Loading

Min nye arbeidshverdag Medlemmer i Fagforbundet viser og forteller hvordan de jobber under koronapandemien.

Jonas Panda Ghanizadeh, prosjektleder og kategorileder på Sykehusinnkjøp i Vadsø, gjør jobben sin fra hjemmekontoret.

– Nå om dagen er det veldig stressende, det har blitt veldig mye ekstra å gjøre i forbindelse med pandemien, samtidig som vi må prøve å få gjort de vanlige arbeidsoppgavene.

– Jeg sitter på hjemmekontor, og det fungerer overraskende greit siden vi har gode IT-systemer. Men jeg savner kollegaene mine og de hyggelige samtalene og pausene man har hver dag. Det er utfordrende å koble av når vår lille leilighet er både kontor og hjem for to personer, forteller Jonas Panda Ghanizadeh.

Mona Hall Hellem er her på vei til senvakt.

– Det var ganske hektisk, og vi gjorde hverandre gode.

Mona Hall Hellem er helsefagarbeider og jobber på Åsterud Boliger på Haslum i Bærum kommune: – Jeg har dessverre bare gått 7 vakter siden mars. Etter det har jeg vært sykmeldt. Men nå skal jeg tilbake på jobb og er veldig spent.

Odd-Arve Haugen har vært sjåfør for Posten transport i 15 år. På bildet øverst til høyre tar han pause ved Snåsavatnet.

– Jeg stortrives med å gjøre en betydningsfull og viktig jobb for samfunnet.

Odd-Arve Haugen synes at det også i disse dager med korona er kjempeflott å jobbe i Posten transport: – Vi tar forholdsregler der hvor kundene fysisk ikke får skrive under på varer de mottar for eksempel, for å hindre smitte. Men det er en fryd å være på jobb selv med lange dager med turnusjobbing når kundene man har på ruta si i Indre Namdal er så takknemlig for den viktige jobben vi gjør. Vi forsyner dem med renholdsartikler, Antibac eller andre viktige ting som må til for å holde hjulene i gang i helsetjenesten eller butikkene.

Tore Jan Jakobsen er postbud og synes det er godt at folk forstår at han gjør en viktig jobb.

– Mange flere hilser. Men hundene får ikke komme bort og snuse på meg som tidligere.

– Arbeidsdagen blir stykket opp fordi man må vente til folk har gått forbi, men alle er veldig vennlige, sier postbud Tore Jan Jakobsen.

Tore Jan Jakobsen forteller om en annerledes arbeidshverdag som postbud under koronakrisa.

De som jobber i helsevesenet og omsorgssektoren har nok opplevd flest endringer og utfordringer på arbeidsplassen sin på grunn av koronapandemien.

F.v. Berit Aas, Wenche Nilima Hansen, Paul Atle Rovde Røbekk og Liv Reidun Mordal på Glomstua omsorgssenter. T.h. kjøkkensjef Ronald Bram Takke som har tatt bildet av sine kolleger. Foto av Takke: Jan Tore Skjelbek

– Vi har forberedt oss med skjerpede rutiner og beredskapsplaner.

Ronald Bram Takke er kjøkkensjef på Glomstua omsorgssenter: – Vi har fått en ny normaltilstand med flere leveringer til hjemmeboende og mindre til de forskjellige dagsentrene. Her i Molde er det vanlig drift uten særlig smittefare. Det har ikke vært noen økning i bekreftede smittetilfeller, og det er vi glad for.

Les mer om hvordan kokker og kjøkkensjefer holder et strengt matregime for å sikre at sårbare mennesker får servert smittefrie måltider.

Sobia Khan er hjelpepleier og jobber på instrumentenheten på sterilavdelingen på Rikshospitalet i Oslo.

– Vi er forberedt på en eventuell omplassering og har tilbudt oss å hjelpe til.

– Hos oss er det vel heller lavere aktivitet enn vanlig, fordi mange operasjoner er avlyst. Ellers jobber jeg i grønn sone, som er steril, så tiltak angående hygiene er uforandret. Hos oss er det selvfølgelig fokus på hygiene hele tiden og renhold har alltid høyeste prioritet, forteller Sobia Khan.

Her kan du lese hele saken om Sobia Khan.

Lærlingene Anne Nawej (t.v.), Marthe Skogen og Hedda Sandsletta (midten). Hedda og Marthe (t.h.) er helsefagarbeiderlærlinger ved Kuben videregående skole, Anne på bolig. Foto: Rita Einarsen, veileder for lærlinger i helsefag

Marthe Skogen går tredje året ved Kuben videregående skole. På bildene til høyre er hun og Hedda Sandsletta i sving i hjemmesykepleien i Bjerke bydel i Oslo.

Ole Martin Hernes er portør ved Oslo universitetssykehus og lokal tillitsvalgt på Ullevål.

– Det tøffeste er utvilsomt at vi portører mister litt av den daglige personlige kontakten med pasientene. Vi er også viktige omsorgsarbeidere.

Ole Martin Hernes forteller at portørene nå også har tatt arbeidsoppgaver de ikke har i en normal arbeidshverdag. De avlaster andre avdelinger når de mangler folk og er blitt involvert i lager, vaskeri og mange andre funksjoner som holder driften av sykehuset i gang. Det gjør ham stolt.

Les hva Ole Martin forteller om en arbeidshverdag som ble snudd på hodet da koronakrisa traff.

Barnehager og skoler har vært tomme, men skal begynne å åpne igjen nå. De som jobber der savner barnelatter, aktivitet og kolleger.

I Medbroen gårdsbarnehage på Stjørdal laget de påskepynt. Nå steller de med kyllinger og venter på lamminga sammen med fire barn istedenfor 77.

Siv Monica Gulaker (t.v.) og Monika Skjerdingstad Gjøra savner barnelatter og kolleger.

– En barnehage uten barn blir jo plutselig bare en bygning.

Her kan du lese hele saken.

Kerstin Ranke er renholder på Forsand skole i Sandnes kommune.

Da arbeidsplassen ble en spøkelsesskole la renholder Kerstin Ranke ut en video av seg selv som "ghostbuster" på Facebook. Hverdagen blir lettere med et smil og en god latter.

– Jeg savner elevene som springer i gangene, lærere å slå av en prat med og ikke minst samvær med mine renholdskolleger.

Kerstin blir litt mer alvorlig når hun legger til: – Jobben vår blir sett på med andre øyne, så nå håper jeg at de som gikk med nesa i sky forbi oss før, fordi de trodde de var mye viktigere enn oss, forstår at renhold er like viktig som alle andre jobber.

Her kan du lese saken om "ghostbuster" Kerstin Ranke og se videoen.

Hilde Totland og kollegene Izabela og Rosari gjør grundig rent på en stille og rolig Minde skole i Bergen kommune.

– Vi har en del å gjøre, mye tungt arbeid som oppskuring av gulv. Men det er kjekt å se resultatet etterpå.

– Vi begynner å bli ganske slitne, så vi ser frem til og håper det går mot normale tider igjen snart, forteller Hilde Totland.