Loading

Partners in Wine En æra er over, Studenthuset ufo har arrangert sin siste "Finonsdag".

av Oliver W. Rønning, 09.11.2017

- Når vi låser døra her på fredag er det over. Da vet jeg ikke hvordan det blir, sier medeier Mats Myrstad i Studenthuset UFO. Både han og kompanjongen Thomas Svendsen er tydelig opprørte over situasjonen; Studentinord og Studentorganisasjonen i Bodø vil ikke forlenge kontrakten med guttene, og et tre år gammelt partnerskap nærmer seg ufrivillig slutten.

Det allsidige studenthuset har vært hjem for flere faste arrangementer, og har ofte hatt noe nytt på plakaten.

Årets første snø har kommet, og årets siste, nei, tidenes siste såkalte «Finonsdag» på Studenthuset UFO nærmer seg. Bak kassevis med flaskeøl fra Lofoten står Thomas Svendsen, knappe to timer før UFOens siste romferd. Thomas forteller at de har solgt rundt 6000 flasker med denne Lofotpilsen.

- Og den begynte vi med i sommer, ler han. Den smittsomme latteren sprer seg i rommet, og han supplerer med at de i 2016 solgte 4000 liter øl fra Mack, og 3000 enheter Peroni. I tillegg kommer resten av drikkebeholdningen.

Thomas trykker frem og tilbake på kassesystemet. Han får opp at de har solgt nesten 15 000 flasker vin siden januar 2016. De har ikke eksakte tall på hvor mange som har besøkt dem i løpet av årene, men mener at salget av drikkevarer i seg selv viser at studenthuset har vært et populært møtested for Bodøs studenter.

STRONG & INDEPENDENT: Som frittstående studenthus har ikke UFO vært tvunget til noen avtale med bare ett bryggeri. Derfor har Thomas og Mats kunnet velge akkurat de varene de vil ha.

Vi går bortover det sjarmerende, klissete gulvet. Stolene står fortsatt oppå bordene, og det er mye som skal gjøres før kveldens festligheter kan komme igang. Thomas tar frem en fjernkontroll fra baklomma, og skrur på de ikoniske flatskjermene som alltid viser en imitasjon av en knitrende peis.

- Det er jo stemning, påpeker han.

Studenthuset UFO er et godt navn på første etasje i det sennepsgule bygget i bakgården til Norges yngste universitet. For huset har vært hjem for en rekke arrangementer.

Det har ukentlig vært tilholdssted for drikkelystne på onsdager, og for kloke hoder på torsdagsquiz. UFOen har rommet mange arrangementer, og Thomas minnes spesielt da RSP & Thomax fremførte låten Nordaførr sammen med Halvdan Sivertsen, eksklusivt på studenthuset.

Mats er mest stolt over at UFO selv fikk booket Radioresepsjonen til Bodø. Den beste konsertopplevelsen han har hatt her må likevel være da Studentforeningen Inter booket Valentourettes, og gitarist Petter Baarli sto og røkte på scena.

- Selv om det bare kom rundt 60 publikummere, ler han.

- Det er en fantastisk følelse når du står bakerst i et konsertlokale og ser på folk som har en god opplevelse der de skaper minner for livet. Vi har sett folk bli sammen, og vi har sett folk som går fra hverandre, forteller Mats.

"Det er en fantastisk følelse når du ser på folk som har en god opplevelse der de skaper minner for livet."

- MATS MYRSTAD

ET GODT TEAM: Både Mats og Thomas forteller at de frivillige har vært uvurderlige for driften hele veien. Her omkranset av de som skal hjelpe til denne onsdagskvelden.

- Det fineste på denne reisen har vært de frivillige, sier Mats. Thomas er rask med å supplere at de frivillige er mye av grunnen til at studenthuset har vært en suksess.

Arbeidserfaringen fra UFO har vært et springbrett for nye studenter. Thomas håper de har lært bort noe som har gjort nytte.

- Nye studenter har fått en mulighet. De har fått litt arbeidserfaring, og vi har kurset dem. Vi har "bygd et springbrett" der nye studenter har kunnet være litt sosiale mens de står bak baren. Det har nok vært en gylden mulighet for nye studenter. Likevel er det vi som har vært heldigst, de har virkelig stått på, påpeker Thomas.

- Uten dem hadde vi ikke kommet noen vei. De er med og vasker til langt på natt, holder styr på gjestene, og tørker spy når jeg ikke har sjans, ler han.

De to unge driverne har et enormt nettverk, og skryteveggene er fulle av plakater for store artister. Opp gjennom årene har de hatt besøk av blant annet The Dogs, Satyricon, OnklP & De fjerne slektningene, Kurt Nilsen og Raga Rockers.

- Jeg har gjort konserter her i sju år, med store artister som Karpe Diem og Wyclef Jean. Det er kjipt at alt vi har bygd opp bare skal ende opp i en sølepytt, sier Thomas.

"Det er kjipt at alt vi har bygd opp bare skal ende opp i en sølepytt"

- THOMAS SVENDSEN

Studenthuset har vært svært allsidig i hvilke artister de har hentet inn. De har også blitt en anerkjent show-scene, og bare det siste året har de blant annet hatt Hvorfor det? med Trond-Viggo Torgersen, postkasseshow med Radioresepsjonen, og flere stand up-show.

- Vi har prøvd å satse litt, og har vært fleksible på hvordan vi kan bruke lokalet. Stand UP Bodø har hatt minst ett show i måneden det siste halvåret, og det har vært populært, forteller Thomas, mens Mats nikker smilende.

Mats og Thomas har hatt en personlig driverstil, og har måttet spytte inn mye privat kapital. De forteller at det ikke har vært spesielt lønnsomt å drive, men at de har hatt mange unike opplevelser.

- Dette har vært grunnen til å stå opp. Nå trenger vi ikke å stå opp lenger. Fremover skal jeg bare ligge i senga og se på Netflix, ler Thomas.

Det er fint å se at de kan ha litt galgenhumor, selv om det er tydelig at de er opprørte over at de ikke lenger får drive studenthuset på Mørkved.

Thomas ler litt mer mens han med et glimt i øyet forteller at de endelig skal slippe å se alle TV-programmene i opptak, eller via streamingtjenester.

- Vi bruker å sitte sammen bak her og se på TV og spise middag før vi åpner på onsdager. Det har blitt en livsstil, forteller de.

- Det har gått mange rykter i høst, der folk har sagt at vi har hatt dårlig økonomi og at vi har vært konkurs. Det har vi ikke vært. Nå blir vi likevel nødt til å slå oss selv konkurs fordi vi ikke lenger får drive her. Det er en tung prosess.

PÅFYLL: Mats fyller opp med drikkevarer, slik at de siste "romferdene" i UFOen skal bli minneverdige.

Til tross for den dårlige stemningen og alle ryktene, vil de nå avslutte med en fest. Det merkes når vi får være med på vareleveringen.

- Vi har bestilt mellom 300 og 400 flasker vin, og rundt 1000 flasker øl. I kveld skal bli en bra kveld, og vi satser på besøksrekord i kveld, avslutter Thomas.

Fredag er absolutt siste sjanse for å besøke studenthuset. Da kommer Kevin Kildal med soloshowet Drittliv. Etter det er det tre år lange eventyret over.

- Når vi låser døra her på fredag er det over. Da vet jeg ikke hvordan det blir. Plutselig brister jeg ut i gråt, avslutter Mats Myrstad i Studenthuset UFO.

Etter at vi avsluttet intervjuet, har Mats bekreftet at det ble besøksrekord på onsdag.

Created By
Oliver Rønning
Appreciate

Credits:

FOTO: Oliver Rønning

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.