Loading

Ανασκόπηση Off The Grid 2017

Το Off The Grid συστήθηκε στο κοινό ως μία πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση και ανάδειξη του νέου εγχώριου μουσικού ταλέντου.

Για δύο ημέρες το Impact Hub Athens μετατράπηκε σε music hub, όπου περισσότεροι από ογδόντα μουσικοί, μουσικόφιλοι και επαγγελματίες του χώρου συναντήθηκαν για να συζητήσουν θέματα της τοπικής μουσικής σκηνής, να ανταλλάξουν ιδέες, να μοιραστούν τις γνώσεις τους αλλά και να ακούσουν νέα μουσική από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Για όσους δεν ήταν, αλλά και για όσους ήταν εκεί, σε αυτή την ανασκόπηση συνοψίζουμε όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του διημέρου.

OTG ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ

Λίγο μετά το μεσημέρι, Off Gridders από όλη την Ελλάδα άρχισαν να καταφθάνουν στον χώρο του Impact Hub, προμηθευόμενοι το πρόγραμμα του διημέρου και γεμίζοντας σιγά-σιγά την αίθουσα.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, η ομάδα του Off The Grid μίλησε για την ιστορία, τους στόχους και τις φιλοδοξίες του εγχειρήματος , ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στην υλοποίησή του και παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα.

Ύστερα από τη σύντομη εισαγωγή, ο Georges Perot ανέβηκε στη σκηνή.

Georges Perot | Music Moves Europe

Πρώτος ομιλητής του Off The Grid, ο Georges Perot, ο άνθρωπος που έφερε το θεσμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Ελλάδα και ο συνιδρυτής δύο σημαντικών Ευρωπαϊκών δικτύων για τον κλάδο της μουσικής, το ELMA και το NIMPE.

Χαρακτηρίζοντας το Off The Grid ως μια πρωτοβουλία η οποία μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους της μουσικής, τόνισε πως ο κλάδος στη χώρα μας πάσχει κυρίως στην χάραξη στρατηγικής. Μίλησε για την τάση που παρατηρείται στην επιχειρηματικότητα σε σχέση με τον κλάδο της μουσικής και τις ευκαιρίες που αυτό φέρνει.

Για να μετατραπεί η ενασχόληση με τη μουσική σε ένα βιώσιμο επάγγελμα, ο Perot παρότρυνε τους νέους μουσικούς να ενημερώνονται συνεχώς στο αντικείμενό τους, αποκτώντας μία περισσότερο επιχειρηματική προσέγγιση και φυσικά να συνεχίσουν να ονειρεύονται και να τολμάνε.

Το Off The Grid έχει τη δυνατότητα να ενώσει ανθρώπους από διαφορετικές ηλικίες και άρα να βοηθήσει στον σκοπό που είναι: οι μουσικοί να είναι και να ζουν ακόμη καλύτερα.

Georges Perot

Kafka Takes Notes (Κατερίνα Καφεντζή) | Χαρτογραφώντας το Ελληνικό Ηχητικό Τοπίο

Στη συνέχεια η Κατερίνα Καφεντζή (Kafka), δημοσιογράφος, σεναριογράφος, μουσική επιμελήτρια και ραδιοφωνική παραγωγός του En Lefko 87.7, ήρθε στο Off The Grid με το πρωσοπικό της project Kafka Takes Notes και παρουσίασε στο κοινό το φιλόδοξο έργο χαρτογράφησης του σύγχρονου ηχητικού τοπίου της χώρας μας.

Έχοντας καταγράψει -έως σήμερα- 867 ονόματα μουσικών σχημάτων, τόνισε πως κάτι συμβαίνει στον χώρο αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να βρίσκεται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Κρήτη, η Kafka ανέφερε μερικά απρόσμενα ευρήματα, όπως για παράδειγμα ότι στη Λάρισα εντόπισε πολλή κλασσική μουσική. Επιθυμία της θα ήταν, να δει χάρτες στο μετρό με LED λαμπάκια που αναβοσβήνουν κάθε στιγμή που γίνονται live ανά την χώρα. Θέτοντας το ερώτημα πως μπορούμε να βοηθήσουμε την ελληνική σκηνή σήμερα, πρότεινε να κάνουμε γνωστούς στο εξωτερικό τους Έλληνες μουσικούς σε κάθε ευκαιρία που μας δίνετε. Ένας άλλος τρόπος είναι να φέρνουμε μουσικούς από έξω να παίξουν με ελληνικές μπάντες.

Καλώντας στη σκηνή τον Αλέξανδρο Δανδουλάκη, μουσικό που έχει ασχοληθεί με διάφορα είδη, έκλεισαν αναφέροντας πως ο μουσικός του σήμερα δεν έχει γεωγραφική βάση λόγω των νέων τεχνολογιών και μέσων και ότι η σημαντικότερη πρόκληση είναι η υπερπληροφόρηση· το κατά πόσο ένας νέος καλλιτέχνης θα χαθεί μέσα σε αυτήν ή θα την αγκαλιάσει.

ένας τρόπος για να βοηθήσεις εδώ τους ντόπιους -μουσικούς- είναι να τους κάνεις γνωστούς όταν ταξιδεύεις εκεί έξω

Κατερίνα Καφεντζή (Kafka)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ | Τι απασχολεί τους νέους μουσικούς σήμερα - Οι Προκλήσεις

από τους Process Makers

Ύστερα από τις ομιλίες των Georges Perot και Κατερίνα Καφεντζή οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να δουλέψουν σε μικρές ομάδες με στόχο να αναδείξουν τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι μουσικοί σήμερα.

Υπό την καθοδήγηση του εισηγητή Οδυσσέα Βελέντζα και χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του World Café, οι συμμετέχοντες διαμόρφωσαν διαφορετικές ομάδες έτσι ώστε να μπορέσουν να αλληλεπιδράσουν με περισσότερα άτομα και να ανταλλάξουν τις σκέψεις τους. Στο τέλος, μέσα από μια διαδικασία ομαδοποίησης αναδείχθηκαν οι σημαντικότερες προκλήσεις.

Οι προκλήσεις των νέων μουσικών σήμερα

  • Η επιλογή ταυτότητας
  • Να βρεις κοινούς στόχους (σε μια μπάντα)
  • Να μάθει ο κόσμος τη δουλειά σου (promotion)
  • Η δικτύωση
  • Η αμφίδρομη εκπαίδευση μουσικών και κοινού
  • Η έλλειψη συλλογικού οργάνου (κυρίως για νομική υποστήριξη σε θέματα copyright, αμοιβών)
  • Να είσαι συγχρονισμένος με το τώρα
  • Χάνεται το Rock n’ Roll \m/

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ | Just Cause & Άλλη μια μπάντα από τη Νότια Ντακότα

Η πρώτη ημέρα του Off The Grid έκλεισε με δύο νέες μουσικές προτάσεις από Αθήνα και Πάτρα. Γνωστοί χώροι πολιτισμού κλήθηκαν να επιμεληθούν το συανυλιακό πρόγραμμα, με θέμα - προτείνετε τη next best thing μπάντα της πόλης σας.

Και κάπως έτσι γνωρίσαμε τους Άλλη μια μπάντα από τη Νότια Ντακότα ως πρόταση του Six D.o.g.s από την Αθήνα και τους Just Cause από την Πάτρα ως πρόταση του πολυχώρου Συνδετήρα.

OTG ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

Η δεύτερη ημέρα του Off The Grid ξεκίνησε το πρωί με μία σύντομη παρουσίαση όσων έγιναν την πρώτη ημέρα καθώς στόχος ήταν οι προβληματισμοί και οι προκλήσεις που αναδείχθηκαν να τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις που θα ακολουθούσαν .

Και πράγματι, με την πρώτη ομιλία από τον Στυλιανό Τζιρίτα, θίχτηκαν θέματα όπως η διαμόρφωσης ταυτότητας και η προώθηση της μουσικής, τα οποία προηγουμένως εντοπίστηκαν ως προκλήσεις.

Στυλιανός Τζιρίτας | Η τεχνοτροπία και ο στυγνός ρεαλισμός του DIY

Η εκρηκτική παρουσίαση του αρθρογράφου, ραδιοφωνικού παραγωγού του Στο Κόκκινο 105,5 και ιδρυτή του label A man out of a man, Στυλιανού Τζιρίτα, κάλυψε το θέμα της DIY κυκλοφορίας από την επιλογή του format, ως τη διανομή και την επικοινωνία του ηχογραφήματος.

Επικρατεί η άποψη πως στο DIY υπάρχει ταβάνι στις πωλήσεις. Με παραδείγματα από τους REM και τους Crass, ο Στυλιανός διέψευσε αυτήν την πεποίθηση. Οι συγκεκριμένες μπάντες είχαν ξεκάθαρη ταυτότητα και αυτό τους βοήθησε να καθορίσουν τους δικούς τους όρους, ακόμη και στις συνεργασίες τους με μεγάλες δισκογραφικές.

Σχετικά με την ελληνική πραγματικότητα, στήριξε πως οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα μπορούν να ακολουθήσουν δύο δρόμους. Είτε το εξωτερικό, όπου οι εταιρείες αναλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο management των καλλιτεχνών, είτε την Ελλάδα με labels όπως η ιδιαίτερα ενεργή, Inner Ear.

Στην αγορά υπάρχει τάση με το βινύλιο και την κασέτα. Επομένως, θα πρέπει να σκεφτεί κανείς καλά το format της κυκλοφορίας του και να κάνει την επιλογή με βάση το κοινό του. Σημαντικό είναι όποιο format κι αν χρησιμοποιηθεί να γίνει και το αντίστοιχο mastering. Άλλο χρειάζεται για κασέτα, άλλο για βινύλιο και άλλο για CD.

Ο Στυλιανός Τζιρίτας συμβούλευσε τους νέους μουσικούς να γνωρίσουν καλά το κοινό τους, έτσι ώστε να επιλέξουν προσεχτικά τον αριθμό των αντιτύπων που θα κόψουν αλλά και τα σημεία διανομής. Κατέληξε πως το καλύτερο promo είναι να εξαντληθούν τα αντίτυπα και να χρειαστεί να επανατυπώσεις.

Αφού το ηχογράφημα έχει βρει το format του και έχει διανεμηθεί πρέπει να επικοινωνηθεί. Για αυτό χρειάζεται η δημιουργία μιας εικόνας αντιπροσωπευτικής της μουσικής και ένα ξεκάθαρο Δελτίο Τύπου το οποίο να επισημάνει το selling point του ηχογραφήματος και να περιλαμβάνει στοιχεία για το ποιος είσαι, ποια η κυκλοφορία και πότε κυκλοφορεί.

Τέλος, ο Στυλιανός, έκλεισε με την διαπίστωση πως η μουσική μαθαίνεται μέσα από το βιβλίο όπου έχει διασταυρωθεί η πληροφορία και έχει διορθωθεί μέσα από χιλιάδες editors και όχι από το internet.

Το να στήσεις ένα μικρό label είναι εύκολο, το ζήτημα είναι πως το κάνεις και το κυριότερο για ποιο λόγο το κάνεις

Στυλιανός Τζιρίτας

Νίκος Μπαρπάκης (Espeekay), Δημήτρης Πάλλης | Booking στην Ελλάδα: κλείνοντας περιοδεία και ζωντανές εμφανίσεις σε όλη τη χώρα

Οι Νίκος Μπαρμπάκης και Δημήτρης Πάλλης μοιράστηκαν την εμπειρία και τη γνώση τους πάνω σε ζητήματα booking, από την πλευρά του ιδιοκτήτη χώρου, Lab Art και του booking agent αντίστοιχα. Δίνοντας απλές, πρακτικές συμβουλές για τους μουσικούς που επιχειρούν να κλείσουν μία περιοδεία, η ομιλία κινήθηκε στους παρακάτω άξονες.

Χώροι: Που μπορούν να παίξουν οι μουσικοί; Ο Δημήτρης Πάλλης χωρίζει τους χώρους στην Ελλάδα σε τρεις κατηγορίες: συναυλιακοί χώροι, πολυχώροι - κέντρα πολιτισμού, καφέ - μπαρ. Κάθε χώρος φυσικά έχει και τις ιδιαιτερότητες του. Οι καθαρά συναυλιακοί χώροι συνήθως έχουν μεγάλη χωρητικότητα, οι πολυχώροι ενέχουν το ρίσκο να ζημιώσουν μία μπάντα λόγω της μη ξεκάθαρης ταυτότητάς τους, ενώ τα cafe-bar -που συνηθίζονται περισσότερο στην επαρχία ως χώροι συναυλιών- έχουν τη μικρότερη εμπειρία και γνώση στη διοργάνωση εκδηλώσεων, κάτι που τους κάνει λιγότερο κατάλληλους.

Γραπτή επικοινωνία: Η επικοινωνία μεταξύ των καλλιτεχνών και του χώρου πρέπει να είναι ξεκάθαρη και άμεση, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά και χωρίς εκπλήξεις. Η γραπτή επικοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόνισαν οι ομιλητές, καθώς έτσι αποφεύγονται παρεξηγήσεις και διασφαλίζονται και οι δύο πλευρές.

Διαμονή & μεταφορικά: Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα όσον αφορά τις περιοδείες και τους μουσικούς που τις πραγματοποιούν είναι η διαμονή και τα μεταφορικά. Θα τα καλύψει ο χώρος που θα γίνει το live ή οι ίδιοι οι μουσικοί; Αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πριν ξεκινήσει το ταξίδι.

Χρόνος: Η έγκαιρη επικοινωνία και οργάνωση της περιοδείας είναι ακόμη ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι μουσικοί. Πέντε με έξι μήνες πριν και οκτώ για το εξωτερικό, θεωρείται ένα καλό διάστημα για να αρχίσει η διαδικασία, συμφώνησαν ο Νίκος Μπαρπάκης και Δημήτρης Πάλλης.

Επικοινωνία: Για ακόμη μία φορά, στο διήμερο του Off The Grid αναδείχθηκε η ανάγκη για ξεκάθαρη στρατηγική επικοινωνίας. Αυτή τη φορά, οι ομιλητές στάθηκαν στη συνεννόηση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του χώρου και των καλλιτεχνών σχετικά με το ποιος επικοινωνεί τι, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι καλλιτέχνες δεν έχουν δικό τους δίκτυο.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Μπαρπάκης έθεσε το ερώτημα του εάν θα μπορούσε το booking να γίνει μία διαδικασία εξασφαλισμένη από την αρχή καθώς το ρίσκο (κυρίως οικονομικό) το οποίο υπάρχει στη διοργάνωση συναυλιών είναι μεγάλο για τον διοργανωτή αλλά και για τον καλλιτέχνη. Σε αυτό το πνεύμα, κάλεσε μέσα από το κοινό τον Γιώργο Κόλλια, ιδρυτή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Gigalize, να πει δυο λόγια για αυτό το νέο μοντέλο που προτείνει.

Το Gigalize είναι μια πλατφόρμα συγκέντρωσης ενδιαφέροντος για συναυλίες. Μπορεί κανείς να μπει στην ιστοσελίδα του Gigalize και να στηρίξει καμπάνιες για να συναυλίες που θέλει να πραγματοποιηθούν στην πόλη του ή να ξεκινήσει μία νέα καμπάνια. Όταν η καμπάνια συγκεντρώσει αρκετό ενδιαφέρον, η ομάδα του Gigalize κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε η συναυλία να πραγματοποιηθεί.

Ο Πάλλης πρόσθεσε πως και στο εξωτερικό κάνουν την εμφάνισή τους ηλεκτρονικές πλατφόρμες με παρόμοιο στόχο αλλά διαφορετική προσέγγιση. Οι πλατφόρμες αυτές βοηθούν μουσικούς, booking agents και διοργανωτές να δικτυωθούν και να συνεργαστούν ώστε να διευκολυνθούν στη δουλειά τους. Χαρακτηριστικά είπε:

Και στο εξωτερικό έχει ξεκινήσεις τώρα αυτό το ζήτημα του networking. Ενώ παλιά ήσουν ανταγωνιστής, τώρα γίνεσαι συναγωνιστής .

Δημήτρης Πάλλης

Κλείνοντας το διάλογο, ο οποίος είχε ανάψει με το κοινό, και οι δύο ομιλητές, συμφώνησαν πως η διαδικασία του booking είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και απαιτητική για να την αναλάβει ένας καλλιτέχνης μόνος του. Η ύπαρξη ενός booking agent ή έστω μίας συμβουλευτικής από επαγγελματίες θα βοηθάει σημαντικά τους καλλιτέχνες.

Μήπως υπάρχουν νέες τάσεις ώστε το booking να γίνει μία καινούρια, ισορροπημένη, από πριν εξασφαλισμένη διαδικασία;

Νίκος Μπαρπάκης

PERFORMANTS | Μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το booking στα σκαριά

Μαζί μας στο Off The Grid ήταν και μία ακόμη ομάδα ανθρώπων η οποία ανταποκρίνεται στην ανάγκη για μια πιο εύκολη διαδικασία στο booking.

Οι Performants ξέρουν από μουσική αλλά και από υπολογιστές και επιχειρούν να φτιάξουν μια πλατφόρμα όπου venues και μπάντες θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα λογαριασμό και να εκθέτουν χαρακτηριστικά όπως τεχνικός εξοπλισμός, χωρητικότητα, είδος μουσικής, αριθμός μελών μπάντας κλπ. καθώς και να επικοινωνούν μεταξύ τους για τον προγραμματισμό συναυλιών.

Ο Παναγιώτης από τους Performants, μίλησε για τις δυσκολίες που ο ίδιος αντιμετώπισε κλείνοντας τις περιοδείες της μπάντας του, περνώντας αμέτρητες ώρες σε ένα excel και στο τηλέφωνο οι οποίες τον έκαναν να περνάει τώρα αμέτρητες ώρες γράφοντας κώδικα για να δημιουργήσει το εργαλείο που θα λύσει τα χέρια των χώρων αλλά και των μουσικών.

Στόχος είναι με αυτό το εργαλείο να χαραχτούν μονοπάτια μεταξύ συναυλιακών χώρων και να προωθηθεί η συνεργασία προς όφελος όλων.

Ελένη Τεμπονέρα,Μαρία Μαρκουλή, Γιάννης Λυμπέρης, Μιχάλης Καλούδης | Out and Loud! Από το στούντιο στον... κόσμο! Ή συμμαχώντας με την επικοινωνία

Το επόμενο panel ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στην επικοινωνία. Η Ελένη Τεμπονέρα με την υποστήριξη των Μιχάλη Καλούδη, Γιάννη Λυμπέρη και Μαρίας Μαρκουλή ξεκίνησαν τη συζήτηση αναφέροντας τους πέντε βασικούς τρόπους με τους οποίους επικοινωνεί ένας μουσικός. Πρώτον, με το ηχογράφημα, δεύτερον με τις λέξεις, τρίτον με την κίνηση, τέταρτον με τα σύμβολα και πέμπτον με τα χρώματα.

Για να χτιστεί μία στρατηγική επικοινωνίας, ο μουσικός χρειάζεται να απαντήσει στο παρακάτω σχήμα ερωτήσεων: Ποιος είσαι; Τι θέλεις; Που απευθύνεσαι; Ποια κανάλια επικοινωνίας χρησιμοποιείς; Και με ποιο κόστος;

Η διαμόρφωση συγκεκριμένης ταυτότητας είναι το πρώτο σημαντικό βήμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι καλλιτέχνες ώστε να χτίσουν μία ακέραια επικοινωνία.

Το να θέτει στόχους ο καλλιτέχνης σχετικά με το κοινό και την αγορά αποτελεί τον δεύτερο κανόνα, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμένει κανείς αυθεντικός όταν προσπαθεί να πετύχει τους στόχους αυτούς.

Η συζήτηση εξελίχθηκε στον τρίτο κανόνα που έχει να κάνει με το περιεχόμενο. Το περιεχόμενο πέρα από το ηχογράφημα αποτελείται από το οπτικό (artwork, website, video) αλλά και τα κείμενα. Για παράδειγμα, τα δελτία τύπου που αποτελούν το κύριο εργαλείο επικοινωνίας των μουσικών με τα τα μέσα, πολλές φορές ξεφεύγουν τόσο πολύ σε έκταση και πληροφόρηση που ξεχνούν να συμπεριλάβουν τα βασικά στοιχεία, όπως ο τίτλος της μπάντας, η ημερομηνία του live και ούτω καθεξής.

Η δημιουργία ενός press kit με ποιοτικές φωτογραφίες και άμεσα, ουσιαστικά και αντιπροσωπευτικά κείμενα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα για τους καλλιτέχνες.

Τονίσθηκε η σημασία των νέων ψηφιακών μέσων. Τα social media παρέχουν τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με το κοινό καθώς και της επικοινωνίας με blog και δημοσιογράφους του εξωτερικού. Σίγουρα η σωστή διαχείριση social media είναι μία πολύ χρονοβορά διαδικασία όμως είναι μονόδρομος ιδιαίτερα για DIY μπάντες και μουσικούς.

Κλείνοντας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη χαρτογράφησης και προβολής των ελληνικών μουσικών σχημάτων του τώρα, καθώς κάπου στον κόσμο θα υπάρχει σίγουρα κάποιος που θέλει να ακούσει τη μουσική ενός νέου καλλιτέχνη.

Τα σημαντικότερα είναι να ξέρεις το ποιος είσαι, τι θέλεις να κάνεις και μετά τα κανάλια επικοινωνίας θα τα βρεις. Δηλαδή όντως μπορεί να μην στείλεις ποτέ Δελτίο Τύπου όμως θα βρεις άλλον τρόπο π.χ. θα κάνεις πολλές συναυλίες, θα κάνεις πολλές συνεργασίες. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι.

Ελένη Τεμπονέρα

Ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος σε συζήτηση με τη Νάνσυ Αγγελοπούλου

Ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, καταξιωμένος συνθέτης, καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής της σειράς Γέφυρες του Μεγάρου Μουσικής σε μία συζήτησή με τη ραδιοφωνική παραγωγό του Αθήνα 9.84 και αρθρογράφο Νάνσυ Αγγελοπούλου, μοιράστηκε τη γνώση του αλλά και τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης του.

Αρχικά, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος αναφέρθηκε στη Σειρά Γέφυρες του Μεγάρου που ανέλαβε πριν είκοσι χρόνια. Ο κύκλος αυτός συνδέει το Μέγαρο με διαφορετικούς πολιτισμούς και τη μουσική με άλλες τέχνες. Επίσης, φέρνει τους νέους σε έναν δύσκολο και ακαδημαϊκό χώρο, κάνοντας τον έτσι πιο οικείο προς το νέο κοινό που του είναι τόσο απαραίτητο.

Στην ερώτηση σχετικά με το το κατά πόσο έχουν αλλάξει οι προκλήσεις από τότε που άρχισε το εγχείρημα αυτό έως σήμερα, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος τόνισε πως είναι απίστευτο το πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος ακόμα και τα τελευταία τρία χρόνια. Το κοινό της Ελλάδας ολισθαίνει, οι ανάγκες και η ψυχολογία έχουν αλλάξει και μόνο αν ανταποκρινόμαστε στη νέα εποχή μπορούν να γίνουν βήματα μπροστά. Ο μόνος τρόπος για ανταποκριθεί κανείς με επιτυχία στις αλλαγές είναι να κυκλοφορεί στο δρόμο και να έχει τις κεραίες του ανοιχτές.

Στη συνέχεια τονίστηκε πως η ελληνική μουσική μπορεί να αποτελέσει εξαγώγιμο προϊόν. Το ζήτημα είναι ότι προσπαθούμε να δείξουμε αυτό που πιστεύουμε ότι θα αρέσει. Όμως δεν πρέπει να φοβόμαστε αυτό που είναι δικό μας και αυθεντικό μας, να το δείχνουμε. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που η ελληνική μουσική μέσα από την ενέργειά της και το διονυσιακό στοιχείο της κατέπληξε το κοινό. Αν μπορέσουν οι νέοι μουσικοί να εντάξουν αυτά τα στοιχεία, προσαρμόζοντάς τα στην εποχή μας, τότε μιλάμε για ένα πολύ δυναμικό μείγμα.

Οι μουσικοί πρέπει να μην μένουν σε συμβατικούς τρόπους αλλά να δείχνουν τον αυθεντικό εαυτό τους. Τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες το κοινό να ανταποκριθεί, υποστήριξε ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με το ελληνικό κοινό και το πόσο δεκτικό ή μη είναι. Ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος συνέκρινε το εγχώριο κοινό με αυτό της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς το ως δύσπιστο. Ένα κοινό που δεν είναι φοβισμένο να εκφραστεί, όπως το δικό μας, είτε θετικά είτε αρνητικά είναι ένα πιο ενδιαφέρον κοινό.

Πρόσθεσε πως η μουσική πρέπει να γίνει πιο λειτουργική και να βγει στο δρόμους, το μετρό, τις πλατείες και χώρους που θα τους προσεγγίσουμε με φαντασία, κάτι που το ζητά η ζωή σήμερα. Είπε χαρακτηριστικά:

Ξανακάνετε τη μουσική λειτουργική, είναι πάρα πολλοί αυτοί που την χρειάζονται.

Ακόμη τόνισε, πως δεν πρέπει να στηριζόμαστε στο κράτος και πρέπει να υπάρχουν πλατφόρμες και δράσεις όπως αυτή του Off The Grid γιατί μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο.

Το φλέγον ζήτημα της επικοινωνίας θίχτηκε και σε αυτή τη συζήτηση. Ο Μαραγκόπουλος μίλησε για την ηλεκτρονική επικοινωνία και το πόσο έχει βοηθήσει ορισμένους μουσικούς να αναδειχθούν, τόνισε όμως και το ζήτημα της υπερπληροφόρησης στην ηλεκτρονική μας πραγματικότητα. Παρότρυνε λοιπόν τους νέους να γυρίσουν και στη φυσική επικοινωνία.

Εάν έχετε τις κεραίες σας ανοιχτές και αν γίνετε πιο τολμηροί και προσπαθείτε να βρείτε καινούργιους τρόπους επικοινωνίας, καινούργιους χώρους και να δείχνετε τον αυθεντικό εαυτό σας, τότε έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να επικοινωνήσετε τη δουλειά σας.
Μη φοβάστε τη σιωπή και την απομόνωση. Δηλαδή όταν ξαφνικά στομώσετε, αποσυρθείτε για λίγο καιρό και επιστρέψτε με γεμάτες μπαταρίες και καινούργιες ιδέες. Ποτέ όμως μην κάνετε πίσω. Ποτέ μην κωλώνετε.

Δημήτρης Μαραγκόπουλος

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ | MAKE THE GRID - Πώς μπορούμε να υποστηριχθούμε μεταξύ μας;

από τους Process Makers

Στο τελευταίο κομμάτι της συνάντησης δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να διερευνήσουν ζητήματα που θα πρότειναν οι ίδιοι. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

  • Συνεργασία μεταξύ χώρων και μουσικών
  • Η δημιουργία μουσικού εκκολαπτηρίου (music incubator)

Στο πρώτο θέμα, αναγνωρίστηκε πως το βασικό ζήτημα για τους συναυλιακούς χώρους και τους καλλιτέχνες είναι τα λεφτά και το νομικό πλαίσιο. Επιπλέον, για τους καλλιτέχνες, μεγάλο ζήτημα είναι το να αναγνωριστεί η εργασία τους και να ανταμειφθεί αναλόγως. Στο τραπέζι μοιράστηκαν και κάποιες πρωταρχικές ιδέες για το πως θα μπορούσε αυτό να αντιμετωπιστεί. Μερικές από τις ιδέες είναι: η δημιουργία μιας σελίδας στο facebook που θα λειτουργεί σαν promotion agency για underground μπάντες, η δημιουργία πλατφόρμας όπου θα χαρτογραφούνται χώροι. Ειδικότερα για την ομάδα του Off The Grid προτάθηκε να διοργανώσει ένα ζωντανό διάλογο 50-60 ατόμων με καταστηματάρχες, καλλιτέχνες και policy makers οπού θα συζητηθούν τα παραπάνω θέματα.

Στο δεύτερο θέμα αναγνωρίστηκε πως ακόμα και γνωστοί καλλιτέχνες χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη, ενώ είναι κοινά αποδεκτό πως χρειάζεται δικτύωση και συνεργασία. Τονίστηκε όμως πως η συνεργασία πρέπει να εστιάζει σε πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες. Με αυτή την έννοια το όποιο εκκολαπτήριο (incubator) θα πρέπει να έχει στόχους προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, συζητήθηκε πως στο χώρο υπάρχει συλλογική γνώση τόσο από τις αποτυχίες όσο και τις επιτυχίας. Γι αυτόν το λόγο, χρειάζεται ένα εκκολαπτήριο το οποίο να μπορεί να κάνει αξιοποίηση της υπάρχουσας γνώσης και να προσφέρει mentoring στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα. Άλλες μορφές υποστήριξης του εκκολαπτηρίου μπορούν να είναι σεμινάρια διαχείρισης χρόνου και εργαλεία αυτοπροσδιορισμού και προσανατολισμού.

Μυστικά digital marketing από την Astralón

Η εταιρία ψηφιακής επικοινωνίας, Astralón ήταν μαζί μας καθ όλη τη διάρκεια του διημέρου. Οι ενδιαφερόμενοι από το κοινό, μπάντες, εκπρόσωποι συναυλιακών χώρων και δισκογραφικών εταιριών, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Άρη από την Astralón, ώστε να πάρουν ειδικές συμβουλές για το χτίσιμο της ψηφιακής τους επικοινωνίας.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ | ONEPOINTWO & Aton.ality

Το τέλος του Off The Grid δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο με δύο πραγματικά νέες προτάσεις τόσο σε χρόνια ύπαρξης όσο και σε ήχο.

Ο Onepointwo, ήρθε από την Θεσσαλονίκη καθώς η ομάδα του Les Yper Yper τον πρότεινε ως τη νέα μουσική πρόταση της πόλης. Τέλος, η πρόταση του Lab Art από τον Βόλο, Aton.ality μας χάρισε μία απολαυστική συναυλιακή εμπειρία.

Ευχαριστούμε όλες και όλους όσους ήρθαν και έφτιαξαν το Off The Grid μαζί μας. Μέχρι να τα ξαναπούμε #SUPPORTYOURLOCALSCENE

Κείμενο: Οδυσσέας Βελέντζας, Αγγελική Γεωργοκώστα, Εύα Αναγνωστάκη

Φωτογραφίες: Αίγλη Δράκου

Visual Recording: Νίκος Ροβάκης
Created By
Off The Grid
Appreciate

Credits:

Aegle Drakou

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.