Loading

Fietsen in de Dolomieten Fietsdoel 2019

De reis naar de Dolomieten

Vandaag (zaterdag 15 juni) zijn we allemaal aangekomen in San Cassiano . De reis duurde voor iedereen wat langer dan gepland. Hans, Louis en ik (Eric) hebben de rit in 2 etappes gedaan met de gedachte dan we op zaterdag niet meer zolang hoeven te rijden. We kwamen echter bedrogen uit, de laatste 270km hebben we bijna 6 uur over gedaan. Files op de Fernpas en Brennerpas gooide roet in het eten waardoor we bij aankomst geen zin meer hadden om een stukje te fietsen. Jan, Gerline en Bas zijn op zaterdag ochtend 05:00 vertrokken vanuit Zeewolde en komen vlak voor het avondeten aan. Marco en Anneke zitten in een appartement in de buurt en zullen ons vanavond bij het avondeten in het hotel vergezellen. Onder genot van een biertje en een wijntje wordt de dag van morgen besproken en sterke verhalen vertelt....

De route welke wij willen gaan rijden gaat eerst over de Passo Camplongo dan dalen we helemaal af naar Alleghe (1000m) en vervolgens over de Falzarego pas weer terug naar het hotel. Nu hebben we het geluk dat morgen ook de Dolomiti Bike day is en dan zijn de Passo Campolongo en Passo Falzarego autovrij gemaakt. We kunnen dus volop genieten van de beklimmingen en afdalingen.

Met zijn allen tijdens het diner in het hotel

PRIMO GIORNO

De eerste dag

Alleghe

84km - 2250hm

Vandaag is het eindelijk zo ver, de eerste rit door de Dolomieten. Bij sommige is spanning van het gezicht te lezen omdat ze niet precies weten wat hun te wachten staat. Voor de ene is het überhaupt de eerste keer in de bergen en een ander heeft nog nooit meerdere dag achter elkaar in de bergen gefietst.

Om 09:00 vertrekken we bij het hotel om Marco op te halen. Hij verblijft namelijk met Anneke in een appartement op 2 km van het hotel. Maar voor we kunnen vertrekken staat Marco al te popelen op de parkeerplaats bij ons hotel. Hij is 2 km omhoog gefietst om er voor te zorgen dat we op tijd vertrekken 😁

De eerste klim van vandaag is de Passo Campolongo, een klim van ongeveer 8 km welke niet al te zwaar is, een mooie opwarmer dus. Zoals als al eerder vermeld is vandaag ook de Dolomiti Bike Day, in deze regio wordt goed ingespeeld op de toer-, racefietsen en MTB-ers. Zo is er volgend weekend ook de Sella Bike Day, dan worden alle beklimmingen van de Sella ronde autovrij gemaakt. Voor deze dagen is geen inschrijving nodig en je kan starten waar je wilt en ook hoe laat je wilt. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de wegen alleen tussen 8:30 en 15:30 autovrij zijn. En als of dat nog niet genoeg is wordt op 7 juli ook nog de bekende Maradona Dles Dolomites georganiseerd.

Boven op de Passo Campolongo

Ondank dat het een gratis “toertocht” is deze Dolomiti bikeday wordt een serieus aangepakt. Zo zien we bij ons hotel al een militair staan die er voor zorgt dat niemand met een auto of motor de weg op gaat en als we in het dorp Corvara aankomen worden we staande gehouden voor een gratis gelletje en een sticker op je fiets voor de foto onderweg.

Dan gaat het eindelijk echte gebeuren, de eerste klim van deze week, de Passo Campolongo, aan het einde van de week zullen we deze klim bijna blindelings kunnen rijden. De klim begint met een aantal haarspeldbochten waar de percentage schommelen tussen de 6% en 8% waarna het 2e gedeelte van de 8 km lange klim lekker “lopen”.

We komen vlak na elkaar op de top aan. Iedereen maakt even van de gelegenheid gebruik om wat te eten en windjack aan te doen voor de afdaling. Onderaan de afdaling van de Passo Campolongo komen we in Arraba en gaan we linksaf. Hier volgt een stuk weg wat op en af gaat. Een aantal kilometer voor de volgende klim gaan wij echter van deze weg af en gaan rechtsaf om nog verder af te dalen naar Alleghe.

Bij het meer van Alleghe

Bas besluit om niet met ons mee te gaan omdat hij zich nog niet helemaal fit voelt, hij is een beetje grieperig aangekomen in Italië. Hij volgt verder de ronde van de Dolomiti Bike Day.

Aangekomen in Alleghe genieten we even bij het meer en poseren we voor een paar foto’s. Daarna gaan we het plaatsje in en nemen we plaats op een terrasje voor een lekker kopje koffie en een gebakje.

Wachten op de beloofde koffie met gebak...

Na de korte stop komen gaan we verder, helaas is weg van onze geplande route afgesloten dus moeten we een alternatief bedenken. Gelukkig kent één van de tourguides de omgeving goed en zitten we al snel op een alternatieve beklimming.

Nu kunnen we nog lachen.

Deze route brengt ons na ongeveer 8 km klimmen weer op de route van de Dolomiti Bike Day. Zodra we weer op de route zitten is het nog 12 km om de top van de Falzarego te bereiken. Tijdens deze klim worden we getrakteerd op schitterende vergezichten

Gerline op de Falzarego
Vlak onder de top van Passo Falzarego

Zodra we boven op de Falzarego aankomen moeten we nog een stukje van 1 km klimmen. Officieel is dit laatste stukje de beklimming van de Passo Valparola. Dit laatste stuk is nog wel even gemiddeld 9% en dat wordt gevoeld in de benen. Maar gelukkig volgt hierna alleen nog de afdaling welke ons terug naar ons hotel brengt.

Iedereen heeft genoten van deze mooie dag en hopelijk wordt het morgen weer zo’n mooie dag.

Created By
Eric Möller
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.