Loading

Lær om cognac # 12 ting du MÅ VITE OM COGNAC

Tenker du over hva du egentlig drikker når du smaker en cognac eller andre typer brennevin? Vet du forskjellen på brandy og cognac? Lyst til å kunne mer om de edle dråper som omtales som verdens fineste brennevin? Hvor og hvordan det produseres og lagres? Hva er forskjellen på ulike kvaliteter og hvordan smake. Vi tar deg gjennom 12 ting du må vite for å kunne nyte de gode smakene med litt mer kunnskap.

#1 VET DU FORSKJELLEN PÅ BRANDY OG COGNAC?

Cognac er et fransk druebrennevin med AOC-kvalitetsbetegnelse (Appellation D’Origine Controllé), destillert på hvitvin. Også kjent som konjakk i Norge! All verdens druebrennevin går under fellesbetegnelsen brandy. Cognac er i de fleste tilfeller et produkt uten årgangsbetegnelse, da det i likhet med musserende vin er et produkt fra ulike årganger, distrikter og kvaliteter.

#2 HVOR LAGES COGNAC?

Cognac har blitt produsert i omkring 400 hundre år. All cognac må produseres i cognac etter lover og regler satt av det franske landbruksdepartementet. Cognac regionen ligger sørvest i Frankrike og omfatter departementene Charente og Charente Maritime, samt noen kommuner i Dordogne og Deux-Sevres. Cognac by er selve kjernen i området og er etter franske forhold en ganske liten by som ligger ved elven Charente og i underkant av 2 timers kjøretur fra storbyen Bordeaux.

#3 BLI KJENT MED COGNACS VINMARKER!

Områdene som har størst berømmelse, og hvor det beste, og mest lagringsdyktige brennevinet lages, heter Grande- og Petite Champagne. Her lages druebrennevin med stort potensial til å kunne utvikles over flere tiår til cognac med stor "smaksdybde " og en enestående kompleksitet. I tillegg har cognac herfra en fenomenal floral aroma. Videre finnes distriktene Borderies og Fin Bois, som produserer destillater som utvikler seg raskere og ofte blir brukt til de enkleste kvalitetene. Særlig Fin Bois har med sin fruktige smakstone tradisjonelt vært brukt til cognac som skal smakes i ung alder.

Området Cognac strekker seg over 78 000 hektar på 6 underområder som er inndelt geografisk etter kvalitet og jordsmonn: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois og Bois Ordinaires – rangert etter kvalitet.

Visste du at cognac er det største hvite vindistriktet i Frankrike og utgjør ca 10% av de franske vinmarker!

#4 HVORDAN LAGES COGNAC?

Kort fortalt tar man en syrlig hvitvin, destillerer den to ganger, gjemmer den bort på nye eller gamle eikefat i mørke kjellere, og når den tas frem igjen, er den med ett blitt en av de mest anerkjente drikker på kloden, cognac! Vi tar for oss hvert steg litt mer detaljert i de neste postene.

#5 DRUER - DE BESTE RÅVARER!

Det benyttes kun grønne druer fra cognacområdet og den mest vanlige druen er Ugni Blanc som benyttes i mer enn 90 % av cognacproduksjonen. Folle Blanche og Colombard benyttes også. Det er tillatt med maks 10 % av druene Jurançon Blanc, Meslier St-François, Folignan, Montils, Semillon og Sélect. Druene modnes sent, er motstandsdyktige mot sykdom og gir en vin med flott syre og alkoholprosent som er et strålende utgangspunkt for destillering.

#6 FRA LOKAL VIN TIL EDLE DRÅPER!

VINPRODUKSJON

Et godt utgangspunkt for cognac og destillering er ung og syrefrisk vin. Druene presses og gjæres til en vin som holder 7-11 prosent alkohol. Vinen gjæres primært i ståltanker og oppbevares der til den skal destilleres. Man trenger ca 9 liter vin for å produsere 1 liter cognac.

# 7 DESTILLERING

Cognac er er rett og slett hvitvin som destilleres to ganger. Destillasjonsapparatet som benyttes til destillering kalles «Alambic Charentais». Når vinen varmes opp i en kjele av kobber over åpen flamme, stiger alkoholdampen opp i toppen av kjelen, og fortsetter gjennom et rør som kalles svanehalsen. Deretter går den over i kjølspiral der alkoholdampen kondenseres til væske. Destillatet ved 1. gangs destillering kaller man "brouillis" og har en alkoholstyrke på mellom 28 og 32%. Dette helles så tilbake i beholderen for andre destillering «la bonne chauffe» og gir et «eau de vie» på omkring 72%. ”Hodet” som er første parti av destillatet og ”halen” som er siste rest av destillatet blir separert ut og igjen blir ”hjertet” som skal bli cognac.

#8 FATLAGRING

Det nydestillerte cognacdestillatet vil ligge fra 2 til flere tiår på eikefat for å modnes og utvikle aromaer, farge og smak. Eikefatene er rene krydderhylla for cognacen og den karakteristiske cognacfargen kommer med alderen. Formålet med modningen er å skape et så balansert produkt mellom frukt, eik, alkohol og krydder som mulig. Eiketrærnes opprinnelse, struktur i treet, alder på fat og miljø i kjelleren der fatene oppbevares, har stor betydning for cognacens utvikling og gir kjellermesteren muligheter til å skape sin stil. Når gammel cognac har nådd ønsket utvikling på fatene vil kjellermesteren overføre den til store glassballonger og flytte den til den innerste og avlåste delen av sin kjeller, "paradiset" eller tappe på flasker for salg!

#9 KJELLEMESTEREN

Cognac er i de fleste tilfeller et et blandingsprodukt av cognac fra ulike årganger, distrikter og kvaliteter. Kjellermesteren eller cognacblanderen er cognacens viktige, menneskelige faktor, som overvåker det unike ekteskapet mellom brennevin og treverk, som en god cognac er. Kjellermesteren har ansvaret for å kjøpe inn “eau de vie”, blande alle produktene, samt passe på fatene som ligger til modning i tillegg til å og gi de ulike cognacene en konstant kvalitet og karakter år etter år.

Kjellermester Jean-Philippe Bergier

#10 DE VIKTIGSTE ALDERSBETEGNELSENE!

Alder og aldersbetegnelser på cognac reguleres av de franske landbruksmyndighetene. Helt frem til 1800-tallet var man ikke mer avansert i benevningene enn at man strakk seg til det generelle ordet “gammel”. I dag er det eget lovverk som regulerer dette, og det nytter ikke å lyve på alderen ...All cognac skal være lagret i minimum 2 år på eikefat. Det yngste ”eau de vie” benyttet i blandingen bestemmer hvilket kvalitetbetegnelse den enkelte cognac har.

VS - 2 år - Very special.

VSOP - 4 år - Very superiour old pale.

XO - 10 år - Extra old, XXO - 14 år.

KVALITETER

Cognac er mest kjent for sine VS, VSOP og XO kvaliteter, men byr også på mange spesialiteter. Det finnes cognac fra spesifikke områder som f.eks "Grande Champagne", spesifikke druer som f.eks "Folle Blanche", fra en eiendom "single estate", årgangscognacer "vintage", sterkere varianter som "cask strength" og cognac med dobbeltmodning på andre typer fat som f.eks skandivansk og amerikansk eik.

#11 HVORDAN SMAKE COGNAC!

Lukte!

Duften er en viktig del av opplevelsen, og et tulipanglass som snevrer inn mot toppen vil samle aromaene og gi en bedre opplevelse. Vanlig romtemperatur er alltid nok for å få frem det beste i et druebrennevin. Vil du studere cognacen i mer detalj er øyne og nese ditt viktigste verktøy!

Se på fargen!

Lite farge kan indikere et ungt produkt. Dypere og gyllenbrun farge kan si noe om fatlagring. Lukt! Når du lukter hold ca. 10. cm. avstand mellom glass og nese. Kjenn etter råvarepreg, fatpreg og andre aromaer. Luktesansen blir fort redusert av høy alkohol. Bli kjent med innholdet før du smaker.

Smak forsiktig!

Noter deg de særegenheter du finner. Er ettersmaken lang og med preg av råvaren? Var dette behagelig og balansert?

# 12 HVORDAN GJENKJENNE AROMAER!

Under lagringsprosessen utvikler cognac sin bouquet. En ung cognac på 2 -4 år er ofte frisk med blomsterduft som våren. De mer myke og fruktige aromaene som aprikos, sitrus og eksotisk frukt finner man i 5-10 år gammel cognac. Etter 10-20 års lagring går aromaene mer mot moden frukt og krydder som ingefær, lakris, vanilje og karamell. I de eldste cognacene finner man en mer kraftfull bouquet med toner av kaffe, tobakk og cedertre. Hvordan vil du beskrive din cognacstil? Liker du din cognac ung og fruktig eller mer rund, kompleks og utviklet?

Test gjerne ut dine kunnskaper i vår cognac quiz.

Created By
Anita Aaserød
Appreciate

Credits:

Photo: Mats Widen, Torkil Stavdal, Alexis Berg,