg til bilskadereparatør (oppretter), lakkerer eller karosserimaker. Undervisningen skjer i nytt verksted med topp moderne utstyr. Vi har små og store rettejigger for bilskader så vel som lakkboks med tilhørende blanderom. Dessuten utfører vi spotrepair/micropaint, og både lærere og elever oppdateres fortløpende på nytt utstyr og nye teknikker.

VG2 Industriteknologi

På Vg2 Industriteknologi utdannes du mot lærekontrakt i fag som produksjonstekniker, industrimekaniker, CNC-operatør, sveiser eller låsesmed. Det er stor etterspørsel etter fagutdannet personell med mekatronikk bakgrunn. Skolen samarbeider med flere opplæringskontorer, som sammen dekker de aller fleste fag innen industriteknologi. Vi arbeider også med elektriske industriinstallasjoner, automatisering, programmering og simulering av prosesser innenfor hydraulikk og pneumatikk.

3D Konstruksjon i SolidEdge
3D Konstruksjon i SolidEdge
“Dette er en flott linje - store og fine klasserom, proppfull av moderne utstyr, og supre lærere! Om du kan mye eller lite fra før, er læringspotensialet stort uansett. Med lærere som alle har ulik fagbakgrunn får du svar på det meste! Jeg valgte selv TIF VG1, så Industriteknologi VG2. Deretter var jeg lærling hos K-tech i Kongsberg, hvor vi holdt på med overhaling av Sea King helikoptergirkasser. Etter to år i lære, tok jeg fagbrev som Industrimekaniker. Uansett hvilket fagbrev du bestemmer deg for å ta, er mulighetene store- Norge trenger flere fagfolk! Så vær smart, velg TIF på Ås Videregående skole!”

Christian Storvand, tidligere TIF-elev

Har du fler spørsmål knyttet til dette yrkesfaglige løpet?

Ta kontakt med avdelingsleder for teknologi- og industrifag:

Tor Gunnar Karterud torgunnark@viken.no/64976762

Vil du vite mer om de andre utdanningsløpene vi kan tilby på Ås videregående skole? Klikk deg inn:

Yrkesfaglige løp:
Studieforberedende løp: