Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III). Nr. 150, iulie 2020

În cuprins: Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Planul de acțiune pentru educația digitală (2018-2020)—— Erasmus+ și educația digitală în România, în perioada pandemiei —— Noul Europass —— Despre educație la Radio România Cultural – o privire spre trecut, un gând despre prezent —— #ErasmusDays2020 —— Pactul Ecologic European —— #DiscoverEU —— Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange? —— ////—— Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Două noi apeluri deschise pentru proiecte în domeniul învățământului profesional și tehnic și pentru componenta Roma —— Education 4 change - un proiect al CJRAE Mureș ——////—— Învățământ universitar în Erasmus+: 24 de noi alianțe ale Universităților Europene în 2020 —— Programe internaționale de masterat prin Erasmus+ —— Platforma online „Erasmus+ COVID-19 Mobility Status” ——////—— Învățământ profesional și tehnic în Erasmus+: Oncogenetica salvează vieți prin Erasmus+ ——////—— Educație școlară în Erasmus+: Sondaj UNESCO dedicat domeniului educației școlare —— Project-Based Learning to Enhance Key Competences – ofertă educațională School Education Gateway ——////—— Proiecte Erasmus+ pentru educația adulților: Art Urban Regen – un proiect Erasmus+ care se adresează antreprenoriatului cultural ——////—— Tineret în Erasmus+: Link Volunteers – un proiect centralizat al CECIS - Tg. Jiu —— ////—— Corpul European de Solidaritate: Cum transformăm un sat pentru tineri prin voluntariat și acțiune colectivă ——////—— Eurodesk România te informează —////—Multilingv. Multicultural: Certificatul Lingvistic European 2020 – Apel pentru depunerea de candidaturi ——////Publicațiile Eurydice ——////—— Recomandările lunii iulie——////—— Utile

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Planul de acțiune pentru educația digitală (2018-2020)

În septembrie 2020, Comisia Europeană va adopta un nou plan de acțiune în domeniul educației digitale care va promova educația și formarea accesibilă, de înaltă calitate și favorabilă incluziunii în era digitală.

În ultimele luni, în vederea asigurării continuității procesului de educație și formare afectat de pandemia de COVID-19, s-a făcut o trecere fără precedent spre învățarea la distanță și online. Criza a demonstrat că sunt necesare eforturi sporite la nivelul UE pentru a promova disponibilitatea infrastructurii digitale și deținerea de competențe digitale în rândul cursanților, educatorilor și părinților.

Pentru a informa europenii cu privire la noul plan de acțiune referitor la educația digitală și pentru a aduna punctele de vedere și experiențele cetățenilor, instituțiilor, organizațiilor și întreprinderilor, Comisia a lansat o consultare publică, deschisă pe 18 iunie 2020, care se va desfășura până pe 4 septembrie 2020 și va fi disponibilă în toate limbile oficiale ale UE (din 9 iulie 2020). Procesul va fi completat de o serie de evenimente de informare care vor implica o gamă largă de părți interesate.

Pe 14 iulie, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a găzduit o discuție în direct pe tema noului plan de acțiune privind educația digitală. Aceasta a oferit posibilitatea interacțiunii în direct cu cetățenii din întreaga Europă pe tema educației digitale, atât în ceea ce privește implicațiile crizei COVID-19, cât și în ceea ce privește viziunea celor implicați direct în programele de educație deja funcționale.

Erasmus+ și educația digitală în România, în perioada pandemiei

În luna mai 2020, ANPCDEFP a derulat un sondaj pe bază de chestionar, prin care a urmărit să analizeze efectele produse în toate cele cinci domenii ale educației și învățării de implementarea proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+ și prin Corpul European de Solidaritate care au vizat utilizarea tehnologiei informațiilor și comunicației (TIC). Sondajul a evidențiat efectele pe care le-au avut aceste produse dar și activitățile desfășurate în proiecte, în general, asupra capacității instituțiilor și organizațiilor de a gestiona mai bine situațiile de risc sau criză. Este de menționat capacitatea personalului, elevilor, studenților și voluntarilor implicați anterior în proiecte de a se adapta și de a face față acestor situații cu mai multă atenție, răbdare și disponibilitate spre acțiune.

Din analiza datelor, completată cu o serie de informații și clarificări privind utilizarea unor produse software foarte diverse (o parte din ele testate pe parcursul realizării studiului), a rezultat o publicație pe care o puteți folosi în activitățile de formare, predare - învățare - evaluare, în toate domeniile.

Noul Europass

A apărut noul Europass – un cadru care oferă un set de instrumente și informații online pentru a sprijini transparența și înțelegerea competențelor și calificărilor. Toate acestea contribuie la facilitarea mobilității, a progresului și a învățării pentru angajați și angajatori, sprijinind astfel extinderea mobilității în Europa.

Despre educație la Radio România Cultural – o privire spre trecut, un gând despre prezent

Mai întâi, educaţia la radio s-a făcut prin ascultare. Ulterior, educaţia prin sunete emise pe unde magnetice a devenit interactivă, ascultătorii putând să scrie scrisori, felicitări şi telegrame celor care prezentau pe post. Obiceiul comunicării prin intermediul microfonului s-a păstrat şi azi. După 1990, el a fost preluat şi de radiourile comerciale, la fel cum comunicarea prin scrisori a persistat până la începutul anilor 2000 metamorfozându-se, treptat, în comunicarea prin scrisori electronice sau texte de tip SMS. Comunicarea prin telefon la emisiunile de educaţie a existat aproape de la începutul emisiunilor de radio de la noi dar ea a funcţionat în primii ani ai radioului public național (1928-1932) ca o legătură oficială între realizatori, prezentatori și decidenți.

La emisiunile radiofonice difuzate în perioada interbelică, subiectele preferate de conferenţiari erau cele despre copiii celebri, vedete și în presa vremii. Autorii și vorbitorii dădeau îndrumări privitoare la fişa individualităţii școlarului, explicau, pe larg, criteriile după care se scria şi funcţiona corespondența interșcolară. Teme precum orientarea profesională, lectura, educația muzicală, cinematografele, petrecerea timpului liber și sportul au apărut frecvent în programele radiofonice din perioada 1932-1945. Din păcate multe texte au fost distruse o dată cu instalarea regimului comunist, iar înregsitrările nu au existat din motive financiare. Toate emisiunile radiofonice se difuzau în direct, inclusiv piesele de teatru. Din fericire, în Arhivele Scrise ale instituţiei s-au păstrat titlurile şi autorii lor iar azi, ştim că în 1938, domnişoara Virginica Tomescu era una din vedetele radioului public românesc, interpretă la populara emisiune a epocii, Ora copiilor:

Azi este reconfortant să constaţi că în 1934, un anume dr. Dumitru Paşcanu le vorbea copiilor despre formarea prin cei şapte ani de-acasă: „... mare este răspunderea părinţilor (...), căci, mai apoi, le vin în ajutor: şcoala, biserica, teatrele şi cinematografele cu înfăţișări morale, citirea cărţilor bune, ascultarea la radio etc”. Tot el adăuga: „Când îi spui unui om cã nu are şapte ani de-acasã, înseamnã că tot îi lipseşte ceva sau cã nu a fost crescut şi educat cum trebuie, în timpul celor şapte ani, când era mic, căci ei sunt temelia pe care se sprijină viaţa întreagă.“

Personalităţi ale timpului ca pedagogi, scriitori, poeţi, ziarişti aveau propria lor emisiune adresată copiilor şi adolescenţilor. În anii 30 ai veacului trecut, cele mai iubite voci erau cele ale doamnei colonel Titela Haqué, ale scriitorului Horia Furtună, filosofului Ion Petrovici sau ale pedagogilor I.C.Petrescu ori Apostol D. Culea. De pildă, Horia Furtunã vorbea în iulie 1934 despre zilele de varã: „(...) Examenele s-au sfârşit pentru şcolari. Vara dă însă răgaz tuturor pentru un alt examen cu totul facultativ – examenul de conştiinţă. Toatã lumea îşi face acest examen fie că-şi dă sau nu-şi dă seama de însemnătatea lui. Orice om în lunga zi de vară găseşte timp pentru cântărirea propriilor lui greşeli, pentru cercetarea anului de trudă care la toamnă reîncepe şi pentru luarea câtorva hotărâri eroice şi definitive, de muncă şi de voinţă, de economie, de întrebuinţare mai bună a timpului, de ruptura cu prietenii care-ţi fură vremea – hotărâri admirabile, din care nu se ştie ce va rămâne cînd viaţa va reîncepe cu obiceiurile ei.“

Anii au trecut iar după război, emisiunile dedicate educaţiei şi copiilor aproape au dispărut pentru câţiva ani. Au fost reluate frecvent după moartea lui Stalin (1953) şi dezvoltate ca gen ori tematici. În ani 60, radioul românesc, devenit de stat (între cele două războaie a funcționat ca o societate pe acțiuni, acțiunile sale fiind cotate la bursă), s-au lansat mari vedete ale emisiunilor pentru copii și tineret ca actrița Silvia Chicoș sau copiii-minune ca Vasile Manta, Daniel Horhocea, Lidia Laic, toți făcând main apoi, o carieră de succes în domenul emisiunilor de copii și tineret. De-altfel, Lidia Laic realizează și azi, emisiuni radiofonice educaționale.

Din 1973 până la jumătatea anilor 2000 a existat un post radiofonic specializat pentru copii și tineri, Programul 3, denumit după 1990, România Tineret. Tot după 1990 a existat o Redacție de Știință, învățământ-educație, apoi un Departament de Proiecte și Programe Educaționale, apoi o secție specializată.

În cele peste nouă decenii de la înființarea radioului național, canalele de adresare, promovare și recepție s-au schimbat și ele radical. Emisiunile de educație țin pas cu tehnologia încă din anul 2002. La vremea respectivă, cel mai longeviv program de profil apărut după 1990, emisiunea Învățământul, azi (1991-2012), a avut blogul său pe baza căruia, din 2005 s-a dezvoltat siteul Radio România Cultural. De remarcat că educația la radio s-a făcut zeci de ani prin intermediul a trei emisiuni-pilon: Universitatea Radio, Noapte bună, copii!, Teatru radiofonic pentru copii. Ultimele două continuă să existe cu producții noi din nevoia de a adăuga o zestre culturală celei deja existente și cu speranța că generațiile iPhone vor descoperi imaginația produsă de cuvântul rostit.

N-aș încheia această scurtă incursiune prin educația de la radio fără a vă aminti că, pe lângă materialele de actualitate, în 2020 educația radiofonică de stat se găsește pe internet, pe rețelele sociale, pe diverse platforme și în diverse proiecte interactive: există o emisiune etalon de specialitate la RRC, IClasa și proiecte în școli, dezbateri cu public, concursuri. Mai nou, radioul public românesc coordonează un proiect de educație Erasmus+ despre care voi scrie cu alt prilej. De-altfel, de peste un deceniu, Radio România, mai ales postul Cultural, colaborează la emisiuni cu specialiștii Agenției Erasmus+. Ușor, ușor, prin tenacitate și coooperare, educația radiofonică se transformă continuu, devine tot mai complexă și mai dinamică.

La final, vă îndemn să ascultați emisiunile de educație oriunde v-ați afla. Ele vă dezvoltă creativitatea, răbdarea și vă îndeamnă să sperați la o lume mai educată.

Mirela Nicolae, Realizator RRC

Credite foto – Direcția Patrimoniu, Arhivele scrise ale Radio România

#ErasmusDays2020

Organizează și înscrie un eveniment în baza #ErasmusDays 2020!

până în momentul publicării revistei, erau înscrise (doar) 15 evenimente din România

Ediția a IV-a se va desfășura pe 15, 16 și 17 octombrie 2020. Puteți descărca sigla evenimentului, în două alternative cromatice, pentru a începe promovarea acestuia pe site-ul organizației sau al instituției pe care o reprezentați, precum și pe canalele de comunicare socială pe care le utilizați în relațiile cu partenerii și cu colaboratorii.

În urma unui sondaj, efectuat recent la nivelul agențiilor naționale care au organizat până acum #ErasmusDays și la care au răspuns ofițerii de comunicare responsabili cu gestionarea evenimentelor la nivel național, principalele subiecte ale acestei noi ediții ar trebui să se concentreze pe:

 1. Învățarea la distanță/Mobilitatea virtuală/Utilizarea noilor tehnologii
 2. Ecologie
 3. Sănătate/Reflecție cu privire la criza COVID și impactul acesteia asupra Programului Erasmus+

Vom reveni în numărul următor cu informații legate de derularea evenimentului în România.

Pactul Ecologic European

Transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 este cea mai mare provocare și oportunitate a epocii noastre. Pentru a reuși să facem acest lucru, Comisia Europeană a prezentat Pactul ecologic european, cel mai ambițios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetățenilor și întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziția către o economie verde și durabilă. Măsurile sunt însoțite de o foaie de parcurs inițială a principalelor politici și variază de la reducerea ambițioasă a emisiilor și investițiile în cercetarea și inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei.

Susținut de investiții în tehnologii ecologice, soluții durabile și noi întreprinderi, Pactul ecologic poate fi o nouă strategie de creștere economică a UE. Succesul său depinde în mare măsură de implicarea și angajamentul publicului și al tuturor părților implicate.

Mai presus de toate, Pactul ecologic european stabilește o cale de tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social. El este conceput în așa fel încât marea transformare care ne așteaptă să nu lase în urmă pe nimeni – niciun om, nicio regiune.

#DiscoverEU

Dacă ești unul dintre câștigătorii unui permis de călătorie DiscoverEU, iar călătoria ta a fost amânată din cauza crizei generate de Covid-19, trebuie să știi că se analizează toate modalitățile pentru a te bucura de acest lucru.

A fost prelungită perioada de călătorie pentru tinerii care au câștigat un permis de călătorie DiscoverEU la runda din noiembrie 2019 până la data de 31 august 2021. Formularul de rezervare a fost redeschis în data de 22 iunie 2020.

Tinerii care au permise de călătorie DiscoverEU, cu date de plecare în luna iunie 2020, pot să solicite schimbarea permiselor pentru perioade începând cu data de 1 august 2020.

Participanții pot contacta direct contractantul la hello@start-discover.eu

De îndată ce va fi posibil, DiscoverEU va reveni cu o rundă care va oferi noi posibilități de a câștiga un permis de călătorie!

Tinerii pot să organizeze întâlniri cu alți participanți ai inițiativei DiscoverEU și își pot face planuri comune de călătorie prin intermediul grupului DiscoverEU de pe FacebookÎnscrie-te în grup pentru a beneficia și de experiența și propunerile celorlați tineri călători!

Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange?

Fie că ești interesat de un curs de formare, fie că vrei să fii parte a unor schimburi virtuale de tipul dialogului și dezbaterilor facilitate, Erasmus+ Virtual Exchange oferă contextul ideal pentru experiențe de învățare interculturale și vine în sprijinul celor care nu pot lua parte la activități de mobilitate de învățare.

Propunând un spațiu de învățare sigur și confortabil, care depășește barierele geografice, și fiind facilitate de experți și formatori experimentați, schimburile virtuale aduc o recunoaștere ce poate fi adăugată experiențelor educaționale anterioare, te ajută să cunoști alți tineri și să îți faci vocea auzită în comunitățile tematice care corespund intereselor tale profesionale!

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Termenele limită pentru apelurile dedicate proiectelor din domeniul învățământului profesional și tehnic și componentei Roma s-au extins până în luna octombrie 2020

Education 4 change - un proiect al CJRAE Mureș

Obiectivul general al proiectului „Education 4 change“, implementat de CJRAE Mureș îl constituie inovarea metodelor şi tehnicilor de lucru cu elevii de clasa a V-a, pentru aria curriculară Consiliere şi Orientare prin mobilitatea în Norvegia.

Obiectivele specifice ale proiectului urmăresc:

 1. Creşterea eficienţei şi calităţii serviciilor de consiliere psihopedagogică a elevilor, profesorilor şi părinţilor cu accent pe integrarea adecvată a elevilor la cerinţele educaţionale specifice intrării în gimnaziu.
 2. Formarea unui grup de 7 profesori consilieri școlari din cadrul CJRAE Mureș în vederea implementării de învățare experiențială la elevii de clasa a Va .
 3. Tranferul de bune practici în activităţile de Consiliere şi Orientare, abordarea cooperantă, multidisciplinară şi integrată a demersului (implicarea tuturor factorilor educaţionali, sensibilizarea celor decizionali).
 4. Promovarea în rândul a cât mai multor cadre didactice a metodelor interactive, experienţiale, centrate pe nevoile elevului şi adaptarea conţinuturilor curriculare la stilurile de învăţare diferite ale elevilor.

Partenerul norvegian, Newschool: agenție de design educațional specializată în crearea de instrumente care facilitează experiențe de învățare adecvate nevoilor actuale. Agenția pune accent pe inovare în domeniul tehnologiei educației și este membră a Centrului nordic pentru inovare socială.

Impact: Consilierii școlari au experimentat tehnici și metode experiențiale și totdată si-au dezvoltat abilitățile în sensul creării de echipe eficiente de schimbare în propria instituție. Cele două mobilități din cadrul proiectului au contribuit totodată la dezvoltarea competențelor de facilitator al învățării.

Rezultate principale: un ghid de bune practici pentru consiliere și orientare în care sunt abordate interactiv teme precum: autocunoașterea și dezvoltarea personală, comunicarea și gestionarea conflictelor, managementul informației, orientarea profesională.

Cifre: 7 consilieri școlari participanți la mobilitate; 21 consilieri școlari și 60 profesori diriginți implicați în activițăți; 2 ateliere interactive de formare; o conferință locală de diseminare; un seminar interjudețean de diseminare; 1 ghid de bune practici; 1000 elevi; 60 profesori diriginți; 170 activități interactive; 28 școli gimnaziale implicate.

Învățământ universitar în Erasmus+

24 de noi alianțe ale Universităților Europene în 2020

Universitățile europene sunt alianțe transnaționale ale unor instituții de învățământ superior din întreaga UE, care se aliază în beneficiul studenților, al profesorilor și al societății în ansamblul ei. Pe 9 iulie 2020, Comisia Europeană a anunțat cele 24 de noi universități europene care se alătură primelor 17 alianțe ale instituțiilor de învățământ superior, selectate încă din 2019. Beneficiind de sprijin financiar din partea programelor Erasmus+ și Orizont 2020, ele sporesc calitatea, incluziunea, digitalizarea și atractivitatea învățământului superior european.

Selectate dintre 62 de candidaturi, cele 24 de universități europene noi implică 165 de instituții de învățământ superior din 26 de state membre UE și din alte țări participante la programul Erasmus+. Ele vor adânci cooperarea dintre instituțiile, studenții și personalul lor și vor comasa resurse, cursuri, expertiză, date și infrastructură, atât fizic, cât și online. O colaborare mai strânsă va amplifica capacitatea lor de a face față provocărilor cu care se confruntă în cursul redresării și ulterior. Ea le va ajuta să promoveze tranzițiile ecologică și digitală, favorabile incluziunii, în beneficiul studenților lor și al tuturor europenilor.

Universitățile europene includ diverse tipuri de instituții de învățământ superior, de la universități de științe aplicate, universități tehnice și școli artistice de film și mass-media, până la universități generaliste și axate pe cercetare. Ele vor implica aproximativ 280 de instituții de învățământ superior din toate statele membre și din afara Uniunii, situate nu doar în capitale, ci și în regiuni mai îndepărtate ale Europei. Fiecare alianță este compusă, în medie, din șapte instituții de învățământ superior. În timp ce unele alianțe sunt generaliste și cuprind toate disciplinele, altele se concentrează, de exemplu, asupra dezvoltării sustenabile, asupra sănătății și bunăstării, asupra digitalizării și inteligenței artificiale, asupra artei, ingineriei sau spațiului.

Anul acesta, în cadrul celor 24 de alianțe transnaționale se găsesc 7 instituții de învățâmânt superior din România:

 • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, partener în cadrul „European Campus of City-Universities” (EC2U)
 • Universitatea Politehnica din București, partener în cadrul „European Engineering Learning Innovation and Science Alliance” (EELISA)
 • Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, partener în cadrul „European University of Brain and Technology” (NeurotechEU)
 • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, partener în cadrul „European University of Technology” (Eut)
 • Universitatea din Petroșani, partener în cadrul „The European University Alliance on Responsible Consumption and Production” (EURECA-PRO)
 • Universitatea de Vest din Timișoara, partener în cadrul „UNITA - Universitas Montium” (UNITA)
 • Universitatea „Politehnica” din Timișoara, partener în cadrul „Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions” (E3UDRES2)

În total, un buget de până la 287 de milioane EUR este disponibil pentru cele 41 de universități europene selectate în 2019 și 2020. Fiecare alianță primește până la 5 milioane EUR din programul Erasmus+ și până la 2 milioane EUR din programul Orizont 2020 timp de trei ani, pentru a începe punerea în aplicare a planurilor lor și pentru a asigura accesul altor instituții de învățământ superior din întreaga UE. Finanțarea din ambele programe reprezintă un pas important în consolidarea interacțiunilor dintre Spațiul european al educației și Spațiul european de cercetare. Progresele fiecărei alianțe sunt monitorizate riguros.

Programe internaționale de masterat prin Erasmus+

Pe lângă oportunitățile de studiu sau de practică în altă țară disponibile pentru studenți la nivelul oricărui ciclu de studii, programul Erasmus+ oferă în cadrul programelor de masterat comune Erasmus Mundus o experiență aparte de studii masterale. Erasmus Mundus Joint Master Degree (EMJMD) este programul de studii universitare de masterat livrat în comun de un consorțiu internațional de instituții de învățământ superior din Europa, dar și din restul lumii. Printre cele mai importante caracteristici ale acestor programe se află excelența conținutului și a metodologiei academice pe care le oferă, precum și faptul că programele de studiu sunt proiectate în comun și complet integrate. Nu există limitări în ceea ce privește tipurile de discipline ce pot fi studiate, dar programele EMJMD finanțate în cadrul programului Erasmus+ se limitează la cele publicate în catalogul publicat online de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură.

Selecția participanților este realizată pentru fiecare program în parte direct la nivelul consorțiului de instituții care îl implementează. Participarea la selecție este deschisă candidaților de oriunde din lume, iar informațiile privind pașii ce trebuie urmați, criteriile ce trebuie îndeplinite și termenele de înscriere pot fi consultate pe website-ul programului EMJMD dorit. Fiecare participant la un astfel de program studiază în cadrul a cel puțin două dintre instituțiile implicate din țări diferite. Grantul din fonduri Erasmus+ acordat unui participant acoperă taxele de școlarizare, asigurare de sănătate și accident și oferă sprijin financiar lunar pentru transport și subzistență. După finalizarea cu succes a studiilor, fiecare participant primește o diplomă comună (sau multiplă) recunoscută și acreditată. Mai mult, competențele și abilitățile dezvoltate pe durata acestei experiențe internaționale și interculturale de studiu sunt foarte apreciate și căutate de angajatori.

EMA (Erasmus Mundus Association) este asociația dedicată tuturor participanților și absolvenților de programele Erasmus Mundus care oferă accesul la o rețea internațională profesională și personală formată din aprox. 9000 de membri. Pe lângă faptul că asigură un canal de comunicare între studenți, alumni, universități și Comisia Europeană, membrii EMA au și rolul de Ambasadori Erasmus Mundus, oferind îndrumări celor interesați și promovând programele la nivel internațional în cadrul târgurilor de studii sau evenimentelor de informare.

Platforma online „Erasmus+ COVID-19 Mobility Status”

European University Foundation (EUF) cu sprijinul Agenției Naționale Movetia din Elveția și a Universității din Porto au dezvoltat website-ul „Erasmus+ COVID-19 Mobility Status” care servește ca instrument online prin care universitățile din întreaga Europă pot oferi informații utile viitorilor studenți Erasmus+ cu privire la condițiile de organizare și găzduire a mobilităților la începutul anului universitar 2020-2021.

Platforma este conectată la Erasmus Dashboard, unul dintre instrumentele dezvoltate în cadrul proiectului Erasmus without Paper care vizează transformarea digitală a Programului Erasmus+. Fiecare universitate cu acces la contul instituțional Erasmus Dashboard poate indica dacă intenționează să găzduiască studenți pentru mobilități Erasmus+ în toamna anului 2020, dacă vor oferi cursuri în format online pe durata mobilităților, precum și dacă există o pagină web unde studenții sau partenerii interesați pot găsi mai multe informații despre impactul COVID-19 asupra organizării mobilităților la nivel instituțional.

Educație și formare profesională în Erasmus+

Oncogenetica salvează vieți prin Erasmus+

În fiecare zi, peste tot în lume, milioane de persoane luptă împotriva cancerului, suportând terapii copleșitoare cu un impact uriaș asupra calității vieții lor. În următorii 20 de ani, se estimează ca numărul cazurilor noi de cancer să crească cu aproximativ 70% (OMS, 2017). Oncogenetica poate contribui la schimbarea acestui viitor scenariu, adresându-se acelor persoane pentru care prevenția este încă posibilă și pentru care debutul bolii poate fi evitat. Oncogenetica face posibilă monitorizarea adecvată și detectarea precoce a stărilor de pre-boală și a fazelor incipiente, precum și modificarea comportamentelor nesănătoase.

În acest context, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” din Iaşi, alături de trei parteneri transnaționali din Franța, Ungaria și Bulgaria și alți trei parteneri din România, a pornit în anul 2018 implementarea unui nou proiect de parteneriat strategic din domeniul formării profesionale (2018-1-RO01-KA202-049189) cu titlul Promoters of advanced oncogenetics open online training and multimedia raise awareness on multidisciplinary assessment of patients and their families at risk of hereditary or familial cancer – HOPE (How Oncogenetics Predicts and Educates), planificat să se finalizeze la sfârșitul lunii august 2021.

Obiectivul proiectului este de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța existenței și extinderii oncogeneticii ca disciplină care depinde de progresele în înțelegerea acțiunii genelor asociate cu susceptibilitatea ereditară la afecțiunile maligne.

Proiectul se adresează specialiștilor în medicină precum specialist în oncogenetică, consilier oncogenetic, psiholog, oncolog, ginecolog, epidemiolog, genetician, chirurg, specialist în biologie moleculară sau specialist în bioetică și management medical. De asemenea, un alt grup țintă vizat este format din pacienții cu risc de cancer ereditar sau familial și familiile lor, instituții medicale, cadre didactice în domeniul medical, centre educaționale și populația, în general.

Proiectul propune metode de instruire în oncogenetică pentru specialiștii implicați în gestionarea cazului cu cancer ereditar, dar şi de informare a pacienților și familiilor acestora. Totodată, acesta propune metode de evaluare precoce a riscului de a dezvolta cancer ereditar, dar și de comunicare mai facilă între diversele părți implicate în acest proces complex de management al subiecților cu risc de a dezvolta un cancer ereditar.

Rezultatele propuse a fi obținute până la finalul proiectului sunt o serie de cercetări privind situația/strategiile/instituțiile suport și specialiștii/reguli de bună practică ale consultației genetice/oncogenetice la nivelul Europei Centrale și de Est, profilul specialiștilor care fac parte din Grupul Multidisciplinar de Consultanță în Oncogenetică, un ghid de instruire pentru intervenția avansată de înaltă specializare în oncogenetică, un curs online de Oncogenetică – Open Online Course on Oncogenetics, o aplicație – HOPE Mobile App (iOS&Android), un ghid privind standardele și procedurile oncogenetice pentru instituțiile medicale, materiale informative și multimedia pentru a crește gradul de conștientizare a pacienților și familiilor cu antecedente de cancer ereditar sau familial asupra importanței evaluării riscurilor prin proceduri adecvate („De la un trecut al bolii spre un viitor al sănătății“).

Atât activitățile și evenimentele organizate în cadrul proiectului, cât și rezultatele amintite pot fi consultate pe website-ul proiectului.

Prof. Dr. Doina Azoicăi, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iași

Sondaj UNESCO dedicat domeniului educației școlare

UNESCO și Consiliul Europei recunosc faptul că pandemia de COVID-19 a pus o mare presiune asupra elevilor, profesorilor și sistemului de învățământ școlar, în general. O parte a procesului de evaluare a impactului pandemiei constă în înțelegerea modului în care a fost afectată participarea elevilor la programele de educație sau a modului în care se aude „vocea” lor. Aceasta poate varia de la simpla exprimare și relatare a experiențelor trăite până la asumarea unor roluri într-unul dintre aspectele vieții școlare.

Astfel, sondajul propus cuprinde câteva întrebări cu privire la modul în care a fost exprimată, auzită și evaluată vocea elevilor, înainte de pandemie (cu 6 luni înainte de COVID-19) și în timpul perioadei de izolare (de exemplu, din momentul în care s-au închis școlile).

Dacă școala dumneavoastră nu s-a închis în timpul pandemiei, vă rugăm să răspundeți la întrebările sondajului având în vedere perioada de timp cel mai grav afectată de criză.

Rezultatele acestui sondaj vor contribui la conținutul conferinței comune care urmează să fie organizată în cooperare de UNESCO și Consiliul Europei, în perioada 23-25 noiembrie 2020 sub titlul: „De la a face auzită vocea elevilor la participarea civică activă: rolul școlilor în era digitală”.

Profesorii care participă la acest sondaj vor fi invitați să participe la conferința online. Unele proiecte școlare pot fi selectate pentru a fi prezentate în timpul conferinței.

Project-Based Learning to Enhance Key Competences

School Education Gateway – Teacher Academy pregătește un nou curs online, pe tema „Project-Based Learning to Enhance Key Competences”, care va fi lansat pe 28 septembrie 2020. Cursul este gratuit, online și se adresează profesorilor și altor părți interesate de educație din orice țară.

Conform obiectivelor stabilite, cursul propune participanților:

 • Să reflecteze la practicile de predare pe care le-au folosit în timpul perioadei în care lecțiile s-au desfășurat online ca urmare a pandemiei de COVID-19.
 • Să analizeze randamentul învățării bazate pe proiecte, metodă folosită pentru a preda atât în scenariile la distanță și mixt, cât și în clasă.
 • Să înțeleagă scopul, procesul și maniera de evaluare a învățării bazate pe proiecte.
 • Să descopere modalitatea în care diverse componente ale învățării bazate pe proiecte pot contribui la dezvoltarea competențelor cheie.
 • Să studieze instrumentele de lucru și strategiile de implementare a învățării bazate pe proiecte la clasă.
 • Să planifice implementarea unui scenariu de învățare bazată pe proiecte derulate în clasă.

Noul curs online School Education Gateway vă va familiariza cu specificul predării bazate pe proiecte, cu motivația și maniera în care o puteți introduce în activitatea dumneavoastră de predare, pentru a potența competențele-cheie ale elevilor dumneavoastră! Plasați-vă elevii în centrul procesului de învățare, dându-le să rezolve probleme reale, în cadrul unui grup mic, moderat. Descoperiți cum să aplicați învățarea bazată pe proiecte în mediul dumneavoastră de învățare!

Orele de curs care încorporează probleme din viața reală, sub formă de proiecte experiențiale în grupuri mici, moderate, nu stimulează doar învățarea pe tot parcursul vieții, ci și prezintă parcursuri profesionale interesante. Plasarea elevilor în centrul procesului de învățare transformă elevii din elemente pasive în participanți implicați. Învățarea bazată pe proiecte (PBL) este capabilă de așa ceva! Noul curs School Education Gateway vă familiarizează cu fundamentele PBL și vă ajută să implementați această abordare în practica de zi cu zi. Vă invităm să vă înscrieți aici, pentru a descoperi exemple, idei și strategii care să vă inspire și să ajute.

Proiecte Erasmus+ pentru educația adulților

Art Urban Regen – un proiect Erasmus+ care se adresează antreprenoriatului cultural

Art Urban Regen“, susținut de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ este un proiect european care își propune să ofere instruire pe subiectele regenerării urbane, abilităților artistice și creative și al industriilor artistice antreprenoriale, pentru a construi minți creative și antreprenoriale și pentru a găsi o soluție la abandonarea clădirilor, oferindu-le o a doua oportunitate.

Membrii Parteneriatului Strategic sunt Power Net Consulting (România), FyC Consultores (Spania), NOD Makerspace (România), Mobilizing Expertise (Suedia) si KulturLife (Germania).

Consorțiul Art Urban face pași uriași pentru creșterea cunoștințelor despre arta urbană și antreprenoriat, obiectivele noastre principale, chiar și în aceste momente de grea încercare pentru toate țările Uniunii Europene și ale lumii.

Din acest motiv, consorțiul a organizat cea de-a treia întâlnire de parteneriat la Kiel (Germania) găzduită de partenerul Kulturlife. În perioada 10 și 11 decembrie 2019, colegi din România, Suedia, Germania și Spania, au discutat despre evoluția proiectului, au revizuit lucrările realizate și au pregătit sarcinile finale care vor fi implementate până la sfârșitul proiectului.

Într-o altă notă, ne bucurăm să anunțăm că platforma noastră de e-learning este gata pentru cursanții care doresc să învețe despre regenerare urbană și să dobândească abilități artistice și creative în industrii artistice antreprenoriale. Aceștia își pot crea un cont de utilizator pe http://power-learning.eu/ pentru a descoperi toate materiale de învățare create pentru a-i inspira și a-i face să recunoască oportunitățile de regenerare urbană cu potențial de afaceri. Materialele sunt disponibile în mai multe limbi.

Deoarece au mai rămas câteva luni până la sfârșitul proiectului, majoritatea produselor Art Urban sunt finalizate. Cel mai recent rezultat este Manualul pentru facilitatorii de formare, iar în curând vom finaliza Instrumentul nostru de evaluare. De asemenea, este gata și videoclipul nostru promoțional:

Dacă sunteți interesați de aceste subiecte și vreți să aflați mai multe, vă invitam să ne urmăriți și pe Facebook. Rămâneți aproape!

Proiecte pentru tineret în Erasmus+

Link Volunteers – un proiect centralizat al CECIS - Tg. Jiu

În perioada 1.12.2018 – 31.08.2020, Centrul pentru Educație și Consultanță Instrumente Structurale (CECIS), alături de organizații de tineret din Italia (MV International), Filipine (Institute for Global Education Exchange and Intership), Peru (Brigada de Voluntarios Bolivarianos del Peru), Argentina (Circulo Italo Argentino Raices Sarda Buenos Aires Norte) și Vietnam (Center for Development of Community Initiative and Environment), derulează proiectul internațional The Inspiration of You, co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, Consolidarea Capacității Organizaționale în Domeniul Tineretului (Capacity Building).

Proiectul și-a propus să consolideze voluntariatul în rândul tinerilor din țările partenere prin activități de formare a lucrătorilor de tineret, educarea și conștientizarea importanței voluntariatului și prin transfer de bune practici și modele de voluntariat între țările partenere. În cadrul proiectului s-au derulat activități de formare internațională pentru lucrătorii de tineret din organizațiile partenere având ca temă managementul voluntariatului, precum și un schimb internațional pentru tineri cu oportunități reduse având ca teme voluntariatul și participarea activă.

Rezultatul principal al proiectului îl reprezintă platforma www.linkvolunteers.org.

De ce linkvolunteers.org?

Pentru că voluntariatul este despre a oferi. A oferi timp, resurse, o mână întinsă, o parte emoțională și mult sprijin. Dar, dincolo de acestea, voluntariatul este și despre a primi; recunoștință, zâmbete, liniște, prieteni, experiență și inspirație.

Din aceste considerente, platforma www.linkvolunteers.org și-a propus să fie spațiul unde ne vom întâlni - organizații, evenimente și voluntari, pentru a ne regăsi, a ne conecta și pentru a fi mai buni împreună.

Cum te poate ajuta linkvolunteers.org?

 • materiale de învățare în domeniul voluntariatului;
 • resurse de învățare în procesul de management al voluntarilor;
 • evenimente de formare și activități de voluntariat pentru tineri și profesioniști implicați în educație;
 • experiențe trăite și împărtășite prin vocea voluntarilor.

Reprezinți o Organizație?

 • fii parte din linkvolunteers.org
 • parcurge resursele noastre de învățare pentru a afla mai multe despre managementul programelor de voluntariat;
 • creează un cont, postează evenimentul și utilizează acest site ca un instrument suplimentar pentru a-ți promova evenimentele de voluntariat și pentru a colabora cu tinerii din întreaga lume.

Ești Voluntar?

 • parcurge resursele noastre de învățare pentru a afla mai multe despre voluntariat;
 • utilizează instrumentul nostru de căutare pentru a găsi oportunități în zona ta și pentru a colabora cu organizații din întreaga lume;
 • împărtășește cu noi experiența și călătoria ta ca voluntar.

Centrul pentru Educaţie şi Consultanţă Instrumente Structurale, pe scurt CECIS, este o organizaţie înfiinţată în 2009, în Targu-Jiu. Prin activitățile noastre, ne propunem să susținem Educația și să contribuim la dezvoltarea holistică a copiilor, tinerilor, părinților, profesorilor și altor actori cu rol în educație, pentru armonie și bunăstare în societate.

te informează...

Eurodesk împlinește 30 de ani

Eurodesk întâmpină 2020 și noul deceniu cu aniversarea celor 30 de ani de existență

Povestea Eurodesk a început în 1990 cu un mic proiect regional în Scoția, având ca scop dezvoltarea unui nou serviciu de informare privind schimburile europene de tineri. Cu misiunea “de a sensibiliza tinerii cu privire la oportunitățile de mobilitate și de a-i încuraja să devină cetățeni activi”, rețeaua Eurodesk numără acum 1100 de experți în domeniul tineretului, în 36 de țări.

Descoperirea propriilor puncte tari reprezintă un proces pe termen lung. Potențialul nostru este de a răspunde acestor noi dificultăți pe care fiecare decadă le aduce și de a ajuta tinerii la această vârstă fragedă să ia decizii mai ușor.”, a declarat președintele Eurodesk, Ingrida Jotkaitė.

2020 reprezintă un punct de reper pentru rețea, de aceea au fost planificate numeroase activități offline și online în acest an, care au început odată cu recepția Eurodesk 30, care a avut loc în data de 23 ianuarie la sediul Eurodesk Brussels Link.

Vor urma diferite activități dedicate acestei aniversări. Iunie va fi luna Eurodesk Awards, în timp ce luna octombrie va prezenta noua ediție a campaniei Time to Move – campanie emblematică a Eurodesk, care oferă șansa celebrării alături de tineri.

Cu scopul de a aduce un omagiu trecutului, adoptând în același timp schimbările necesare pentru viitor, publicația Green Eurodesk va fi lansată anul acesta, cu recomandări privind moduri în care munca de tineret poate fi mai duarbilă în Europa. Noul Portal european pentru tineret, a cărui restructurare a fost realizată în strânsă colaborare cu Comisia Europeană, va fi, de asemenea, lansat în 2020.

S-au schimbat multe lucruri în ultimii 30 de ani. Istoria Eurodesk reflectă evoluția domeniului privind informarea tinerilor și a proiectului european. Stakeholderii și tinerii sunt invitați să parcurgă activitățile și evenimentele desfășurate conform cronologiei celor 30 de ani aniversari care dezvăluie punctele de transformare și realizările din istoria Eurodesk și a activităților din domeniul tineretului din Uniunea Europeană în ultimele trei decenii.

Eurodesk România s-a alăturat rețelei în 1998 odată cu Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.

Concurs de povestiri - Europa în regiunea mea

Cunoști proiecte europene finanțate de UE și vrei să spui povestea acestora? Participă la concursul de povestiri și poți fi unul dintre câștigători!

Lansat de Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană a Comisiei Europene, concursul îi invită pe toți cei care au cel puțin 18 ani să scrie povestea unui proiect sau program finanțat de UE în țara lor. Participanții pot folosi orice format: fotografie, video, postare pe blog, audio, postări pe platforme social media, canvas, Twitter threads etc.

Pentru a participa trebuie să trimiți un email cu link-ul pentru povestirea publicată la info@euinmyregion.eu, având subiectul “EUinMyRegion Storytelling”.

Participanții pot trimite câte povestiri doresc. Comisia Europeană va traduce povestirile în limba engleză, apoi va trimite participanților traducerile pentru a le promova pe canalele de social media (Facebook, Twitter) folosind hashtag-ul #EUinmyRegion.

Selecția va fi făcută de un juriu independent care va alege trei câștigători urmărind imaginea și povestirile despre oameni.

Câștigătorii vor fi invitați să participe la un program privind comunicarea, la Bruxelles, în perioada 12-13 octombrie 2020.

Termen limită: 31 august 2020, 23:59 CEST.

Curs MOOC - Aspecte esențiale ale muncii în domeniul tineretului

Ești interesat de elementele esențiale și valorile sociale ale muncii în domeniul tineretului, precum și de practicile și politicile în domeniul muncii de tineret din Europa? Participă la acest curs care va avea loc în perioada 1 septembrie – 18 octombrie 2020.

Participanții vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu „elementele de bază” ale muncii în domeniul tineretului și să aibă o imagine de ansamblu asupra modului în care este aceasta susținută prin politici și strategii, cercetare, educația lucrătorilor de tineret sau finanțare. De asemenea, în cadrul cursului vor fi prezentate exemple de bune practici privind diferite aspecte ale muncii în domeniul tineretului, iar participanții vor putea să reflecteze asupra viitorului acesteia în Europa.

Cursul este gratuit și este organizat în cadrul Parteneriatului în domeniul tineretului dintre Consiliul Europei și Comisia Europeană. Sunt invitați să participe studenți, lucrători în domeniul tineretului, organizații și platforme de tineret, cercetători, factori de decizie din domeniul tineretului.

Galway and Rijeka: Capitale europene ale culturii 2020 - Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda).

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) dețin titlul de capitale europene ale culturii pentru un an.

Rijeka este primul oraș din Croația care deține acest titlu. Având ca motto “Portul diversității / Port of Diversity”, programul cultural al orașului Rijeka se concentrează pe teme precum apa, munca și migrația, identitatea orașului, dar și pe o serie de probleme actuale din întreaga lume. Festivitățile oficiale de deschidere vor avea loc în perioada 1-2 februarie 2020.

Galway este al treilea oraș din Irlanda care deține acest titlu, după Dublin în 1991 și Cork 2005. Motto-ul programului cultural Galway este “Lasă magia să intre/Let the Magic In” și urmărește să îmbine teme locale referitoare la limbă, peisaj și migrație cu teme europene și universale relevante. Galway 2020 va începe în februarie 2020, odată cu Imbolc, sărbătoare celtă din calendarul antic precreștin al Irlandei. Programul cultural se va derula în jurul festivalurilor celtice Imbolc, Bealtaine, Lughnasa și Samhain.

Inițiativa capitale europene ale culturii a fost inaugurată în 1985 și urmărește să evidențieze bogăția și diversitatea culturii din Europa, având un impact pe termen lung, nu numai asupra culturii ci și din punct de vedere social și economic.

Amiens – Capitala europeană a tineretului 2020

Capitala Europeană a Tineretului este un titlu acordat de Forumul European al Tineretului unui oraș european pentru o perioadă de un an, în timpul căreia orașul organizează evenimente și proiecte menite să demonstreze rolul activ și esențial jucat de tineri și organizații de tineret în societate.

În calitate de Capitală europeană a tineretului (EYC) 2020, Amiens își propune să împuternicească tinerii prin modelarea și transformarea orașului în mai multe moduri inovatoare.

Tema Capitalei europene a tineretului Amiens 2020 este “Amiens pentru tineri/Amiens for Youth”. Scopul este de a crea spații prietenoase și inovatoare pentru tineri. Amiens 2020 vrea ca tinerii să fie în centrul procesului de decizie în toate domeniile și la toate nivelurile. Amiens pentru tineri vrea să fie un facilitator pentru tineri și toți partenerii activi în domeniul tineretului, cum ar fi stakeholderi în domeniul economic, cultural și social pentru a pune în practică proiecte. Amiens EYC 2020 oferă, de asemenea, de-a lungul întregului an un program de evenimente culturale în domeniile muzică, cinema și teatru.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor care organizează și promovează Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul Lingvistic European 2020 – Apel pentru depunerea de candidaturi

Pe 22 iunie s-a lansat Apelul la propuneri de candidaturi pentru acordarea Certificatului Lingvistic European/European Language Label 2020. De aceea, vă invităm să trimiteți spre evaluare un proiect care se adresează predării/învățării limbilor străine și educației lingvistice în general, indiferent de context, de vârsta celor care învață și indiferent de sursa de finanțare a acestuia, prin completarea formularului de candidatură. Și în acest an, încurajăm participarea proiectelor eTwinning la competiție. În urma evaluării, proiectului dvs. i se poate acorda Certificatul lingvistic european (European Language Label) 2020.

Prioritățile pentru anul în curs se referă la:

 1. Dezvoltarea unor școli care să susțină incluziunea și educația de calitate și să sprijine profesorii și directorii școlilor în promovarea diversității.
 2. Eliminarea barierelor lingvistice cu scopul creării unor regiuni de frontieră mai dinamice.

Proiectul eligibil trebuie să fie depus de o instituție din România care a coordonat sau a fost parteneră în proiect. De asemenea, proiectul trebuie: a) să nu se fi încheiat dar să aibă deja rezultate a căror utilitate să fie clară, simplu de prezentat și de evaluat, sau b) să se fi încheiat recent, iar rezultatele sale să fie încă utilizate.

Rezultatele evaluării vor fi anunțate pe site-ul www.erasmusplus.ro iar certificatele se vor acorda în cadrul unui eveniment virtual de valorizare despre care veți fi anunțați ulterior.

Termenul limită de trimitere a candidaturilor este 28 august 2020.

Vă rugăm să aveți în vedere că accesul la formular se face doar pe baza unei adrese de Gmail și că formularul nu permite editarea ulterioară (fiecare candidatură va fi completată integral, într-o singură intrare).

Vă dorim mult succes!

C. Virus Homework. Exerciții pentru acasă.

— Lecturi bilingve de vară —

„Știm cu toții că frica naște monștri, tot așa cum știm că frica este și o formă de înțelepciune. Nu ne–am dorit să manipulăm frica, oricât de necesară ar fi ea unora ori altora.

Masteranzii au scris aceste texte cu gândurile, sufletul, temerile și umorul lor: fiecare după puterile lui. Să–i citească, ne–am dori, aceia care sunt de–o vârstă cu ei, dar și aceia care nu mai au de mult vârsta lor, însă vor să–i înțeleagă și să–i îndrume să caute adevărul pentru a stăpâni frica.“

Webinare adresate educației lingvistice și multilingvismului

NESET a publicat recent un raport analitic important, intitulat „Viitorul educației lingvistice în Europa: studii de caz și practici inovatoare“ (disponibil în limba engleză), pe baza activității sale anterioare în acest domeniu – „Educația multilingvă în lumina diversității: lecții învățate“ (raport analitic disponibil, de asemenea, în limba engleză).

NESET este o rețea consultativă, internațională, de experți care lucrează la dimensiunea socială a educației și formării și care a fost înființată la inițiativa Comisiei Europene, Directoratul General pentru Educație și Cultură. Acest raport urmărește să sprijine punerea în aplicare a Recomandării Consiliului privind o abordare cuprinzătoare a predării și învățării limbilor, adoptată de Consiliul Uniunii Europene în 2019. Acesta subliniază importanța educației lingvistice inovatoare într-o lume tot mai interconectată și interculturală.

Raportul include șase studii de caz privind modul în care profesorii și cursanții se pot inspira din metodele de predare a limbilor străine prezentate și din modalitățile în care politicile și instrumentele de lucru sunt implementate în diferite contexte din Europa și din lume.

Pe parcursul lunilor iunie și iulie 2020, NESET a organiza o serie de 4 webinare, privind educația lingvistică și multilingvismul, în care vor fi prezentate și cele mai relevante concluzii ale acestui raport!

EAQUALS (Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

3 idei pe lună ...

 1. It is better to start as a fool and learn from your mistakes than to fake being a genius and ignore your errors.
 2. Be forgiving with your past self. Be strict with your present self. Be flexible with your future self.
 3. If you're stuck deciding between options, force yourself to act. You can only act on one thing at a time, which means you will have to make something the top priority. Even if you pick wrong, you'll learn something.

(...de la James Clear – autorul cărții Atomic Habits, antreprenor și fotograf)

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Educația digitală în școlile din Europa

Prezentul raport Eurydice, Educația digitală în școlile din Europa, pune în lumină două perspective diferite, dar complementare ale educației digitale: formarea de competențe digitale relevante pentru elevi și cadrele didactice, pe de o parte și utilizarea tehnologiilor în scop pedagogic pentru a sprijini, a îmbunătăți și a transforma învățarea și predarea, pe de altă parte.

Raportul acoperă diferite arii ale educației digitale, începând cu o prezentare generală a curriculumului și a rezultatelor învățării legate de competența digitală. Este avută de asemenea în vedere formarea competențelor specifice ale cadrelor didactice în cadrul formării inițiale și pe parcursul carierei didactice, precum și evaluarea competențelor digitale ale elevilor și utilizarea tehnologiilor digitale în scopul evaluării. În sfârșit, raportul aruncă o privire asupra strategiilor și politicilor naționale actuale în domeniul educației digitale în școală. Anexele vin cu informații specifice pe țări, despre curriculum, cadrele de competențe ale cadrelor didactice, strategii la nivel înalt și agenții care sprijină educația digitală în școli.

Raportul acoperă educația digitală la nivel primar și secundar (inferior și superior) general, în anul școlar 2018 – 2019, din cele 38 de țări europene (43 de sisteme de educație) care participă la programul Erasmus+ al UE. Sunt incluse toate cele 28 de state membre UE, precum și Albania, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Versiunea tradusă în limba română este disponibilă de scurt timp pe site–ul Eurydice.

Titlul original: Digital Education at School in Europe

Recomandările lunii iulie:

Matematică de vară

Rețele neuronale și învățarea

O rețea neuronală definește o succesiune de algoritmi care încearcă să recunoască relațiile de bază într-un set de date, prin procese care imită modul în care funcționează creierul uman. Rețelele neuronale se pot adapta la schimbarea datelor de intrare, astfel încât rețeaua să genereze cel mai bun rezultat posibil, fără a fi nevoie de reproiectarea criteriilor de ieșire. Un exemplu de aplicare a rețelelor neuronale îl reprezintă aplicațiile de recunoaștere a vocii umane. Un alt exemplu ar fi generarea de personaje fantastice în filmele de gen. Iată cum are loc acest proces:

Utile

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: maxim 1 pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Annie Spratt - "Girl climbing a tree" • Fringer Cat - "A close look of the studio at my home radio station, you can listen at http://nittygritty.me" • Zulmaury Saavedra - "THE MEETING" • Jeffrey Betts - "untitled image" • Nine Köpfer - "A day at the sea. Family vacation with a lot of fun and wind ;) She is clothed with strength and dignity; she can laugh at the days to come. Proverbs 31,25" • Jp Valery - "On November 18th 2018, I organized the first Metro Photo Challenge in Montréal, QC. With over 30 participants, we wandered through the subway system of Montréal as every person was teamed up with random attendees and were tasked with capturing some random stations. Great pictures were captured, friendships were forged, and we’re all looking forward to the next event." • Alina Grubnyak - "untitled image" • Joshua Eckstein - "Non-toxic = edible, right?" • Mimi Thian - "untitled image" • Eva Darron - "Sunset seen from a plane" • Kyle Glenn - "untitled image" • Tim Goedhart - "Out of everything optional, this one is least optional! This wall is found in the center of Amsterdam!" • Barrett Ward - "Apple AirPods" • National Cancer Institute - "Children in a Classroom. In the back of a classroom, are children about 11 years old with a female teacher talking about the subject - If Someone in Your Family Has Cancer. Photographer Michael Anderson" • Tuân Nguyễn Minh - "Workers" • Daniel Chekalov - "untitled image" • Duy Pham - "untitled image" • Delila Ziebart - "Wall Art - Colourful Painted Wall" • Maxime Naillon - "untitled image" • Charles Postiaux - "untitled image" • Devon Rogers - "untitled image" • Juan Marin - "untitled image" • Sebastien Gabriel - "Ready To Roadtrip" • engin akyurt - "Woman wearing face mask during coronavirus outbreak"