Loading

Drømmer om å bli yrkesfisker Morten Andreassen (19) går mot strømmen i håp om å bli yrkesfisker.

19-åringen fra Arendal er godt i gang med et år utenom det vanlig som elev på fiske og friluftsliv i Norge og Europa ved Skogn Folkehøgskole.

- Jeg hadde egentlig planer om å starte på universitet, men visste ikke helt hva jeg ville. Jeg var i tillegg sugen på et friår fra studier. Etter et år på sportsfiskelinja på Grong videregående skole, endte jeg opp her. Læreren jeg hadde i Grong, John Olav Oldren, skulle starte opp ei linje på Skogn Folkehøgskole, og da fulgte jeg etter, smiler Morten.

Eldorado for fiskere

Den varme mottakelsen sørget for en myk overgang fra videregående skole til et år på folkehøgskole med alt det innebærer av omstilling.

- Det er deilig at ting ikke er så veldig strengt. Lærerne ser ikke på deg som en elev, men som en person. Så er det veldig fleksibelt om man vil ta seg en jakt- eller fisketur. Man får alltids lånt en bil eller båt, og blir skysset av andreårselevene. Servicen er på topp, skryter han.

Morten er av typen som trives best ute i naturen, aller helst gyngende i en båt med fiskesnøret hengende over ripa. Og det livet får han i aller høyeste grad leve ut som elev på Skogn Folkehøgskole.

- Her får jeg gjort mye av det jeg liker aller best, Det er nært både til fjorden og fiskevann i fjellet. I høst har vi drevet med teinefiske etter krabbe og hummer, og satt kveiteline. Det er et eldorado for fiskeinteresserte her.

Morten Andreassen (19), Arendal

Sterkt samhold

Det sosiale er minst like viktig som det faglige utbyttet av året på folkehøgskole, ifølge 19-åringen.

- Det er alltid noe som skjer på skolen. Noen spiller kort, sjakk eller brettspill i kantina, ser serier og film på TV-stua eller trener. Vi har også valgfag og andre faste aktiviteter. Det er bare å velge og vrake i ting å finne på. Og alle er inkluderende. Det er et sterkt samhold i avdelinga. Vi bor tett og blir godt kjent, også med andre folk utenfor egen linje. Vi er nemlig blandet på avdelingene og det er bare positivt.

Tester ut livet som yrkesfisker

19-åringen fra Arendal er klar på hva han vil få ut av dette året på folkehøgskole.

- Jeg har rimelig bra kontroll på fluekasting, men ønsker å bli bedre på teinefiske. Og på skolen har vi fått sponset teiner og tau, så det står ikke på utstyret. Drømmer er å bli yrkesfisker, så dette året blir en slags test på om det er dette jeg vil satse på videre.

- Jeg håper at jeg etter dette året vet hva jeg vil gjøre videre. Og så er jeg kanskje blitt tryggere på meg selv. Jeg har tidligere vært litt sky. Nå kan alle på skolen navnet mitt, og det er jo et godt tegn.

Fiske og friluftsliv i inn- og utland er noe av det elevene på Skogn Folkehøgskole får ta del i.

Laksefiske i Skottland

Høydepunktet i skoleåret er som hos de fleste av elevene som går på fiske og friluftsliv i Norge og Europa på Skogn folkehøgskole, nemlig studieturen til utlandet.

- I høst var vi på Marlinfiske, en type sverdfisk, i Portugal. Det var em stor opplevelse selv om vi ikke fikk noen sverdfisk på kroken. Vi fikk imidlertid en ti kilo tung Makohai, en haivariant som er i familie med hvithaien. For min del var bare turen til Portugal stor i seg selv. Jeg har nemlig aldri vært i syden før, smiler han.

- I april skal vi til Skottland på laksefiske og så gleder jeg meg til å teste ut kveitefiske. Vi skal sette ut en line på 580 meter i Trondheimsfjorden. Det blir spennende å se om vi får noe fangst.

På spørsmål om han kan anbefale jevnaldrende å søke folkehøgskole, er han ikke i tvil.

- Definitivt! Alle har godt av et år på folkehøgskole. Skal man få noe ut av dette året, må man gjøre noe ut av det selv. En kan ikke bare sitte på rommet, man må by på seg selv.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.