Loading

Et helt år med fiske døgnet rundt Jostein Barlaup (19) lever og ånder for fiske. På Skogn Folkehøgskole får han drømmen oppfylt.

- Jeg hadde verken veldig lyst til å starte direkte på studier eller visste hva jeg skulle studere. Å jobbe virket i tillegg litt kjedelig, sier 19-åringen fra Fana i Bergen.

Fiskeeldorado

Eventyrlysten førte ham til Trøndelag hvor han nå er elev på fiske og friluftsliv i Norge og Europa ved Skogn Folkehøgskole, en spesialdesignet linje for unge menn med en glødende interesse for alt innen fiske. Skolen ligger i en liten bygd i Nord-Trøndelag med umiddelbar nærhet til både fjord og fjell, cirka sju mil nord for Trondheim.

- Jeg elsker å fiske og hadde lyst til å gjøre noe annet enn sportsfiske. Noe nytt og spennende, og teste ut forskjellige fangstmetoder. Dessuten virket Skogn som et bra sted å drive jakt og fiske, med nærhet til innsjøer i fjellet og Trondheimsfjorden, forteller han.

Alle blir sett

Den varme mottakelsen sørget for en myk overgang fra en tygg tilværelse hjemme i Fana til den første perioden som hybelboer.

- Lærerne er veldig flinke til å få elevene til å føle seg hjemme her. De ser ikke på deg som en elev, men som er person. Og blant elevene er det mange ulike personligheter. Det er rom for alle, forklarer Jostein.

- Skolen har fine fasiliteter og de på kjøkkenet er veldig flinke. De lager all maten fra bunnen av og serverer oss fire måltider hver dag. Det er rene luksusen, smiler han.
Jostein Barlaup (19), Bergen

Vil lære fluefiske

Det sosiale er minst like viktig som det faglige utbyttet av året på folkehøgskole, ifølge 19-åringen.

- Det er alltid noe som skjer på skolen, om det er organisert eller ikke. Noen spiller kort, sjakk eller brettspill i kantina, ser serier og film på TV-stua eller trener. Vi har også valgfag og andre faste aktiviteter. Det er bare å velge og vrake i ting å finne på.

19-åringen fra Bergen er klar på hva han vil få ut av dette året på folkehøgskole.

- Jeg har et sterkt ønske om å lære meg fluefiske og andre fiskeformer. Bare det å være ute i naturen, på dagsturer og få nye opplevelser. Ved siden av det praktiske og faglige, håper jeg å finne ut av hva jeg skal gjøre videre og kanskje åpne meg mer som person.
Naturopplevelser og fiske i inn- og utland er noe av det man får oppleve på Skogn Folkehøgskole.

Laksefiske i Skottland

Høydepunktet i skoleåret er som hos de fleste av elevene som går på fiske og friluftsliv i Norge og Europa på Skogn folkehøgskole, nemlig studieturen til utlandet.

- I høst var vi på Marlinfiske, en type sverdfisk, i Portugal. Det var em stor opplevelse selv om vi ikke fikk noen sverdfisk på kroken. I april skal vi til Skottland på laksefiske og så gleder jeg meg til å teste ut kveitefiske. Vi skal sette ut en line på 580 meter i Trondheimsfjorden. Det blir spennende å se om vi får noe fangst, sier Jostein.

Et lærerikt år

På spørsmål om han kan anbefale jevnaldrende å søke folkehøgskole, er han ikke i tvil.

- Hvis man er klar for nye utfordringer og et lærerikt og ikke minst sosialt år, er det absolutt å anbefale. Det virker som alle trives her på skolen. Skogn er ikke akkurat noe storby, men det er fantastisk fin natur her. Så kan man jo alltids ta toget til Trondheim i én og en halv time om man vil inn til byen en tur. Vi har alt vi trenger her og mere til.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.