Loading

Naša knjižnica

O KNJIŽNICI

Knjižnica je smještena u prizemlju škole, a od njenih vrata dijele vas dvije stepenice. Uočit ćete "pozivnice" za čitanje na njenim vratima i vjerujem da nećete pogriješiti ukoliko zavirite iza njih. Knjige su prijatelji kojima se uvijek možemo vratiti i u kojima ćemo uvijek pronaći utjehu. U našoj školskoj knjižnici možete ostvariti brojna prijateljstva, bilo s lektirnim naslovima ili s knjigama koje možete čitati za svoj užitak. Ukoliko želite čitati, pisati, učiti ili jednostavno samo sjediti u knjižnici nama ste dobrodošli!

LEKTIRA

eLektire - na ovoj stranici možete pristupiti sadržajima 200-injak knjiga te mnoštvu multimedijskih sadržaja, kao što su zvučni zapisi i video materijali. Za uporabu eLektira potrebno se registrirati, bilo AAI korisničkim imenom i lozinkom (učenici i učitelji je mogu dobiti od administratora imenika u svojoj školi) ili mail adresom i lozinkom. HRLektire - na ovoj stranici učenici mogu besplatno preuzeti lektire u elektroničkom obliku (pub ili pdf) te ih čitati na svojim tabletima ili pametnim telefonima.

REFERENTNA GRAĐA

ENCIKLOPEDIJE NA INTERNETU - Za razliku od otvorenih mrežnih enciklopedija, koje teže donijeti sve o svemu, u profesionalnim enciklopedijama nalazimo sređeno i usustavljeno znanje o onome što je najvažnije. Danas, kada se broj izvora znanja umnožio, količina informacija silno povećala, ali se njihova relevantnost i pouzdanost smanjila, profesionalne enciklopedije postale su neka vrsta vodiča koji sređuje i sistematizira ukupno znanje te čuva leksikografske standarde. Encikopedije na hrvatskom jeziku: Proleksis enciklopedija - prva hrvatska opća i nacionalna enciklopedija u elektroničkom izdanju; besplatno dostupna svima, Enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža - mrežna Hrvatska enciklopedija temelji se na knjižnom (tiskanom) izdanju koje je objavljeno u 11 svezaka od 1999. do 2009. godine. Encikopedije na engleskom jeziku: Encyclopedia Britannica Online, Encyclopedia - pretražujte preko 200 enciklopedija renomiranih svjetskih izdavača.

RJEČNICI NA INTERNETU - Hrvatski jezični portal - zajednički projekt Novog Libera i Srca. Većini riječi u bazi pridodani su izvedeni oblici, tj. gramatička razrada. Sadrži preko 100 000 osnovnih riječi. Hrvatski terminološki portal - središnje mjesto okupljanja suvremene terminološke građe na hrvatskom jeziku. Struna - terminološka baza hrvatskoga strukovnog nazivlja u kojoj se sustavno prikuplja, stvara, obrađuje i tumači nazivlje različitih struka radi izgrađivanja i usklađivanja nazivlja na hrvatskome jeziku. U Strunu je dosad uključena trideset i jedna struka, a javnosti je dostupno nazivlje dvadeset i dviju struka. 15 elektroničkih rječnika struke dostupno je i u pdf izdanju, a unutar njih nalaze se i prijevodi na engleski jezik. Logos dictionary - prevoditelj s i na više jezika, OxfordLearner's Dictionaries - više englesko-engleskih rječnik, EUdict - rječnici jezika Europske Unije

ATLASI NA INTERNETU - Google Earth, Google Maps, Geo-Gauss - zbirka planova i karata Hrvatske, Quick Maps - karte, zastave, ekonomija, klima, prirodni resursi, World Atlas and World Maps - karte, zastave, podatci o zemljama, populacija itd.

Credits:

Created with images by John-Mark Smith - "untitled image" • Debby Hudson - "Time to hit the books" • Jonas Jacobsson - "www.jonasjacobsson.co" • Brandi Redd - "untitled image"