Loading

Llorenç Llobet Gràcia. Reivindicant el Cinema Amateur Català La gran il·lusió

Ha arribat el moment de reivindicar un nom importantíssim del Cinema Amateur Català, el sabadellenc Llorenç Llobet-Gràcia. Un home marcat per una història tràgica d’autosuperació i incomprensió.

El director Llorenç Llobet-Gràcia (1911-1976)

En Llorenç Llobet Gracia era el fill d’una família de Sabadell que tenia passió pel cinema. Cap als 10 o 12 anys, el seu pare li va regalar una càmera petita de cine i a partir d’aquest moment va trobar la seva passió.

Els primers curtmetratges

La seva filla Beatriu explica com recorda els estius d'infantesa."Ens agafava a la colla d’estiueig i ens feia fer pel·lícules de canalla com el “El gat amb botes”. Podien ser de família o reportages com el de l'exposició universal o filmacions de gent del carrer que considerava interessant."

A més de curts tant simpàtics com els fets a casa i interpretats per familiars i amics, Llobet Gràcia roda “Pregaria a la Verge dels Colls”, la història de la sequera d'un poble. En el moment en què plou, la imatge passa de blanc i negre a color, un recurs que no s'havia utilitzat fins al moment.

L'alegria en color a "Pregària a la Verge dels Colls"
Pregària a la Verge dels Colls (1947)

El salt al cinema professional: "Vida en sombras"

Després de molts anys d'amateurisme, el 1949, Llobet Gràcia fa el salt al cinema professional amb el llargmetratge “Vida en sombras”.

Un pel·lícula que ens narra la història d’Espanya i especialment de la guerra civil a través de la vida d’un apassionat pel cinema. A “Vida en sombras” realitat i ficció van agafades de la mà ja que el film és un autoretrat del propi Llobet-Gràcia.

Llorenç Llobet - Gràcia rodant "Vida en sombras"

Però si el protagonista del film perd la seva dona, a Llobet se li mor el fill durant el rodatge de la pel·lícula. Una vegada més ficció i realitat s’uneixen i Llobet-Gràcia anticipa la seva pròpia tragèdia a “Vida en sombras” .

Fotograma de "Vida en sombras"

El protagonista de la pel·lícula és Fernando Fernán Gómez, però també hi podem veure Mª Dolores Pradera, Isabel de Pomés o Mary Santpere....

Fernando Fernán Gómez a "Vida en sombras"

Malgrat tot, aquest film és, sens dubte, un dels més excepcionals i ambiciosos de tota la Història del Cinema Català.

Fotograma de "Vida en sombras"

Per a Llobet-Gràcia, aquesta pel·lícula és la ruïna. Un gran sacrifici, que posa a prova el seu amor pel cinema. Tant, que no torna a agafar mai més una càmera.

El reconeixement internacional

“Vida en sombras” desapareix d’escena fins la seva restauració el 1983. Llavors es converteix en un film de culte que el Festival de Venècia del 2008 consagra internacionalment.

Llorenç Llobet-Gràcia

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.