Loading

Kopparnäs - aistimatka maisemaan Mainiot maisemat -hankkeen blogi

Kopparnäs lumoaa välittömästi ja antaa aisteille paljon. Tämä luonnontilainen merenranta Inkoossa oli joutua ydinvoimalan sijoituspaikaksi 1970 -luvulla. Alueelle suunniteltiin kuuden ydinvoimareaktorin rakentamista. Onneksi näin ei käynyt. Teimme lokakuussa maisemaretken alueelle. Tavoitteena oli moniaistinen maisemakokemus.
Kirjavat kalliot.

Ja mikäpä sopikaan paremmin Aistimatka pimeään maisemaan -retken kohteeksi kuin Kopparnäs. Jään, veden ja tuulen muovaamat ja vuosimiljoonia sitten kuvioituneet meren rantakalliot kiinnittävät heti huomion. Niitä on pakko koskettaa ja silitellä. Yllätykseksi ne tuntuivat sametinsileiltä. Pimenevässä illassa koimme muotojen ja värien juhlaa silokallioilla hetki ennen auringonlaskua. Lokakuinen maisema antoi parastaan. Tyyni ja hiljainen meri tyynnytti mielet.

Kuparinväriset kalliot ja vihreää merilevää. Kiehtovia värejä auringonlaskun aikaan.
Sametinsileää.

Seurasimme auringonlaskua, kuten ihmiset kautta aikain. Pikkuhiljaa näköaistin valta-asema väistyi pimeyden laskeutuessa ja muut aistit tulivat tärkeämmiksi. Hämärässä tunnustelimme tarkemmin jokaista askeltamme. Tyynessä säässä meri oli hiljainen. Suuret telkkäparvet etsivät yöpaikkaa läheisestä merenlahdesta. Rannalle kuului vain telkien siipien viuhunaa. Kyhmyjoutsen pari poikasineen kierteli ryhmämme kanssa kalliorantaa.

Auringonlaskun kajossa.
Kyhmyjoutsenet kiertelivät rannassa.
Telkkäparvi täplittää iltataivasta.
Kyhmyjoutsen perhe.
Lokakuun auringonlasku.
Meren ääniä kuuntelemassa.

Aistimatkan viimeisenä etappina kokoonnuimme lämmittävän nuotion ympärille. Pimeän metsän sylissä, nuotion äärellä syntyi turvallisuuden tunne. Lämmintä mehua, nokipannukahvit, kalaisat voileivät ja maistiainen Inkoon puuroa. Mitäpä muuta ihminen tarvitsee kuin hyvää ruokaa, nuotion lämpöä ja mukavaa yhdessäoloa. Uusimaalainen saaristorannikko antoi itsestään levollisen kuvan. Nuotiolla tarinoidessamme kuulimme, että myös myrskyjen aikaan kannattaa tulla Kopparnäsiin, maisema ja aistimukset ovat kovin erilaisia silloin. Pimeä maisema ei pelota, kun on siellä muiden kanssa yhdessä. Lokakuu ja pimeä oli toimiva yhdistelmä.

Retkelle osallistujista todennäköisesti jokainen päätti palata Kopparnäsiin joskus takaisin. Koettavaa jäi paljon, sillä maa-alueiden pinta-ala on yli 500 ha ja vesialueet ovat liki 200 ha. Kopparnäs on Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen hallinnoima alue.

Blogi on osa Uudenmaan ELY-keskuksen rahoittamaa Mainiot maisemat -hanketta. Blogeissa kerrotaan Uudenmaan maisema- ja luontokohteista sekä hankkeen työpajojen tuloksista. Teimme Aistimatkan Kopparnäsin pimeään maisemaan lokakuussa 2017. Se oli osa hankkeen tapahtumia ja maisemainfoja. Teksti ja kuvat: Auli Hirvonen, maisema -asiantuntija / Etelä-Suomen MKN maisemapalvelut

Created By
Auli Hirvonen
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.